Είναι γνωστό σε όλους μας ότι οι φυτικές ίνες προστατεύουν τον οργανισμό από καρδιαγγειακά νοσήματα και μπορούν να συμβάλουν στην απώλεια και διατήρηση του βάρους. Έτσι, οι φυτικές ίνες μπορούν να βοηθήσουν άμεσα ή έμμεσα σε ασθένειες που συσχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως ο διαβήτης τύπου 2, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο καρκίνος.
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος πιο συχνός τύπος καρκίνου. Κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται 1.2 εκατομμύρια καινούργια περιστατικά καρκίνου του παχέος εντέρου, αριθμός που αντιστοιχεί στο 9.7% όλων των περιπτώσεων καρκίνου.
Φυτικές ίνες και καρκίνος του παχέος εντέρου
Ερευνητές από Αγγλία και Γερμανία ανέλυσαν 25 έρευνες που έγιναν σε Αμερική, Ευρώπη και Ασία, σε δείγμα περίπου 2 εκατομμυρίων ατόμων και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, και ιδιαίτερα φυτικές ίνες που προέρχονται από τα δημητριακά (ψωμί ολικής αλέσεως, δημητριακά ολικής αλέσεως, καστανό ρύζι, βρώμη και κριθάρι), μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.
Συγκρίνοντας με τη χαμηλότερη κατανάλωση φυτικών ινών, κάθε 10γρ αύξηση στις φυτικές ίνες που προέρχονταν από προϊόντα ολικής αλέσεως, οδηγούσε σε 10% μείωση της πιθανότατας εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.
Αν, για παράδειγμα, κάποιος λάμβανε 5γρ φυτικών ινών ημερησίως και τα αύξανε στα 15γρ, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου μειωνόταν κατά 10%. Επίσης, προσθέτοντας στη διατροφή 3 μερίδες προϊόντων ολικής αλέσεως (90γρ η κάθε μερίδα από προϊόντα ολικής άλεσης) τη μέρα, υπήρχε μείωση 20% στην πιθανότατα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.
Φρούτα και λαχανικά
Αυτές οι έρευνες δεν βρήκαν σημαντική συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης φυτικών ινών από φρούτα και λαχανικά και του καρκίνου του παχέος εντέρου. Όπως είναι γνωστό όμως, τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες που μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου. Άρα, δεν πρέπει να τα αποκλείουμε από τη διατροφή μας.
Έφηβοι και διατροφή
Πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν σε εφήβους, απέδειξε ότι μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, αλλά όχι φτωχή σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη, μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ενθαρρύνουμε τους νέους να καταναλώνουν τρόφιμα πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη. Πρέπει όμως να επικεντρωθούμε στο να τους διδάσκουμε ότι πρέπει να καταναλώνουν τροφές φυτικής προέλευσης, πλούσιες σε φυτικές ίνες.
Στην έρευνα αυτή, το 70% των εφήβων είχαν τουλάχιστον έναν από τους πέντε βασικούς παράγοντες κινδύνου για μεταβολικό σύνδρομο:
- υψηλή αρτηριακή πίεση
- υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα
- υψηλά επίπεδα λίπους στο αίμα
- χαμηλά επίπεδα καλής χοληστερόλης (HDL)
- μεγάλη περιφέρεια μέσης
Στο τέλος της έρευνας, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσο αυξανόταν η πρόσληψη φυτικών ινών από τη διατροφή, τόσο μειωνόταν ο κίνδυνος για το μεταβολικό σύνδρομο.
Επίσης, η έρευνα έδειξε ότι, λόγω της μειωμένης κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών, οσπρίων και προϊόντων ολικής άλεσης, οι έφηβοι (αγόρια και κοπέλες) κατανάλωναν κατά μέσο όρο 13γρ φυτικών ινών την ημέρα, ενώ η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι 26γρ για τα κορίτσια και 38γρ για τα αγόρια.
Μια απλή τακτική για να αυξηθεί η πρόσληψη των φυτικών ινών είναι να καταναλώνουμε καθημερινά τουλάχιστον 3 μερίδες φρούτων και λαχανικών (12γρ φυτικών ινών), 1 μερίδα οσπρίων (7γρ φυτικών ινών), 3 μερίδες προϊόντων ολικής αλέσεως (11γρ φυτικών ινών). Σύνολο: 30γρ φυτικών ινών.
Συμπερασματικά..
Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι και οι δυο μελέτες ενθαρρύνουν τον κόσμο να καταναλώνει προϊόντα ολικής αλέσεως, όσπρια, φρούτα και λαχανικά, ώστε να αυξάνει την καθημερινή πρόσληψή του σε φυτικές ίνες.
Αν και στην πρώτη μελέτη δεν φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι φυτικές ίνες από τα φρούτα και τα λαχανικά βοηθούν άμεσα στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, εντούτοις τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν πολλές άλλες ευεργετικές ιδιότητες στην υγεία μας και δεν πρέπει να τα αποκλείουμε από τη διατροφή μας.
Επίσης, μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες που προέρχεται από φυτικής προέλευσης τρόφιμα, αυτόματα μειώνει την κατανάλωση τροφών ζωικής προέλευσης. Άρα το όφελος για την υγεία μας είναι ανεκτίμητο.