Διατροφή

Μονοακόρεστα λιπαρά: Να επιλέξω φυτικής ή ζωικής προέλευσης;

05 Ιουνίου 2018
49581 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
monoakoresta lipara sth diatrofi mas

Photo source: www.bigstockphoto.com

Πηγή: www.dairyreporter.com

Η προέλευση και η ποσότητα των μονοακόρεστων λιπαρών στη διατροφή μας είναι σημαντική για την υγεία μας, και είναι καλό να καταναλώνουμε περισσότερα μονοακόρεστα λιπαρά από φυτικές πηγές και λιγότερα μονοακόρεστα ζωικής προέλευσης

Πόσες φορές έχετε ακούσει διαιτολόγους να σας συμβουλεύουν να περάσετε σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και διατροφής, αντικαθιστώντας μάλιστα τα «κακά» λιπαρά με τα «καλά» ακόρεστα; Είμαι σίγουρη πως αρκετές είναι αυτές οι φορές!

Ωστόσο, η σύσταση αυτή δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς νέα επιστημονικά δεδομένα στο χώρο της διατροφής έρχονται να επικαιροποιήσουν αυτό που ήδη γνωρίζουμε. Δηλαδή, ότι η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών, που συναντάμε σε τρόφιμα όμως κόκκινο κρέας, ζωικό βούτυρο κ.α., αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου και η αντικατάστασή τους με τρόφιμα που είναι πλούσια σε μονο- και πολυ-ακόρεστα λιπαρά, όπως τα λιπαρά ψάρια, η μαλακή φυτική μαργαρίνη κ.α., βοηθάει σημαντικά στη μείωση της πιθανότητας αυτής.

Τι δείχνει πρόσφατη μελέτη για τα μονοακόρεστα λιπαρά;

Μάλιστα, αυτό που φάνηκε σε μία πρόσφατη μελέτη που έγινε από την Αμερικάνικη Καρδιολογική Εταιρεία είναι ότι:

  • Η υψηλή κατανάλωση μονοακόρεστων λιπαρών που προέρχονται από τρόφιμα φυτικής προέλευσης μπορεί να μειώσει έως και 16% τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου συγκριτικά με τα άτομα που καταναλώνουν μικρότερες ποσότητες αυτών.
  • Η αντικατάσταση μονοακόρεστων λιπαρών που προέρχονται από τρόφιμα ζωικής προέλευσης με μονοακόρεστα λιπαρά που συναντάμε σε φυτικά τρόφιμα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσους έως και 21%.

Τι σημαίνουν όμως όλα τα παραπάνω;

Η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών που συναντάμε στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης αποτελεί πλέον δεδομένο και είναι μία σύσταση που πρέπει να ακολουθούμε στο πλαίσιο της διατροφής μας. Πλέον, πέρα από το ότι τα μονοακόρεστα λιπαρά που γνωρίζουμε ότι έχουν ευεργετικό ρόλο στην υγεία της καρδιάς, βλέπουμε ότι και η προέλευση αυτών, εάν δηλαδή προέρχονται από φυτικά ή ζωικά τρόφιμα, παίζει εξίσου σημαντικό και προστατευτικό ρόλο.

Ποια φυτικά τρόφιμα περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά;

Τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης αποτελούν τις πιο πλούσιες πηγές μονοακόρεστων λιπαρών, δηλαδή περιέχουν υψηλότερη περιεκτικότητα. Ενδεικτικά, τρόφιμα τα οποία είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά είναι:

  • Το ελαιόλαδο, σε περιεκτικότητα 80%, και άλλα φυτικά έλαια
  • Η μαλακή φυτική μαργαρίνη, καθώς αποτελεί μείγμα φυτικών ελαίων και νερού και την παρουσία ομογενοποιητή για να έχει ενιαία σύσταση
  • Τα αμύγδαλα, με περιεκτικότητα περίπου 50%
  • Τα αράπικα φιστίκια
  • Το αβοκάντο, κ.α.

«Μάλιστα, τα τελευταία 20 χρόνια, οι βιομηχανίες τροφίμων στην Ελλάδα έχουν αλλάξει των τρόπο παρασκευής στις μαλακές φυτικές μαργαρίνες, με αποτέλεσμα να είναι απαλλαγμένες από trans λιπαρά»

Υπάρχουν ζωικά τρόφιμα που περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά;

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά, τα πουλερικά, τα ψάρια είναι τρόφιμα τα οποία περιέχουν και αυτά ορισμένη ποσότητα λίπους. Είναι ζωικής προέλευσης και αποτελούν επίσης πηγές μονοακόρεστων λιπαρών, παρόλο που περιέχουν αρκετά μικρότερη ποσότητα συγκριτικά με αυτή που συναντάμε στα φυτικής προέλευσης τρόφιμα.

Ωστόσο, στο σύγχρονο τρόπο ζωής συναντάμε συνήθως την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, αλλαντικών, αγελαδινού βουτύρου που αποτελούν ταυτόχρονα πλούσιες πηγές κορεσμένων λιπαρών, όπου συμβάλλουν στην ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου. Προσπαθήστε, λοιπόν να αντικαταστήσετε τα παραπάνω τρόφιμα με πλούσιες πηγές «καλών» μονοακόρεστων λιπαρών, τα οποία βοηθούν στην υγεία της καρδιάς.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

American Heart Association, Monounsaturated Fat, available online at https://healthyforgood.heart.org/eat-smart/articles/monounsaturated-fats (last update 2017)

American Heart Association Meeting Report – Poster Presentation MP40 – Session MP07, Mono-unsaturated fats from plants, not animals may reduce risk of death from heart disease and other causes, http://newsroom.heart.org/news/mono-unsaturated-fats-from-plants-not-animals-may-reduce-risk-of-death-from-heart-disease-and-other-causes

Ελένη Τσαχάκη
Ελένη Τσαχάκη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Η Ελένη Τσαχάκη είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc. με μετεκπαιδεύσεις στην τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς και τον τρόπο σκέψης γύρω από τη διατροφή. Ως αποτέλεσμα αυτών, μπορεί και αναγνωρίζει σύντομα λανθασμένα μοτίβα συμπεριφοράς και να βοηθά τους ανθρώπους να αποκτήσουν την ευεξία τους.

Μέσα στις συνεδρίες, χρησιμοποιεί νέες ιδέες και ειδικές τεχνικές που συνδυάζουν τη διατροφή, τη νευρολογία και τη ψυχολογία, καθώς και άλλες επιστήμες, παρέχοντας μία ολιστική προσέγγιση στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Παρέχει τις υπηρεσίες της, στο προσωπικό της διαιτολογικό γραφείο στη Γλυφάδα (Νότια Προάστια), καθώς και εξ’αποστάσεως (online).