Δίαιτα

H μείωση της ζάχαρης παίζει ρόλο στη ρύθμιση του σωματικού βάρους;

04 Μαρτίου 2013
5685 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
mpolakia me za  xarh kai kyvous zaxarhs

H συμβολή της ζάχαρης στην παχυσαρκία και στην αύξηση του σωματικού βάρους είναι ένα θέμα που έχει απασχολήσει τους επιστήμονες, χωρίς ακόμα σαφείς ενδείξεις και αποτελέσματα. Πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal (BMJ), από την ομάδα του Jim Mann στο Πανεπιστήμιο του Otago, στη Νέα Ζηλανδία, διερεύνησε την πιθανή σχέση της κατανάλωσης ζάχαρης και του σωματικού βάρους, σε παιδιά και ενήλικες.

Κατανάλωση ζάχαρης και σωματικό βάρος

Η μελέτη έδειξε πως, αν και η επίπτωση της μείωσης της ζάχαρης είναι σχετικά μικρή, παρ’όλα αυτά μπορεί να υπάρχουν θετικές επιπτώσεις στην παγκόσμια υγεία, όσον αφορά στα κόστη, ενώ μια μείωση της ζάχαρης κάτω από το 10% της συνολικά προσλαμβανόμενης ενέργειας μπορεί να μειώσει την επιδημία της παχυσαρκίας.

Βέβαια, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η αλλαγή στο σωματικό λίπος-βάρος, μέσα από τη μείωση της πρόσληψης της ζάχαρης, σχετίζεται κυρίως με την αλλαγή στο ενεργειακό ισοζύγιο, παρά με τις μεταβολικές ή φυσιολογικές επιπτώσεις των μονοσακχαριτών ή των δισακχαριτών. Για αυτόν τον λόγο, η σύσταση για μείωση της κατανάλωσης ζάχαρης πρέπει να αποτελεί κομμάτι της συνολικής στρατηγικής, για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, στις περισσότερες χώρες.

Επειδή όμως η γλυκιά γεύση είναι απαραίτητη, για να διατηρηθεί, υπάρχουν και οι γλυκαντικές ύλες με λίγες ή καθόλου θερμίδες με όρια ασφαλούς κατανάλωσης που είναι πολύ υψηλότερα από τη συνήθη πρόσληψη.