Διατροφή

Γιαούρτι: Δροσερό, νόστιμο, υγιεινό

της Ζωής Πορφύρη
06 Οκτωβρίου 2010
4479 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
Γιαούρτι: Δροσερό, νόστιμο, υγιεινό

Photo source: www.bigstockphoto.com

Σίγουρα όλοι μας έχουμε προσέξει το μέγεθος που καταλαμβάνει το τμήμα του γιαουρτιού σε όλα τα σουπερμάρκετ αλλά και σε μικρότερα καταστήματα πώλησης τροφίμων. Αν όμως αναλογιστούμε πόσα πολλά οφέλη έχει το γιαούρτι για την υγεία μας, θα καταλάβουμε τον πρωταρχικό του ρόλο στα ράφια των καταστημάτων.

Το γιαούρτι προέρχεται από το γάλα. Αυτό αυτομάτως σημαίνει πως το γιαούρτι προσφέρει μια δόση της ζωικής πρωτεΐνης, συν διάφορες άλλες θρεπτικές ουσίες που βρίσκονται στα γαλακτοκομικά προϊόντα, π.χ. ασβέστιο, βιταμίνες Β2 και Β12, κάλιο, μαγνήσιο.

Για να μπορέσει το γάλα να μετατραπεί σε γιαούρτι, χρειάζεται επίσης πληθώρα «καλών» βακτηρίων τα οποία ονομάζονται προβιοτικά. Πρόκειται για οργανισμούς που μπορούν να οδηγήσουν σε ένα όφελος της υγείας, όταν τρώγονται σε επαρκείς ποσότητες. Τα προβιοτικά βοηθούν στη ρύθμιση της μικροχλωρίδας των εντέρων και ενεργούν άμεσα στις λειτουργίες τους σώματος, όπως η πέψη και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τα οφέλη του γιαουρτιού για την υγεία είναι εντυπωσιακά. Ας δούμε πέντε πιθανά οφέλη που μπορεί να προσφέρει η καθημερινή κατανάλωση.

Γιαούρτι και οστεοπόρωση

Η ισορροπημένη διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και τη θεραπεία της οστεοπόρωσης. Τα μικροθρεπτικά συστατικά που έχουν τη μεγαλύτερη σπουδαιότητα για την πρόληψή της είναι το ασβέστιο και η βιταμίνη D. Το ασβέστιο έχει αποδειχθεί ότι έχει ευεργετικά αποτελέσματα στα κόκκαλα, σε ανθρώπους όλων των ηλικιών. Ο συνδυασμός ασβεστίου και βιταμίνης D προσφέρει σαφές σκελετικό όφελος, υπό τον όρο ότι η δόση της βιταμίνης D είναι αρκετά υψηλή. Γι’ αυτό και πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων και μερικών γιαουρτιών, είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνη D.

Γιαούρτι κατά της υπέρτασης

Πρόσφατη μελέτη, που παρακολούθησε περισσότερους από 5.000 ισπανικούς πανεπιστημιακούς πτυχιούχους για περίπου δύο έτη, βρήκε μια σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης γαλακτοκομικών και του μειωμένου κινδύνου υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Παρατηρήθηκε μείωση έως και 50% του κινδύνου υψηλής πίεσης, σε άτομα που κατανάλωναν 2-3 (ή και περισσότερα) γαλακτοκομικά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, αντίθετα με άτομα δεν κατανάλωναν καθόλου γαλακτοκομικά.

Αν και το μεγαλύτερο μέρος των χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικών που καταναλώθηκαν ήταν γάλα, οι ερευνητές πιστεύουν πως και το γιαούρτι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, πιθανώς έχει την ίδια ακριβώς επίδραση.

Βοηθά το έντερο

Το γιαούρτι με τους ενεργούς μικροοργανισμούς μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση ορισμένων γαστρεντερικών προβλημάτων, όπως:

δυσανεξία στη λακτόζηδυσκοιλιότηταδιάρροιακαρκίνο του παχέος εντέρουφλεγμονώδης νόσος του εντέρουμόλυνση από το helicobacter pylori

Τα οφέλη αυτά οφείλονται πιθανά σε:

Αλλαγές στη μικροχλωρίδα του εντέρουΕνίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος

Κατά των κολπικών μολύνσεων

Οι κολπικές μολύνσεις είναι ένα κοινό πρόβλημα για τις γυναίκες με διαβήτη. Σε μια μικρή μελέτη, επτά διαβητικές γυναίκες με μυκητισιακή κολπίτιδα από Candida που κατανάλωναν 185 γραμμάρια παγωμένου γιαουρτιού ανά ημέρα (με ή χωρίς ενεργούς μικροοργανισμούς), παρουσίασαν μείωση των μολύνσεων από Candida, καθώς με την κατανάλωση γιαουρτιού μειώθηκε το κολπικό τους pH.

Μας χορταίνει με λίγες θερμίδες

Μια μελέτη από το πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ εξέτασε την πείνα, την πληρότητα, και τις θερμίδες που καταναλώθηκαν στο επόμενο γεύμα σε 16 άνδρες και 16 γυναίκες, έπειτα από ένα πρόχειρο γεύμα 200 θερμίδων. Το πρόχειρο φαγητό ήταν:

Ημίρρευστο γιαούρτι με κομμάτια ροδάκινου. Το ίδιο γιαούρτι σε πόσιμη μορφήΈνα ρόφημα γάλακτος με άρωμα ροδάκινοΧυμός ροδάκινο

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι εκείνοι που καταναλώσει γιαούρτι οδήγησαν σε μεγαλύτερη εκτίμηση πληρότητας και μικρότερη πείνα, έως το επόμενο γεύμα, σε σχέση με τις άλλες επιλογές.

  • Ζωή Πορφύρη
    Ζωή Πορφύρη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    Γεννήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 1986 στην Αθήνα. Σπούδασε στο Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης, παράρτημα Σητείας, Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας από όπου και αποφοίτησε στις 03/10/2008.