Λεξικό Διατροφής

Πικραλίδα ή Ταραξάκος

30 Νοεμβρίου 2017
305526 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
pikralida votano taraxakos

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η πικραλίδα είναι ένα καταπληκτικό φυτό που φυτρώνει σ' όλη την Ευρώπη. Είναι πολύ κοινό και στη χώρα μας όπου απαντάται σχεδόν παντού, σε λιβάδια, ακαλλιέργητους τόπους, ακόμα και δίπλα στον δρόμο. Πρόκειται για ποώδες πολυετές φυτό το οποίο τρώγεται και ωμό ως σαλατικό. Η εποχή άνθησής της είναι κατά τον Απρίλη-Ιούνη και ολόκληρο το φυτό έχει φαρμακευτική δράση. Όσον αφορά τη χρήση της πικραλίδας ως βότανο, θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα χολαγωγικά φυτά, είναι εξαιρετικό διουρητικό και επίσης κατέχει καθαρτικές και αντιρευματικές ιδιότητες.

Ποιες είναι οι ιδιότητές του ;

  • Χολαγωγό, ηπατοπροστατευτικό: Αυξάνει την έκκριση χολής και χρησιμοποιείται σε ανάλογες διαταραχές. Προκαλεί κάποια ανακούφιση στα πρώτα στάδια της κίρωσης του ήπατος. Χρησιμοποιείται κατά των χολολίθων, του ίκτερου και άλλων ηπατικών παθήσεων.
  • Διουρητικό: Τη δράση του αυτή την οφείλει στην υψηλή συγκέντρωση καλίου
  • Τονωτικό, χωνευτικό, ήπιο καθαρτικό: Τονώνει τη σωστή λειτουργία του στομάχου. Τα φρέσκα φύλλα συνιστούν μια ιδιαίτερα τονωτική και αποτοξινωτική σαλάτα. Λειτουργεί κατά της χρόνιας κόπωσης. Ταυτόχρονα είναι ανανεωτικό για τον οργανισμό. Ο χυμός του φυτού έχει ήπια καθαρτική δράση.
  • Αποχρεμπτικό: Ωφελεί στο βήχα και στις φλεγμονές του αναπνευστικού.
  • Ενεργοποιεί το πάγκρεας.
  • Βοηθά σε χρόνιες δερματικές παθήσεις (ακμή, ψωρίαση, έκζεμα, κάλοι).
  • Συντελεί στη ρύθμιση του συστήματος των αδένων, στη διατήρηση του φυσιολογικού σωματικού βάρους. Το αφέψημα του φυτού ειδικά, θεωρείται ότι δρα κατά του διαβήτη (υπογλυκαιμική δράση) και της παχυσαρκίας.
  • Αντικαρκινικό: In vitro έχει παρατηρηθεί η δράση του αυτή.

Υπάρχουν παρενέργειες;

  • Επαφή με το γαλακτώδη χυμό της πικραλίδας, ενδεχομένως να προκαλέσει δερματίτιδα.
  • Μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση σε άτομα με υπερευαισθησία.
  • Δεν υπάρχουν γνωστά προβλήματα από τη χρήση πικραλίδας κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης και θηλασμού.

Διαβάστε Επίσης: Χόρτα, Μια πολύτιμη τροφή

Πώς να την εντάξουμε στη διατροφή;

  • Ως ωμό φυτό σε σαλάτα
  • Οι μίσχοι του προς μάσηση
  • Ως αφέψημα
  • Ως έγχυμα των φύλλων
  • Ως φρέσκο χυμό (τα φύλλα του στον αποχυμωτή)
  • Ως υποκατάστατο καφέ (από την φουρνισμένη και αλεσμένη ρίζα του)

Λίγα ιστορικά στοιχεία

Η ονομασία του γένους Taraxacum προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις "τάραξις" (πάθηση, διαταραχή) και "άκος" (φάρμακο, θεραπεία). Το φυτό είναι γνωστό από την αρχαιότητα και αναφέρεται σε συγγράμματα των αρχαίων Αράβων γιατρών Ραζές. To 1546 έγινε η πρώτη επίσημη αναφορά στον ιατρικό κόσμο από τον Bock για τις διουρητικές ιδιότητες του φυτού και κατά το 1800 χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία κατά ασθενειών του ήπατος από τον Kortum. Νεότερες έρευνες υποδεικνύουν ότι η πικραλίδα περιέχει σημαντική ποσότητα βιταμίνης Α και πολύ περισσότερο σίδηρο από το σπανάκι. Επιπλέον είναι πλούσιο σε κάλιο, φώσφορο και μαγγάνιο.

Πικραλίδα

Κοινές Ονομασίες

Πικραλίδα, Ταραξάκο το φαρμακευτικό, Αγριοράδικο, Πικραφάκα,  Αγριομάρουλο 

Επίσημη Ελληνική Ονομασία 

 Ταραξάκο το φαρμακευτικό
Επιστημονική Ονομασία   Taraxacum Officinale Weber

Οικογένεια 

 Σύνθετα (Compositae)

Αγγλική Ονομασία

 Dandelion, Blowball, Dandelion, Leontodon taraxacum, Lion's tooth, Pissenlit
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Ρούλα Γκόλιου, 2017, 250 Βότανα & Οι Θεραπευτικές Τους Ιδιότητες , Εκδόσεις Μάλλιαρης Παιδεία,

Neal's Yard Remedies Α' & Β', 2011, Dorling Kindersley Limited,

Μαρία Σκουρολιάκου, 2005, Συμπληρώματα Διατροφής & Δρόγες Α' & Β', Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Ivan Ivanov, N.Petkova, J.Tumbarski, GC-MS characterization of n-hexane soluble fraction from dandelion (Taraxacum officinale Weber) aerial parts and its antioxidant and antimicrobial properties, Published Online 2017/9/13 | DOI https://doi.org/10.1515/znc-2017-0107

University of Ghana, J Sarkodie, C Asare, P Debrah, E Oppong Bekoe, Taraxacum officinale leaves aqueous extract-mediated glucose lowering effect in STZ-induced diabetic rats, 2017; 4(S 01):S1-S202

Zbigniew, Marczyaski, Maria Elabieta, Fornal et al, Formulation and profile of pharmaceutical availability from a model oral solid form of a drug of phytochemicals contained in dry Taraxacum officinale extract, 2017, Herba Polonica Journal, ISSN : 2449-8343

 

Ευαγγελία Παναγιωτοπούλου
Ευαγγελία Παναγιωτοπούλου Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Με μεγάλη εμπειρία στον τομέα της, αναλαμβάνει υπεύθυνα κάθε περιστατικό που χρήζει διαιτητικής εκπαίδευσης και διατροφικής αποκατάστασης. Η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών διάγνωσης, καθοδήγησης και υποστήριξης συνίσταται στην εξατομικευμένη και στοχοποιημένη προσέγγιση της. Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και το ίδιο ισχύει για τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του. Με απόλυτη πίστη και αφοσίωση στην δύναμη της Διατροφής ως όπλο για την βελτίωση τη Υγείας του ανθρώπου και της αναβάθμισης της ποιότητας Ζωής του, με υπευθυνότητα και διαρκή επιστημονική ενημέρωση, στηρίζει & ενθαρρύνει κάθε προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων αυτών.