Διατροφή

Υπάρχει ζωή χωρίς κρέας;

21 Μαρτίου 2013
13218 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
xeria pou kratoun erwtimatiko

Photo source: www.bigstockphoto.com

Οι Αμερικάνοι έχουν καθιερώσει την 20η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Αποχής από το Κρέας από το 1985. Πρόκειται για πρωτοβουλία της αμερικανικής οργάνωσης FARM (Farm Animal Reform Movement) και έχει πλέον εξαπλωθεί και εκτός των ορίων των ΗΠΑ.

Η καμπάνια στοχεύει στην ενημέρωση του κοινού από τις συνέπειες της διατροφής που βασίζεται στα ζωικά προϊόντα, μας λέει ο Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Δημήτρης Μπερτζελέτος. Εστιάζεται στα περιβαλλοντικά προβλήματα, αλλά και στα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την κατανάλωση ζωικών προϊόντων. Στην Ελλάδα έχει αξία να θυμόμαστε αυτή τη μέρα καθώς είμαστε 7οι στην κατά κεφαλήν κατανάλωση κρέατος παγκοσμίως. Έχει επίσης αξία να τονιστεί ότι στην Ελλάδα της οικονομικής ύφεσης αναγκαζόμαστε σε εισαγωγές κρέατος, καθώς έχουμε μόλις 28% αυτάρκεια σε μοσχάρι και 35% αυτάρκεια σε χοιρινό.

Στην Ελλάδα η μέση ημερήσια κατά κεφαλή διαθεσιμότητα θερμίδων από κρέας και γαλακτοκομικά αυξήθηκε κατά 43,2% ενώ το 1960 η κατανάλωση ήταν 35 γρ. κρέας/ημέρα vs 2010 που καταναλώνονταν 125 γρ. κρέας/ ημέρα. Ποια όμως τα οφέλη από την μείωση πρόσληψης κρέατος; Για να ενημερωθείτε γι' αυτά μεταβείτε στο ακόλουθο Link.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

http://www.meatout.org/

ΠΑΣΕΓΕΣ, Αυτάρκεια Αγροτικών Διατροφικών Προϊόντων, Αύγουστος 2012

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Διατροφή και τις Διατροφικές Διαταραχές 2008-2012, Αθήνα 2008

Archives of Internal Medicines. 2012;172(7):555-563

Arthritis & Rheumatism, December 2004; 50:12; pp. 3804-3812

Δημήτρης Π. Μπερτζελέτος
Δημήτρης Π. Μπερτζελέτος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Ο Δημήτρης Μπερτζελέτος είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Δημόσια Υγεία και στην Εκπαίδευση Ενηλίκων. Δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην Τρίπολη, συνεργάζεται επιστημονικά στην ΠΑΕ Αστέρα Τρίπολης, ενώ παρέχει τις υπηρεσίες του στο Κέντρο Αποκατάστασης "Παλλάδιον"