Διατροφή

Οι κίνδυνοι στο πιάτο μας

19 Απριλίου 2011
16818 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
gynaika me trofima se ergasthrio

Tρεις κατηγορίες κινδύνων

Το φαγητό και το ποτό στηρίζουν το σώμα και την ψυχή μας και η κατανάλωσή τους δεν σχετίζεται μόνο με τη βασική ανάγκη της επιβίωσης, αλλά και με το αίσθημα της ευχαρίστησης. Δυστυχώς, η τεχνολογική εξέλιξη που συνοδεύτηκε και με την αύξηση της παραγωγής τροφίμων, αύξησε και πολλαπλασίασε τους παράγοντες εκείνους, που μέσω της τροφής αποτελούν δυνητικό κίνδυνο της υγείας των καταναλωτών. Έτσι, σήμερα μιλάμε για κινδύνους των τροφίμων, δηλαδή παράγοντες ή ουσίες που καθιστούν ένα τρόφιμο ακατάλληλο ή επικίνδυνο για κατανάλωση. Με βάση αυτόν τον ορισμό, καταφέραμε να κατηγοριοποιήσουμε αυτούς τους κινδύνους σε τρεις κατηγορίες, δηλαδή βιολογικούς, χημικούς και φυσικούς αλλά και οι διάφορες νοθείες. Η παρουσία αυτών των παραγόντων στο καθημερινό φαγητό, μπορεί να οδηγήσει σε άμεσες συνέπειες για τη υγεία μας ή έμμεσες, με μακροχρόνιες συνέπειες.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Τυρπενου ,Α,Χημικοί και φυσικοίκίνδυνοι στα τρόφιμα,ΕΘΙΑΓΕ ,accessedon 22-2-2013 http://www.nagref.gr/journals/ethg/images/21/ethg21p14-17.pdf

ΕΦΕΤ Κίνδυνοιτροφίμωνaccessedon 21-02-2013 http://www.chemistry.uoc.gr/aspyros/FoodAnal/FAT_pres15.pdf

Θωμαιδης ΝΧημικοι παραγοντες στα τροφιμαaccessedon 21-02-2013 http://trams.chem.uoa.gr/docs/food_chem_thomaidis.pdf

Μιχάλης Ρισσάκης
Μιχάλης Ρισσάκης Τεχνολόγος Τροφίμων, M.Sc.

Ο Μιχάλης Ρισσάκης είναι Τεχνολόγος Τροφίμων με μεταπτυχιακές σπουδές ( M.Sc with distinction) στην Βιοτεχνολογία καθώς και στην Διαχείριση Ποιότητας ( M.Sc Strategic Quality Management). Εργάζεται σε διάφορες εταιρείες τροφίμων καθώς και στο επιστημονικό τμήμα του medNutrition σε ειδικά θέματα ποιότητας, ασφάλειας και τεχνολογίας τροφίμων .