Λεξικό Διατροφής

Εφεδρίνη

22 Φεβρουαρίου 2009
96000 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
xapi efedrini

Η εφεδρίνη είναι το ενεργό συστατικό που βρίσκεται στο κινέζικο βότανο εφέδρα (Ma Huang) και ανήκει σε μία κατηγορία φαρμάκων που ονομάζονται συμπαθομιμητικά. Η εφεδρίνη είναι ένα διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος και προκαλεί:

  • αύξηση της καρδιακής συχνότητας και της αρτηριακής πίεσης
  • στένωση των αιμοφόρων αγγείων (αγγειοσυστολή)
  • χάλαση των βρογχικών μυών (βρογχοδιαστολή)

Πού χρησιμοποιείται η εφεδρίνη;

Εξαιτίας των δράσεων αυτών, η εφεδρίνη, χρησιμοποιείται κυρίως για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του άσθματος και στις αλλεργικές ρινίτιδες. Εκτός από αυτές τις περιπτώσεις, τα τελευταία χρόνια, η εφεδρίνη χρησιμοποιείται και στην απώλεια βάρους αν και το 2004 η Διεύθυνση Τροφίμων & Φαρμάκων των Η.Π.Α. (US FDA) απαγόρευσε την κυκλοφορία σκευασμάτων που περιέχουν την εν λόγω ουσία.

To 2004 απαγορεύτηκε η χρήση εφεδρίνης στην Αμερική, υποστηρίζοντας ότι η χρήση της συνιστά αδικαιολόγητο κίνδυνο ασθενείας ή τραυματισμού

Η εφεδρίνη εξαιτίας της διεγερτικής της δράσης έχει χρησιμοποιηθεί και από αθλητές για περισσότερη ενέργεια και αύξηση της αθλητικής τους απόδοσης. Η εφεδρίνη συγκαταλέγεται στις ουσίες ντόπινγκ και Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντι-ντόπινγκ (WADA) το ανώτερο επιτρεπτό όριο ανίχνευσής της στα ούρα του αθλητή είναι τα 10μg.

Τι επιπλοκές έχει η υπερβολική λήψη εφεδρίνης;

Η μη ελεγχόμενη λήψη εφεδρίνης μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές παρενέργειες όπως ζαλάδες, νευρικότητα, τρόμο, αϋπνία, ναυτία, απώλεια όρεξης, ενώ παρατεταμένη χρήση της μπορεί να οδηγήσει σε ταχυκαρδία, υπέρταση και έμφραγμα. Τέλος, η εφεδρίνη, οδηγεί σε αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος και ελάττωση της διούρησης κάτι το οποίο ειδικά τους θερινούς μήνες μπορεί να προκαλέσει κρούσματα θερμοπληξίας.

  • Δέσποινα Γκακνή
    Δέσποινα Γκακνή Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

    Η Δέσποινα Γκακνή είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος απόφοιτη Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (M.Sc. – MΜedSci) με εξειδίκευση στην παχυσαρκία και τη διαχείριση βάρους. Διατηρεί δικό της διαιτολογικό γραφείο στο Βόλο και είναι επιστημονικός συνεργάτης του medNutrition.