Διατροφή

Γιατί να εντάξεις το δίκοκκο σιτάρι στη διατροφή σου;

της Νικολέτας Τζημαγιώργη
22 Ιανουαρίου 2020
21033 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
to-dikokko-sitari-sti-diatrofi-sou

Γνωρίζετε το δίκοκκο σιτάρι; Είναι ένα από τα αρχαιότερα δημητριακά που είναι γνωστά στον άνθρωπο, καθώς αποτελεί ένα από τα πρώτα σιτηρά που καλλιεργήθηκαν. Σήμερα το δίκοκκο σιτάρι έχει επανέλθει στο προσκήνιο, προσφέροντάς μας τα πολύτιμα θρεπτικά του συστατικά. Υπάρχουν λοιπόν αρκετοί λόγοι να το εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή. Πάμε όμως να τους δούμε πιο αναλυτικά!

Ποια τα οφέλη του;

Το δίκοκκο σιτάρι, διαφέρει από τα υπόλοιπα δημητριακά, χάρη στην ιδιότητά του να διατηρεί το περίβλημά του προσκολλημένο πάνω στον σπόρο, ακόμα και κατά τη διαδικασία του θερισμού.

Ως αποτέλεσμα, διατηρεί τα θρεπτικά του συστατικά και έτσι, αποτελεί έναν πολύτιμο διατροφικό θησαυρό για εμάς!

Ένας έξυπνος τρόπος για να το εντάξετε στην καθημερινότητά σας είναι καταναλώνοντας ψωμί του τοστ, που έχει το δίκοκκο σιτάρι ως βασικό συστατικό.

Πηγή ενέργειας

Το ψωμί σε φέτες με δίκοκκο σιτάρι αποτελεί εξαιρετική πηγή υδατανθράκων και ενέργειας για τον οργανισμό κι έχει ενεργό ρόλο στην καθημερινή μας διατροφή, μιας που βρίσκεται στη βάση της Μεσογειακής πυραμίδας. Παράλληλα, συμβάλλει στην απελευθέρωση της ενέργειας από τα τρόφιμα και στην καλύτερη «διαχείριση» των θερμίδων από το σώμα, λόγω της βιταμίνης Β1 που περιέχει.

Περιέχει φυτικές ίνες

Γνωρίζατε ότι μια φέτα ψωμιού από δίκοκκο σιτάρι (38g) περιέχει 2.3γρ. φυτικών ινών;

Πέρα από τον ευεργετικό ρόλο που έχουν οι φυτικές ίνες στην λειτουργία του εντέρου, συμβάλλουν επίσης και σε μεγαλύτερο κορεσμό. Με άλλα λόγια, μας βοηθούν να νιώθουμε πιο πλήρεις, τρώγοντας λιγότερο.

Περιέχει μαγνήσιο, φώσφορο και χαλκό

Πίσω από μια φέτα με δίκοκκο σιτάρι (περίπου 38g) κρύβονται αρκετά θρεπτικά συστατικά, και μάλιστα 20-60% περισσότερο μαγνήσιο, φώσφορο και χαλκό συγκριτικά με το μονόκοκκο και το μαλακό σιτάρι. Τα δυο πρώτα συστατικά συνεργάζονται για την καλή υγεία των οστών και των δοντιών μας, ενώ ο χαλκός συμβάλλει στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Θρεπτικοί και γευστικοί συνδυασμοί 

Και επειδή η πράξη είναι αυτή που μετράει, παρακάτω θα βρείτε εύκολες, θρεπτικές και γευστικές επιλογές ταυτόχρονα, για να το εντάξετε στα γεύματά σας, ανά πάσα ώρα και στιγμή.

1. Γλυκιά πρωινή απόλαυση

Εάν είστε λάτρης του γλυκού, θα σας πρότεινα να συνοδεύσετε το ψωμί σε φέτες από δίκοκκο σιτάρι με ταχίνι και μέλι για ένα γλυκό και ταυτόχρονα δυναμωτικό αποτέλεσμα, καθώς εκτός από ενέργεια θα σας προσφέρει και αρκετά μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

2. Αλμυρό σνακ ή ελαφρύ βραδινό

Ακόμα κι αν προτιμάτε τις αλμυρές επιλογές, το ψωμί σε φέτες με δίκοκκο σιτάρι μπορεί να αποτελέσει τη βάση, πάνω στην οποία μπορείτε να φτιάξετε γευστικές και δημιουργικές επιλογές. Βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει! Η δική μου αγαπημένη επιλογή το ψωμί αλειμμένο με τυρί κρέμα, το οποίο συνοδεύω με ντοματίνια και κάπαρη.

3. Αγαπημένο «τοστ»

Εναλλακτικά, εάν προτιμάτε τις κλασσικές γεύσεις, δεν υπάρχει καλύτερη επιλογή από το τοστ! Επιλέξτε τυρί χαμηλών λιπαρών και γαλοπούλα και συνοδεύστε με sticks καρότου ή φλούδες αγγουριού.

Φυσικά, υπάρχουν χιλιάδες ακόμα συνδυασμοί που μπορείτε να σκεφτείτε. Προσθέστε τα αγαπημένα σας υλικά και απολαύστε νόστιμες και θρεπτικές επιλογές, όλες τις ώρες της ημέρας. Και φυσικά, συνοδεύστε το μεσημεριανό σας φαγητό με ψωμί σε φέτες από δίκοκκο σιτάρι για να αυξήσετε τη διατροφική αξία του γεύματός σας!

Καλή απόλαυση!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Dhanavath, S. and Prasada Rao, U. (2017). Nutritional and Nutraceutical Properties of Triticum dicoccum Wheat and Its Health Benefits: An Overview. Journal of Food Science, [online] 82(10), pp.2243-2250.

Heitmann M., Zannini E., Arendt E. (2016). Impact of Saccharomyces cerevisiae metabolites produced during fermentation on bread quality parameters: a review. Crit Rev Food Sci Nutr. 22:0.

Markiewicz-Żukowska R, Moskwa J, Gromkowska-Kępka K, Laskowska E, Laskowska J, Tomczuk J, Borawska MH. Bakery products as a source of total dietary fiber in young adults. Rocz Panstw Zakl Hig. 2016;67(2):131-6.

Νικολέτα Τζημαγιώργη
Νικολέτα Τζημαγιώργη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.