Διατροφή

Μπαχάρι: Όλα Όσα πρέπει να Γνωρίζετε

13 Ιανουαρίου 2022
54975 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
mpaxari

Photo source: www.canva.com

Άρωμα, γεύση, θρεπτική αξία...όλα αυτά φαίνεται να συνδυάζονται στους κόκκους του μπαχαριού ! Ένα από τα πιο δημοφιλή μπαχαρικά που έχουμε στην διάθεση σας είναι το μπαχάρι, έτοιμο να δώσει άρωμα και γεύση σε όποια συνταγή προστεθεί. Εκτός από το άρωμα, όμως, το μπαχάρι πιθανόν να δρα ευεργετικά στην υγεία μας. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τι ακριβώς είναι το μπαχάρι, πως μπορούμε να το εντάξουμε στην διατροφή μας και ποια είναι τα οφέλη του στην υγεία μας !

Τι Είναι Το Μπαχάρι;

Οι καρποί του μπαχαριού ανήκουν στο τροπικό αειθαλές δέντρο του είδους Pimenta Dioica. Στην ουσία, πρόκειται για τους αποξηραμένους και άγουρους καρπούς του δέντρου. Το είδος αυτό ευδοκιμεί σε χώρες γύρω από τον Τροπικό, όπως η Κούβα, η Λατινική Αμερική και κυρίως η Καραϊβική. Η αγγλική ονομασία του μπαχαριού αποδίδεται ως = allspice, δηλαδή όλα τα μπαχαρικά. Η ονομασία αυτή προκύπτει γιατί αν μυρίσεις τον καρπό του μπαχαριού, θα αναδυθούν μυρωδιές γαρύφαλλου, κανέλας και μοσχοκάρυδου. Άρα, σε πολλούς θυμίζει τον συνδυασμό όλων αυτών των μπαχαρικών.

Στην Ευρώπη το μπαχάρι ήρθε με την ανακάλυψη της Αμερικής από τον Χριστόφορο Κολόμβο, ενώ γρήγορα διαδόθηκε στις ανατολικές κουζίνες και κέρδισε φανατικό κοινό μέχρι σήμερα.

Στην αγορά κυκλοφορεί σε μορφή ολόκληρων κόκκων ή σκόνης έτοιμο προς χρήση στην μαγειρική ή στην ζαχαροπλαστική, αλλά επιλέγεται και σε μορφή αιθέριου ελαίου στην παραδοσιακή ιατρική.

Διαβάστε επίσης: Μπαχαρικά: Απλά νόστιμα ή και θεραπευτικά;

Ποια Είναι Τα Οφέλη του Μπαχαριού;

Οι ευεργετικές ιδιότητες του μπαχαριού, όπως και των υπόλοιπων μπαχαρικών, οφείλονται στις διάσημες αντιοξειδωτικές ενώσεις τους. Το ενδιαφέρον των ερευνητικών μελετών έχει επικεντρωθεί στην δράση του μπαχαριού στην :

  • μείωση φλεγμονής και φλεγμονωδών παραγόντων
  • πρόληψη εμφάνισης και καλύτερη ρύθμιση επιπέδων σακχάρου ή σακχαρώδη διαβήτη
  • τόνωση πεπτικών ενζύμων με αποτέλεσμα την καλύτερη πέψη και απορρόφηση της τροφής
  • μείωση αρτηριακής πίεσης
  • μείωση εμφάνισης καρκίνου του μαστού και άλλων ειδών καρκίνου
  • βελτίωση συμπτωμάτων εμμηνόπαυσης, πχ εξάψεις
  • αντιμικροβιακή χρήση σε διάφορα είδη βακτηρίων

Δυστυχώς, μέχρι τώρα δεν υπάρχουν βεβαιωμένες δράσεις στο ανθρώπινο σώμα, αλλά μόνο σε κυτταρικό ή ζωικό επίπεδο. Όμως, τα τελευταία 2 χρόνια λόγω της πανδημίας του COVID-19, οι έρευνες έχουν δείξει ευεργετική δράση του μπαχαριού και στα στελέχη του συγκεκριμένου κορωνοϊού σε περιβάλλον εργαστηρίου.

Προς το παρόν, το μπαχάρι έχει φανεί προστατευτικός παράγοντας σε περιπτώσεις ανάπτυξης καρκίνου του μαστού σε γυναίκες στην εμμηνόπαυση. Ακόμα, φαίνεται ότι μπορεί να μειώσει πληθυσμούς βακτηρίων, όπως το Ελικοβακτηρίδιο του Πυλωρού, που είναι υπεύθυνα για προβλήματα πέψης και δυσαπορρόφησης τροφίμων. Τέλος, το μπαχάρι σε μορφή αιθέριου ελαίου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μειώσει το αίσθημα ναυτίας ή εμετού και γι αυτό χρησιμοποιείται στην Καραϊβική και στην Κούβα ως θεραπεία ακόμα και σήμερα.

Allspice diatrofi

Ποιες Είναι Οι Ευεργετικές Ουσίες Του Μπαχαριού;

Οι ουσίες που έχουν βρεθεί στο μπαχάρι μέχρι τώρα ανήκουν στην ομάδα των αντιοξειδωτικών με κύριους αντιπροσώπους την ομάδα των πολυφαινολών, των λιγνίνων και των τερπενοειδών.

Στο μπαχάρι θα βρεις :

  • Την αντιοξειδωτική ουσία ευγενόλη (eugenol). Είναι το πιο δυνατό αντιοξειδωτικό του μπαχαριού σε ποσοστό 60-90%. Η δράση της έχει αποδειχθεί ως αντιβακτηριακή, αντιμυκητιακή, αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινική.
  • Την κερσετίνη (quercetin), δημοφιλή αντιοξειδωτική ένωση στο κρασί και άλλα φυτικά τρόφιμα. Η δράση της κερσετίνης έχει χαρακτηριστεί, επίσης, ως αντιική, αντιφλεγμονώδης και αντικαρκινική.
  • Το γαλλικό οξύ (gallic acid), ένα ακόμα ισχυρό αντιοξειδωτικό στοιχείο
  • Το φερουλικό οξύ, μία ακόμα φαινολική ενώση με αντιοξειδωτική δράση
  • Άλλα θρεπτικά στοιχεία : μαγγάνιο, ασβέστιο, σίδηρο, χαλκός, βιταμίνη Β5

Συνταγές Με Μπαχάρι

Το μπαχάρι σε μορφή κόκκων ή σε μορφή σκόνης μπορεί να δώσει στο φαγητό σου έναν χαρακτήρα ελαφρώς πιπεράτο με άρωμα κανέλας, γαρύφαλλου και μοσχοκάρυδου. Συνήθως, χρησιμοποιείται ως συστατικό σε μαρινάδες για κρέας στα κάρβουνα ή στο φούρνο, αλλά υπάρχουν και άλλοι τρόποι χρήσης.

Μπορείς να δοκιμάσεις να προσθέσεις μπαχάρι σε :

  • κουλουράκια κανέλας ή βανίλιας
  • ζεστό κρασί μαζί με φρούτα ή ρόδι
  • κιμά κοτόπουλου με σάλτσα ντομάτας
  • μοσχάρι ή κοτόπουλο κοκκινιστό
  • τηγανιά κοτόπουλο με πιπεριές και κρασί
  • σούπες λαχανικών
  • πιλάφι ή ρύζι ολικής με μανιτάρια

Τέλος, είναι καλό να θυμάσαι ότι η χρήση των μπαχαρικών (συμπεριλαμβανομένου και του μπαχαριού) είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος μείωσης πρόσληψης αλατιού.

Αν θέλεις να μειώσεις την πρόσληψη αλατιού, μπορείς να πειραματιστείς με συνδυασμούς μπαχαρικών ή και κόκκους σκέτου μπαχαριού για να απογειώσεις την γεύση σου! 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Doyle et al. Isolation and identification of three new chromones from the leaves of Pimenta Dioica with cytotoxic, oestrogenicand anti-oestrogenic effects. Pharm Biol 2018. 56(1): 235-244

Zhang, B. Lokeshwar. Medicinal properties of the Jamaican pepper plant Pimenta dioica and allspice. Curr Drug Targets 2012. 13(14): 1900-1906.

Gizway et al. Piment dioica Merr bioactive constituents exert anti-SARS-CoV-2 and antiflammatory activities: molecular docking and dynamics, in vitro and in vivo studies. Molecules. 2021. 26(19): 5844

Lorenzo-Leal et al. Antimicrobial, cytotoxic and anti-inflammatory activities of Pimenta Dioica and Rosmarinus officinalis essential oils. Biomed Res Int. 2019 

M. Merida-Reyes et al. Composition and anti-bacterial activity of the essential activity of the essentail oil from Pimenta dioica from Guatemala. Medicines 2020. 7(10):59

Μαριλένα Πετράκου
Μαριλένα Πετράκου Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Η Μαριλένα Πετράκου είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με επιμορφωτική εκπαίδευση στην εξατομικευμένη και στην κλινική διατροφή. Είναι ανεξάρτητος συνεργάτης του medNutrition και διατηρεί διαιτολογικό γραφείο στο Κερατσίνι