Διατροφή

Κατανάλωση Αλκοόλ

της Λίτσας Κουλλαπή
11 Μαΐου 2008
7560 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Κατανάλωση Αλκοόλ

Photo source: www.bigstockphoto.com

Πόσο αλκοόλ πρέπει να καταναλώνουμε;

Τα τελευταία χρόνια πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η μέτρια* και η συστηματική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει κάποια οφέλη για την υγεία. Η χαλάρωσης που ακολουθεί μετά από κατανάλωση αλκοόλ είναι ένα από αυτά.

Επίσης, κάποιες έρευνες που αφορούν την κατανάλωση κόκκινου κρασιού, δείχνουν αύξηση της καλής χοληστερόλης και μείωση της αρτηριακής πίεσης. Όμως οι ευεργετικές αυτές ιδιότητες δεν είναι γνωστό αν οφείλονται στο αλκοόλ ή στις αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχονται στο κόκκινο κρασί.

Οι αντιοξειδωτικές αυτές ουσίες βρίσκονται στα κόκκινα σταφύλια και τον χυμό τους. Επίσης η αλλαγή στην καλή χοληστερόλη και στην αρτηριακή πίεση δεν είναι πολύ μεγάλη και μπορεί εύκολα κανείς να την πετύχει αλλάζοντας λίγο τη διατροφή του και αυξάνοντας τη φυσική του δραστηριότητα.

Πού οδηγεί η υπερβολική κατανάλωση;

Αύξηση βάρους

Το αλκοόλ μας δίνει 7 θερμίδες ανά γραμμάριο. Μια μερίδα αλκοολούχου ποτού περιέχει ~14 γρ. αλκοόλ, δηλαδή 98 θερμίδες μόνο από το αλκοόλ και επιπλέον θερμίδες από τα υπόλοιπα συστατικά των ποτών.

Ελλείψεις θρεπτικών συστατικών 

Όσο περισσότερο αλκοόλ καταναλώνει ένας άνθρωπος, τόσο μικρότερη είναι η πρόσληψη τροφίμων που περιέχουν θρεπτικά συστατικά, αφού σημαντικό μέρος της ενέργειας, προσλαμβάνεται από το αλκοόλ.

Από την άλλη πλευρά το αλκοόλ ασκεί αρνητική επίδραση στο μεταβολισμό των διάφορων θρεπτικών συστατικών. Μερικά από αυτά είναι η θειαμίνη, η βιταμίνη Β6, η βιταμίνη Β12, το φυλλικό οξύ και ο ψευδάργυρος. 

Επίσης τα νεφρά απεκκρίνουν αυξημένες ποσότητες μαγνησίου, ασβεστίου, καλίου και ψευδαργύρου. 

Χρόνιες ασθένειες

Μερικές από αυτές είναι η κύρωση ύπατος, η υπέρταση, τα καρδιαγγειακά προβλήματα, κάποιες μορφές καρκίνου και άλλα.

Ατυχήματα λόγω μέθης

Μέτρια κατανάλωση έχουμε όταν η πρόσληψη αλκοόλ δεν υπερβαίνει τις 2 μερίδες για έναν άνδρα και 1 μερίδα για μια γυναίκα την ημέρα. Άτομα μεγαλύτερα των 65 χρόνων δεν θα πρέπει να καταναλώνουν περισσότερο από 1 μερίδα την ημέρα.

Μια μερίδα αλκοολούχου ποτού ισοδυναμεί με 45 ml ποτού με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, π.χ. ουίσκι, βότκα, ζιβανία, ούζο ή 1 ποτήρι του κρασιού (120 ml) κρασί ή 1 μικρό τενεκεδάκι (330 ml) μπύρα.

  • Λίτσα Κουλλαπή
    Λίτσα Κουλλαπή Διατροφολόγος - Διαιτολόγος