Διατροφή

Τι είναι τα «φυτικά γάλατα» που ακούτε;

της Εβίτας Σιατίτσα
15 Ιουλίου 2019
28332 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
fytika-galata

Photo source: www.bigstockphoto.com

«Φυτικό γάλα»….ένα προϊόν που είμαι σίγουρη πως οι περισσότεροι από εσάς έχετε δοκιμάσει, κάποιοι ίσως το έχετε εντάξει στην καθημερινότητά σας ή αν μη τι άλλο το έχετε δει σε κάποιο σούπερ μάρκετ και σας τράβηξε την προσοχή.

Ας διευκρινίσουμε αρχικά όμως, πως καταχρηστικά θα έλεγα τα ονομάζουμε «γάλατα», μάλλον γιατί τα χρησιμοποιούμε σε αντικατάσταση του κλασικού γάλακτος!

Στην πραγματικότητα όμως όταν λέμε «γάλα» αναφερόμαστε σε ένα προϊόν ζωικής προέλευσης κάτι που δεν ισχύει για τα φυτικά… ροφήματα όπως θα τα αποκαλούσαμε πιο σωστά

Από που λοιπόν προέρχονται τα δημοφιλή αυτά ροφήματα;

Θα βρούμε ροφήματα από ξηρούς καρπούς όπως από φουντούκι, αμύγδαλο, καρύδι, επίσης από σόγια, ρύζι, βρώμη αλλά και από καρύδα. Συχνά συνδυάζονται και με κακάο για τους λάτρεις της σοκολατένιας γεύσης! Το σίγουρο είναι πως η γεύση τους είναι ιδιαίτερη και αρκετά διαφορετική από του γάλακτος.

Από θρεπτικής άποψης;

Πρόκειται για ροφήματα χαμηλά σε θερμίδες καθώς συνήθως δεν ξεπερνούν τις 60kcal ανά 100ml προϊόντος. Αρκετά είναι εμπλουτισμένα με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό, όπως πηγή ασβεστίου και βιταμίνης D, καθοριστικά συστατικά για την υγεία των οστών μικρών και μεγάλων, αλλά και βιταμίνης Β12 – μία βιταμίνη που συνήθως βρίσκεται σε ελάχιστες ποσότητες στη διατροφή ανθρώπων που περιορίζουν τα προϊόντα ζωικής προέλευσης. Σημαντικό τους προτέρημα είναι ότι έχουν πολύ μικρή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά ενώ αντίθετα περιέχουν τα ωφέλιμα πολυακόρεστα ω3 και ω6 λιπαρά οξέα που έχουν και οι αντίστοιχοι ξηροί καρποί απ’ όπου προέρχονται.

Γιατί να επιλέξει κανείς τα ροφήματα αυτά;

Καταρχάς αποτελούν μία πολύ καλή επιλογή για ανθρώπους που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή και επομένως έχουν αφαιρέσει από τη διατροφή τους τα ζωικής προέλευσης τρόφιμα. Η φυτική τους προέλευση τα καθιστά επίσης θρεπτικές επιλογές και σε περιόδους νηστείας όπου το γάλα απουσιάζει. Ακόμη άνθρωποι με δυσανεξία στη λακτόζη μπορούν με τα ροφήματα αυτά να εξασφαλίσουν μία σημαντική πηγή ασβεστίου από τη στιγμή που η κατανάλωση γάλακτος είναι απαγορευτική. Πέραν αυτών των περιπτώσεων όμως αποτελούν και μία καλή επιλογή για όσους απλά δεν αγαπούν την γεύση του γάλακτος.

Ευτυχώς οι τρόποι για να τα εντάξουμε στη διατροφή μας είναι πολλοί...

...αρκεί να βάλουμε τη φαντασία μας να δουλέψει. Εμείς σας προτείνουμε μερικούς από αυτούς:

  • Χρησιμοποιείστε ρόφημα για παράδειγμα αμυγδάλου ή φουντουκιού αντί για γάλα σε οποιαδήποτε αγαπημένη σας συνταγή.
  • Καταναλώστε τα σκέτα σαν ένα δροσιστικό και θρεπτικό σνακ ή απολαύστε τα μαζί με δημητριακά ολικής αλέσεως στο πρωινό σας.
  • Δημιουργείστε πεντανόστιμα smoothies με φυτικά ροφήματα και φρέσκα φρούτα.
  • Φτιάξτε νόστιμα και υγιεινά σπιτικά κέικ ή κρέμες.

Χρησιμοποιείστε τα για να φτιάξετε σπιτικό παγωτό μειώνοντας έτσι την περιεκτικότητά του σε κορεσμένα λιπαρά.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

J Food Sci Technol. 2016 Sep; 53(9): 3408–3423, Plant-based milk alternatives an emerging segment of functional beverages: a review, Swati Sethi, S. K. Tyagi, Rahul K. Anurag

Healthline. (2019). The 9 Best Nondairy Substitutes for Milk. [online] Available at: https://www.healthline.com/nutrition/best-milk-substitutes#section2 [Accessed 11 Jun. 2019].

Ndb.nal.usda.gov. (2019). Food Composition Databases Show Foods List. [online] Available at: https://ndb.nal.usda.gov/ndb/search/list [Accessed 11 Jun. 2019].

Εβίτα Σιατίτσα
Εβίτα Σιατίτσα Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, MSc.