Διατροφή

Από την Πόλη έρχομαι και στην κορφή ..άρωμα Κανέλας

08 Δεκεμβρίου 2014
9078 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
kaneles demenes me sxinaki

Η κανέλα αποτελεί μπαχαρικό που προέρχεται από το φυτό Κιννάμωμον (εξ’ ου και το αγγλικό cinnamon). Πρόκειται για μπαχαρικό που πρωτοεμφανίστηκε στη Σρι Λάνκα και διαδόθηκε στην Κίνα.

Ποιες οι δράσεις της κανέλας;

Πέρα από πρόσθετο γεύσης γρήγορα η κανέλα χρησιμοποιήθηκε στη φαρμακευτική και στη θεραπευτική. Σήμερα, είναι ευρέως γνωστή η επίδραση που μπορεί να έχει η κανέλα στη ρύθμιση του σακχάρου. Έχει ερευνηθεί η δράση της κανέλας έναντι κυρίως της ρύθμισης του Διαβήτη Τύπου ΙΙ.

Τι έδειξαν οι μελέτες;

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να είναι αποτελεσματική έναντι του Διαβήτη Τύπου ΙΙ.  Ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπου ο Διαβήτης επιμένει να είναι αρρύθμιστος φαίνεται ότι το εκχύλισμα κανέλλας μπορεί να δώσει θετικά αποτελέσματα. Ο μηχανισμός δράσης δεν είναι πλήρως διασαφηνισμένος, αλλά η αντιυπεργλυκαιμική δράση της κανέλας και η δυνατότητά της να μειώσει τα μεταγευματικά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα δεν αφήνει καθόλου ασυγκίνητη την Ιατρική και τη Φαρμακευτική.

Η κινναμαλδεΰδη που περιέχεται στην κανέλα έχει βρεθεί ότι προλαμβάνει το σχηματισμό θρόμβων. Φαίνεται επίσης ότι η κανέλα παρουσιάζει αντιμικροβιακή δράση, άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι συνταγές φαρμάκων της παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής περιελάμβαναν πολύ συχνά την κανέλα.

Πως να αξιοποιήσετε την κανέλα;

Επειδή η κανέλα αποτελεί άξιο ρυθμιστή του σακχάρου αίματος, η κανέλα αποτελεί έναν καλό σύμμαχο στη διατροφή σας. Ρίξτε κανέλα στα φρούτα, στα ροφήματα, ώστε να αξιοποιήσετε τα οφέλη της σχετικά με τη ρύθμιση της πείνας σας.

  • Δημήτρης Π. Μπερτζελέτος
    Δημήτρης Π. Μπερτζελέτος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

    Ο Δημήτρης Μπερτζελέτος είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Δημόσια Υγεία και στην Εκπαίδευση Ενηλίκων. Δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην Τρίπολη, συνεργάζεται επιστημονικά στην ΠΑΕ Αστέρα Τρίπολης, ενώ παρέχει τις υπηρεσίες του στο Κέντρο Αποκατάστασης "Παλλάδιον"