Wallpapers

Τον Απρίλιο μαθαίνω να κάνω μικρές αλλαγές στο εστιατόριο

της Μέμας Λαμπροπούλου & της Σοφίας Δρογούδη
01 Απριλίου 2017
1 λεπτό να διαβαστεί

Ο καιρός επιτέλους ανοίγει, και όλο και περισσότερος κόσμος επιλέγει να απολαύσει τον ήλιο με ένα φαγητό εκτός σπιτιού! Αν, ωστόσο, ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων που προσέχουν τη διατροφή τους αυτό ίσως αποτελεί πρόβλημα. Χρειάζεται να είναι, όμως, όντως έτσι; Δες εν συντομία τι πρέπει να προσέξεις για να το απολαύσεις και να το κρατήσεις υγιεινό!

Φάκελος: ορεκτικά.

Επέλεξε «έξυπνα» και προτίμησε τα ψητά λαχανικά ή μανιτάρια, φάβα ή πατατοσαλάτα αντί για τα κλασσικά τηγανιτά εδέσματα όπως το σαγανάκι και τα τηγανιτά κολοκυθάκια! Φυσικά, μην ξεχνάς τη σαλάτα (όσο το δυνατόν πιο απλή)!

Τι πιάτο να επιλέξω;

Κάνε τη διαφορά και αντί για ψητό με σαλάτα δοκίμασε κάποιο κρέας ή ψάρι με κάποια ελαφριά σάλτσα (πχ σάλτσα πορτοκαλιού ή με βάση τη ντομάτα). Δοκίμασε να τηρήσεις τον κανόνα των 3 υλικών στο πιάτο σου:

  • ½ του πιάτου σαλάτα ή λαχανικά,
  • ¼ του πιάτου κάποια πηγή πρωτείνης (κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, αυγό) και
  • ¼ του πιάτου κάποια πηγή υδατανθράκων (ρύζι, πατάτες κλπ).

Με το αλκοόλ και τα γλυκά τι γίνεται;

Αν θέλεις οπωσδήποτε αλκοόλ με το φαγητό σου, προτίμησε κρασί ή μπίρα και προσπάθησε να μείνεις στο 1-2 ποτήρια. Μη ξεχνάς ότι η υπερκατανάλωση αλκοόλ οδηγεί και σε υπερκατανάλωση φαγητού!

Όσο για τα γλυκά, αποφάσισε αν όντως χρειάζεσαι κάποιο γλυκό ή αν θα το καταναλώσεις απλώς από συνήθεια. Σε κάθε περίπτωση, προτίμησε να το μοιραστείς!

Μερικές ακόμα συμβουλές:

  • Δοκίμασε να αντικαταστήσεις κάποιο υλικό του πιάτου σου ώστε να γίνει πιο υγιεινό. Ξέρεις ότι αντικαθιστώντας έστω και 1 μόνο φέτα μπέικον με γαλοπούλα μπορείς να γλιτώσεις έως και 40 θερμίδες;
  • Δώσε έξτρα προσοχή στη μερίδα του γεύματος και προσπάθησε να τρως αργά ώστε να απολαύσεις το γεύμα σου και να σταματήσεις εγκαίρως όταν θα έχεις χορτάσει.
  • Τοποθέτησε τους πειρασμούς μακριά σου στο τραπέζι: έτσι θα έχεις λιγότερες πιθανότητες να τσιμπολογήσεις ψωμί από συνήθεια!
  • Μην ξεγελιέσαι από το μέγεθος της μερίδας σου: πολλές φορές η ίδια μερίδα φαγητού φαίνεται μικρότερη σε ένα μεγαλύτερο πιάτο. Άκου τα σήματα κορεσμού σου και σταμάτα να τρώς όταν νιώσεις ότι χόρτασες!

Καλή απόλαυση!

iPhone6 plusiPhone6iPhone5iPhone41024x1024 (i-pad)1024x7681280x8001280x10241366x7681680x10501920x10801920x12002560x14402560x1600

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Sarri, K. O., Tzanakis, N. E., Linardakis, M. K., Mamalakis, G. D., & Kafatos, A. G. (2003). Effects of Greek Orthodox Christian Church fasting on serum lipids and obesity. BMC Public Health, 3(1), 16

Chliaoutakis, J. E., Drakou, I., Gnardellis, C., Galariotou, S., Carra, H., & Chliaoutaki, M. (2002). Greek Christian Orthodox Ecclesiastical lifestyle: could it become a pattern of health-related behavior?. Preventive Medicine, 34(4), 428-435

Trichopoulou, A. (1992). Greek Food Composition Tables. 2nd ed. Litsas publications. Athens, Greece.

Trepanowski, J. F., & Bloomer, R. J. (2010). The impact of religious fasting on human health. Nutrition journal, 9(1), 57

United States Department of Agriculture., A. R. S., & United States Department of Agriculture. (2002). USDA national nutrient database for standard reference.

  • Λαμπροπούλου Μέμα
    Λαμπροπούλου Μέμα Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., CISSN

    Η Μέμα Λαμπροπούλου είναι Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, απόφοιτος του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης. Εργάζεται στο Ευτροφία, το πρώτο διατροφικό εργαστήρι στην Πάτρα.

  • Σοφία Δρογούδη
    Σοφία Δρογούδη Υπεύθυνη Οπτικής Επικοινωνίας

    Η Σοφία είναι Σχεδιάστρια Οπτικής Επικοινωνίας. Αποφοίτησε απο το τμήμα Graphic design του ΑΚΤΟ το 2011 και έπειτα παρακολούθησε κύκλους σεμιναρίων με θέμα τα infographics. 

ΣΧΟΛΙΑ
Η medNutrition σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.