Δίαιτα

Γλουτένη η… αχώνευτη!

της Μέμας Λαμπροπούλου
30 Δεκεμβρίου 2014
24306 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Γλουτένη η… αχώνευτη!

Η δυσανεξία στη γλουτένη και οι δίαιτες χωρίς γλουτένη είναι αναμφισβήτητα… στη μόδα. Σίγουρα την έχετε ακούσει και πιθανότατα να σας την έχουν προτείνει για να χάσετε βάρος. Πριν όμως αυτοδιαγνωσθείτε με «δυσανεξία στην γλουτένη» απλώς και μόνο γιατί μπορεί να νιώθετε ένα φούσκωμα μετά από την κατανάλωση τροφίμων (αρτοπαρασκευασμάτων, ζυμαρικών κλπ), ίσως σας ενδιαφέρει να μάθετε τα εξής:

Τι είναι η γλουτένη;

Η γλουτένη δεν είναι κάποιο διαβολικό συστατικό των τροφίμων που μόλις εμφανίστηκε για να μας κάνει τη ζωή δύσκολη. Είναι απλούστατα ένα είδος πρωτεΐνης που βρίσκεται σε κοινά δημητριακά (βασικά το σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη) και τα προϊόντα τους.

Συμπτώματα από κατανάλωση γλουτένης

Υπάρχουν όντως άνθρωποι που εμφανίζουν έντονα συμπτώματα μετά από την κατανάλωση γλουτένης. Μέχρι πρόσφατα, θεωρούσαμε ότι οι άνθρωποι αυτοί είτε πάσχουν από κοιλιοκάκη (μία ασθένεια με σοβαρά γαστρεντερικά συμπτώματα μετά την κατανάλωση γλουτένης) είτε από αλλεργία στο σιτάρι. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια διερευνάται ένα φάσμα διαταραχών με το όνομα «ευαισθησία στη γλουτένη» που περιλαμβάνει πολλά και διαφορετικά συμπτώματα: από πόνο στην κοιλιά και γαστρεντερικές διαταραχές, μέχρι πονοκεφάλους, εκζέματα και άλλα, τα οποία φαίνεται να εξαφανίζονται με αποχή από την γλουτένη.


Διαβάστε επίσης: Κοιλιοκάκη - Συνδυάστε γεύση και ποικιλία χωρίς δυσάρεστα συμπτώματα [Δωρεάν EBOOK]


Πόσο πιθανό είναι να έχετε ευαισθησία στη γλουτένη;

Όχι πολύ: μόλις 0,6-6% του πληθυσμού δηλώνει ότι το έχει, αν και δεν υπάρχει επίσημος αριθμός. Τελευταία όμως, όλο και περισσότεροι άνθρωποι ορκίζονται ότι η αποχή από την γλουτένη τους ανακουφίζει από γαστρεντερικά προβλήματα, τους κάνει να χάσουν βάρος κ.λπ. Είναι πράγματι ενδιαφέρον ότι μέσα στον τελευταίο χρόνο τα κρούσματα αυξήθηκαν τόσο πολύ. Μήπως τελικά φταίει ότι το ακούμε (και το βλέπουμε στα ράφια του σουπερμάρκετ) πλέον τόσο συχνά, που πειστήκαμε ότι το έχουμε και εμείς; Δυστυχώς, δεν υπάρχει ακόμα έγκυρος τρόπος να διαγνώσουμε την ευαισθησία στη γλουτένη (και για να σας προλάβω, τα τεστ δυσανεξίας σε καμία περίπτωση δεν είναι έγκυρα) και κάπως έτσι η «δυσανεξία στη γλουτένη» έχει πάρει τη μορφή επιδημίας.

Απώλεια βάρους όταν καταναλώνουμε τροφές χωρίς γλουτένη;

Τέλος, αν αναρωτιέστε γιατί ο Χ φίλος σας αδυνάτισε όταν σταμάτησε να τρώει τροφές που περιέχουν γλουτένη, σκεφτείτε απλώς πόσα τρόφιμα έπρεπε να αποκλείσει από το διαιτολόγιό του: από ζυμαρικά και ψωμί μέχρι γλυκά αρτοπαρασκευάσματα (πχ κείκ, κρουασανάκια) και άλλα πολλά (και πόσες θερμίδες κατ’ επέκταση). Μια δοκιμή θα σας πείσει!

Λαμπροπούλου Μέμα
Λαμπροπούλου Μέμα Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., CISSN