Βιταμίνες και Συμπληρώματα Διατροφής

Γλουταμίνη

της Μαρίας Αρέστη
23 Μαΐου 2019
108777 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
gloutamini

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η γλουταμίνη είναι το πιο άφθονο ελεύθερο αμινοξύ στο σώμα μας, παράγεται στους μύες και διανέμεται από το αίμα στα όργανα που την χρειάζονται. Μπορεί να βοηθήσει τη λειτουργία του εντέρου, το ανοσοποιητικό σύστημα και άλλες βασικές διεργασίες στο σώμα, ειδικά σε περιόδους στρες. Είναι σημαντική για την παροχή «καυσίμων» (άζωτο και άνθρακα) σε πολλά διαφορετικά κύτταρα του οργανισμού, καθώς επίσης και για την παραγωγή άλλων σημαντικών στοιχείων στο σώμα, όπως άλλα αμινοξέα – τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών – και γλυκόζη.

L-γλουταμίνη και D-γλουταμίνη

Όπως και πολλά άλλα αμινοξέα, η γλουταμίνη συναντάται σε δύο μορφές: την L-γλουταμίνη και τη D-γλουταμίνη. Η διαφορετική τους αυτή ονομασία υποδηλώνει ελαφρώς διαφορετική μοριακή διάταξη, η L-γλουταμίνη είνια η μορφή που βρίσκεται στα τρόφιμα και τα συμπληρώματα ενώ η D-γλουταμίνη είναι ασήμαντη για τους ζωντανούς οργανισμούς.

Ο Μεταβολισμός της Γλουταμίνης

Η σύνθεση της γλουταμίνης πραγματοποιείται σε όλους τους ιστούς, συμπεριλαμβανομένων του εγκεφάλου και του λιπώδους ιστού, μεγάλα ποσά γλουταμίνης παράγονται κυρίως από τους μύες και τους πνεύμονες.

Ποιος είναι ο ρόλος της;

Ο ρόλος της γλουταμίνης είναι να μεταφέρει με ασφάλεια τη παραγόμενη αμμωνία έξω από το κύτταρο, καθώς η υπερβολική ποσότητα ελεύθερης αμμωνίας στα κύτταρα είναι τοξική. Η γλουταμίνη λοιπόν, απομακρύνεται ελεύθερα από τους ιστούς και κατευθύνεται κυρίως προς το ήπαρ, το έντερο, τους νεφρούς και το πάγκρεας, έτσι είναι ο κύριος μεταφορέας του αζώτου στα κύτταρα. Η αξιοποίηση της γλουταμίνης κατά τη διάρκεια υπερκαταβολικών καταστάσεων (π.χ. σήψη, τραύμα) αυξάνεται, εάν ωστόσο δεν μπορεί να καλύψει τις απαιτήσεις των κυττάρων τα αποθέματά της εξαντλούνται και οι λειτουργίες του κυττάρου να επιβαρύνονται.  

Διατροφή

Διατροφή

Σχεδόν κάθε τρόφιμο που περιέχει πρωτεΐνη θα έχει και μία ποσότητα γλουταμίνης, με τα νούμερα να ποικίλλουν ανάλογα με την επιλογή που θα κάνετε. Οι τροφές ζωικής προέλευσης αποτελούν καλές πηγές λόγω και του περιεχομένου τους σε πρωτεΐνες. Η απόκτηση επομένως, επαρκούς ποσότητας πρωτεϊνών στη διατροφή σας, μπορεί να σας εξασφαλίσει επαρκή πρόσληψη.

Ενδεικτικά, κάποια τρόφιμα που περιέχουν γλουταμίνη είναι:

  • Κρέας (π.χ. μοσχάρι)
  • Αυγά
  • Γάλα
  • Καλαμπόκι
  • Λευκό ρύζι

Χρήσεις

Χρήσεις

Έγκαυμα

Η χορήγηση γλουταμίνης φαίνεται να μειώνει τις λοιμώξεις, την παραμονή στο νοσοκομείο και να βελτιώνει την επούλωση πληγών σε άτομα με σοβαρά εγκαύματα.

Τραύμα

Έρευνες έχουν δείξει ότι η γλουταμίνη μπορεί να απομακρύνει τα βακτήρια από το έντερο και να αποφευχθεί η μόλυνση σε άλλα μέρη του σώματος μετά από σοβαρούς τραυματισμούς. Επιπλέον, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης νοσοκομειακών λοιμώξεων.

Αντιμετώπιση της απώλειας βάρους και των εντερικών προβλημάτων σε άτομα με νόσο HIV / AIDS

Η λήψη γλουταμίνης φαίνεται να βοηθά τους ασθενείς με HIV / AIDS να γίνεται καλύτερα η απορρόφηση των τροφίμων και να αυξήσουν το βάρος τους.

Ανάρρωση μετά από χειρουργική επέμβαση

Η χορήγηση γλουταμίνης ενδοφλεβίως μαζί με ενδοφλέβια σίτιση φαίνεται να μειώνει τον αριθμό των ημερών παραμονής στο νοσοκομείο μετά από χειρουργική επέμβαση. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων..

Δρεπανοκυτταρική νόσος

Η λήψη γλουταμίνης από το στόμα δύο φορές την ημέρα φαίνεται να μειώνει τις ξαφνικές επιπλοκές της δρεπανοκυτταρικής νόσου.

Αθλητική απόδοση

Η λήψη γλουταμίνης δεν φαίνεται να βελτιώνει την αθλητική απόδοση.

Φλεγμονώδης διαταραχές του εντέρου όπως η νόσος του Crohn

Η λήψη γλουταμίνης από το στόμα δεν φαίνεται να βελτιώνει τα συμπτώματα της νόσου του Crohn.

Παρενέργειες

Παρενέργειες

Η γλουταμίνη είναι ασφαλής για τους περισσότερους ενήλικες όταν λαμβάνεται από το στόμα σε δόσεις μέχρι 40 γραμμαρίων ημερησίως ή όταν χορηγείται ενδοφλεβίως σε δόσεις μέχρι 600 mg / kg σωματικού βάρους ημερησίως. Οι παρενέργειες είναι γενικά ήπιες και μπορεί να περιλαμβάνουν ζάλη, καούρα και πόνο στο στομάχι. Ειδικές προφυλάξεις και προειδοποιήσεις:

Παιδιά

Να μην ξεπερνάει δόσεις μέχρι 0,7 γραμμάρια / kg σωματικού βάρους ημερησίως ή όταν χορηγείται ενδοφλέβια σε δόσεις έως και 400 mg / kg σωματικού βάρους ημερησίως. Πάντα χορήγηση έπειτα από συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό.

Εγκυμοσύνη και θηλασμός

Δεν είναι γνωστή η χρήση γλουταμίνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Καλό είναι να αποφύγετε τη χρήση της.

Αποφύγετε συμπληρώματα γλουταμίνης στις ακόλουθες καταστάσεις υγείας

  • Kίρρωση
  • Σοβαρή ηπατική νόσος με δυσκολία σκέψης ή σύγχυσης (ηπατική εγκεφαλοπάθεια)
  • Μανία (διανοητική διαταραχή)
  • Ευαισθησία γλουταμινικού νάτριο (MSG) (επίσης γνωστή ως "σύνδρομο κινέζικου εστιατορίου")
  • Επιληψία

Αλληλεπιδράσεις

Αλληλεπιδράσεις

Συνδυασμοί που μπορεί να αλληλεπιδράσουν σε μικρό βαθμό με τη γλουταμίνη:

Λακτουλόζη

Η λακτουλόζη συμβάλλει στη μείωση της αμμωνίας στο σώμα, ενώ η γλουταμίνη μετατρέπεται σε αμμωνία στο σώμα. Η λήψη γλουταμίνης μαζί με λακτουλόζη ενδέχεται να μειώσει την αποτελεσματικότητα της λακτουλόζης.

Φαρμακευτική Αγωγή

Εάν λαμβάνεται οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή συμβουλευτείτε τον ιατρό ή τον φαρμακοποιό σας πριν τη χρήση του σχετικού συμπληρώματος.

Δοσολογία

Δοσολογία

Μία τυπική διατροφή περιέχει γύρω στα 3-6 γραμμάρια γλουταμίνης ημερησίως, ποσό που διαφέρει ανάλογα με τις διατροφικές επιλογές του καθενός. Συμπληρώματα γλουταμίνης έχουν μελετηθεί για τις παραπάνω καταστάσεις υγείας, με τα ποσά να διαφέρουν από 5 έως 45 γραμμάρια ημερησίως για διάστημα έως 6 εβδομάδες. Αποφύγετε την αλόγιστη χρήση κάποιου συμπληρώματος και συμβουλευτείτε τον ιατρό, τον φαρμακοποιό ή τον διαιτολόγο σας για μία εξατομικευμένη σύσταση.

Μαρία Αρέστη
Μαρία Αρέστη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.