Διατροφή

Πώς να εντάξω περισσότερη Ολική Άλεση στη Διατροφή μου;

28 Ιουλίου 2025
516 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
pos na entakso perissoteri oliki alesi sti diatrofi mou

Photo Source: www.canva.com

Η ένταξη προϊόντων ολικής άλεσης στο καθημερινό διαιτολόγιο αποτελείένα από τα σημαντικά βήματα για όσους θέλουν να στραφούν προς μια ισορροπημένη διατροφή ή να βελτιώσουν την ποιότητατης διατροφής τους και να αυξήσουν την πρόσληψη φυτικών ινών. Η κατανάλωσή τους συνδέεται με καλύτερη υγεία του γαστρεντερικού συστήματος, αυξημένο κορεσμό, καλύτερη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα, αλλά και μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Ο λόγος είναι απλός: τα δημητριακά ολικής άλεσης χρησιμοποιούν ολόκληρο τον σπόρο (φλοιό, φύτρο και ενδοσπέρμιο), προσφέροντας σημαντικά περισσότερα θρεπτικά συστατικά σε σχέση με τα προϊόντα που έχουν υποστεί επεξεργασία. Ειδικά οι φυτικές ίνες που περιέχουν, συμβάλλουν στην υγιή λειτουργία του εντέρου και δημιουργούν παρατεταμένο αίσθημα κορεσμού.

Γιατί να προτιμήσω Προϊόντα Ολικής Άλεσης;

Η τακτική κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης συνδέεται με:

  • Καλύτερη καρδιομεταβολική υγεία

  • Ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

  • Καλύτερη διαχείριση του σωματικού βάρους, χάρη στο αυξημένο αίσθημα κορεσμού που προκαλούν.

  • Ενίσχυση της υγείας και της εύρυθμης λειτουργίαςγαστρεντερικού συστήματος και της ισορροπίας του εντερικού μικροβιώματος.

  • Σταθερή ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας, λόγω της πιο αργής απορρόφησης των υδατανθράκων.

Πρακτικοί τρόποι να εντάξετε περισσότερη Ολική Άλεση στη διατροφή σας

Η ενσωμάτωση περισσότερης ολικής άλεσης στη διατροφή δεν απαιτεί ριζικές αλλαγές. Αρκεί να κάνουμε μερικές έξυπνες αντικαταστάσεις και να τα εντάξουμε περισσότερα προϊόντα ολικής άλεσης στα καθημειρνάγεύματά μας:

  1. Αντικαταστήστε τα βασικά τρόφιμα στη διατροφή σας, όπως τις φρυγανιές, το λευκό ψωμί, το ρύζι ή τα ζυμαρικά με τα αντίστοιχα προϊόντα ολικής άλεσης.

  2. Κάντε την ολική άλεση μέρος των καθημερινών σας γευμάτων

Αρκούν μικρές αλλά έξυπνες αλλαγές:

Στο πρωινό

Το πρωινό γεύμα για να θωρείται ισορροπημένο πρέπει να περιλαμβάνει μια πηγή πρωτεΐνης (π.χ. γάλα, γιαούρτι, τυρί ή αυγό), μια πηγή υδατανθράκων (π.χ. ψωμί, δημητριακά πρωινού) και ένα φρέσκο τρόφιμο (π.χ. φρούτο ή λαχανικό). Φροντίστε η πηγή υδατανθράκων να καλύπτεται από εκδοχές ολικής άλεσης. Για παράδειγμα, αντικαταστήστε το λευκό ψωμί με ψωμί ολικής άλεσης ή επιλέξτε δημητριακά πρωινού που έχουν την ολική άλεση ως κύριο συστατικό και είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ασβέστιο και σίδηρο.

Στο μεσημεριανό και το βραδινό:

  • Δοκιμάστε ζυμαρικά ολικής άλεσηςή καστανό ρύζι ως συνοδευτικό.

  • Εμπλουτίστε τη σαλάτα σας με σπιτικάκρουτόν ή παξιμάδια ολικής άλεσης.

Στα σνακ:

  • Έχετε μαζί σας προϊόντα ολικής άλεσης, όπως κράκερ ή μπάρες δημητριακών ολικής άλεσης (ιδανικές για το γραφείο, για τον δρόμο ή μετά την άσκηση). Επιλέξτε μπάρες με τα δημητριακά ολικής άλεσης να εμφανίζονται πρώτα στη λίστα των συστατικών. Οι μπάρες που περιέχουν πρόσθετες βιταμίνες του συμπλέγματος Β (όπως Β2, Β3 και Β6), καθώς και μέταλλα όπως ασβέστιο και σίδηρο, έχουν αυξημένη διατροφική αξία και συμβάλλουν στην κάλυψη των καθημερινών αναγκών του οργανισμού σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

  • Συνδυάστε τα μεπηγές πρωτεΐνης, π.χ. τυρί χαμηλών λιπαρών ή γιαούρτι ή φρούτο για μεγαλύτερο κορεσμό και θρέψη.

  1. Μαγειρική και ζαχαροπλαστική με ολική άλεση.

Ενσωματώστε αλεύρι ολικής άλεσης σε σπιτικές συνταγές, όπως ψωμί, πίτες ή κέικ, για ένα πιο θρεπτικό αποτέλεσμα. Πειραματιστείτε στην κουζίνα αν σας αρέσει να δοκιμάζετε νέες γεύσεις.Μια ιδέα για ένα ελαφρύ γλυκό είναι βάση από δημητριακά ολικής άλεσης, γιαούρτι και σπιτική μαρμελάδα.

Τι πρέπει να ελέγχουμε στις Ετικέτες

  • Αναζητήστε την ένδειξη "ολικής άλεσης" στην κορυφή της λίστας συστατικών.

  • Διαβάστε την περιεκτικότητα σε σάκχαρα και κορεσμένα λιπαρά, ειδικά στα συσκευασμένα προϊόντα και επιλέξτε εκείνα με τη μικρότερη περιεκτικότητα.

Τι να κρατήσετε

Η ολική άλεση δεν είναι απλώς μια διατροφική τάση, αλλά μια ουσιαστική επιλογή που προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία και την ευεξία. Με μικρές καθημερινές αλλαγές – από το πρωινό μας μέχρι τα ενδιάμεσα σνακ – μπορούμε εύκολα να αυξήσουμε την κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης και να απολαύσουμε τις θετικές τους επιδράσεις στον οργανισμό.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Tieri M, Ghelfi F, Vitale M, Vetrani C, Marventano S, Lafranconi A, Godos J, Titta L, Gambera A, Alonzo E, Sciacca S, Riccardi G, Buscemi S, Del Rio D, Ray S, Galvano F, Beck E, Grosso G. Whole grain consumption and human health: an umbrella review of observational studies. Int J Food Sci Nutr. 2020 Sep;71(6):668-677. 

 

Ye EQ, Chacko SA, Chou EL, Kugizaki M, Liu S. Greater whole-grain intake is associated with lower risk of type 2 diabetes, cardiovascular disease, and weight gain. J Nutr. 2012 Jul;142(7):1304-13.

 

Aune D, Keum N, Giovannucci E, Fadnes LT, Boffetta P, Greenwood DC, Tonstad S, Vatten LJ, Riboli E, Norat T. Whole grain consumption and risk of cardiovascular disease, cancer, and all cause and cause specific mortality: systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. BMJ. 2016 Jun 14;353:i2716.

Πάρης Παπαχρήστος
Πάρης Παπαχρήστος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.
Ο Πάρης Παπαχρήστος παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες τροποποίησης διατροφικής συμπεριφοράς για πάνω από 15 χρόνια, συμβάλλοντας σε βελτίωση της ποιότητας ζωής.  Ως πτυχιούχος Διαιτολόγος Διατροφολόγος, M.Sc. έχει ευρύτερη επιστημονική γνώση, η οποία συνδυάζεται στις διαιτολογικές συνεδρίες με την προσωπική του εμπειρία.
 
Είναι ιδρυτής του πρώτου portal διατροφής σε Ελλάδα και Κύπρο και συγγραφέας του πρώτου βιβλίου της σειράς medNutrition wellness, με τίτλο «Μύθοι και Αλήθειες στη διατροφή μας». Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις διαιτολογικές υπηρεσίες που παρέχει είτε στο Παγκράτι είτε αξιοποιώντας skype και viber σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, με χιλιάδες ανθρώπους, έχει δει τι είναι αποτελεσματικό και όχι.