Λεξικό Διατροφής

Κιμάς

της Δέσποινας Γκακνή
26 Σεπτεμβρίου 2017
61719 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
kimas se mpwl

Photo source: www.bigstockphoto.com

Ως κιμά ονομάζουμε το αλεσμένο κρέας από το οποίο έχουν αφαιρεθεί τα κόκκαλα. Οποιοδήποτε κρέας μπορεί να γίνει κιμάς, στην αγορά όμως συναντάμε συνήθως κιμά από μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, κοτόπουλο και γαλοπούλα. Ο κιμάς είναι αρκετά διαδεδομένος στην ελληνική κουζίνα καθώς ενδείκνυται για πολλές μαγειρικές παρασκευές όπως τα μπιφτέκια, τα σουτζουκάκια, οι λαχανοντολμάδες, ως κοκκινιστός για τα ζυμαρικά ακόμα και για κρεατόπιτες κ.α. Αναλόγως το είδος του κρέατος που χρησιμοποιείται για τον κιμά, διαφέρουν και τα θρεπτικά συστατικά του καθώς και η επεξεργασία του και ο τρόπος μαγειρέματός του. Παρακάτω σχολιάζουμε τα πιο συνηθισμένα είδη κιμά που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά καθώς και τις βασικές οδηγίες για την αγορά και τη συντήρηση του κιμά.

Χοιρινός κιμάς

Το χοιρινό κρέας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κιμά ανεξαρτήτως της ηλικίας του ζώου. Τα καλύτερα μέρη του κρέατος που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι το κιλότο, το στρογγυλό και η σπάλα. Ο χοιρινός κιμάς δεν χρειάζεται περισσότερες από μία φορά άλεσμα, διότι σπάνε οι ίνες του και παίρνει μία λασπώδη μορφή.

Μοσχαρίσιος κιμάς

Για τον μοσχαρίσιο κιμά επιλέγετε ζώο έως δύο με δυόμιση ετών. Τα καλύτερα μέρη του κρέατος είναι το καπάκι, η λάπα, η σπάλα και η ελιά. Εάν θέλετε κιμά με μέτριο λίπος μπορείτε να επιλέξετε κιλότο ή στρογγυλό ενώ εάν θέλετε άπαχο κιμά μπορείτε να ζητήσετε ουρά ή νουά. Ο μοσχαρίσιος κιμάς καλό θα ήταν να αλέθεται δύο φορές.

Αρνίσιος κιμάς

Για τον αρνίσιο κιμά επιλέγετε ζώο έως ενός έτους. Τα καλύτερο μέρος του κρέατος είναι το μπούτι, αρκεί να έχει καθαριστεί καλά από το εξωτερικό λίπος και να έχουν αφαιρεθεί καλά τα κόκκαλα. Ο αρνίσιος κιμάς καλό θα ήταν να αλέθεται δύο φορές.

Κιμάς πουλερικών (κοτόπουλο & γαλοπούλα)

Τα καλύτερο μέρος του κρέατος των πουλερικών για κιμά είναι το στήθος. Εάν θέλετε λίγο πιο λιπαρό κιμά μπορείτε να ζητήσετε και το μπούτι. Ο κιμάς πουλερικών συνήθως αλέθεται μία φορά γιατί σπάνε εύκολα οι ίνες του και μπορεί να λασπώσει.

Χρήσιμες οδηγίες αγοράς και συντήρησης του κιμά

Ο φρέσκος κιμάς θα πρέπει να αλέθεται πάντα τη στιγμή που τον ζητάτε. Το σωστό είναι να χρησιμοποιείται άλλη μηχανή για το άλεσμα του μοσχαρίσιου, του χοιρινού και του κιμά των πουλερικών. Εάν ο κρεοπώλης σας δεν διαθέτει διαφορετικές μηχανές ζητήστε του να σας αφαιρέσει τα πρώτα 100 γραμμάρια μετά το άλεσμα για λόγους υγιεινής. Έπειτα από την αγορά του κιμά, θα πρέπει να τον αποθηκεύσετε στη συντήρηση του ψυγείου σας μέχρι και ένα εικοσιτετράωρο. Μετά το πέρας του εικοσιτετραώρου ο κιμάς θα πρέπει είτε να μαγειρευτεί είναι να καταψυχθεί. Τέλος, ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είστε στην απόψυξη του κιμά η οποία θα πρέπει πάντα να γίνεται στη συντήρηση του ψυγείου. Απαγορεύεται να καταψύξετε ξανά ωμό κιμά που έχετε ήδη αποψύξει και σας περίσσεψε από το μαγείρεμα.

Δείτε τη διατροφική αξία του κιμά στον παρακάτω πίνακα:

  Χοιρινός κιμάς Μοσχαρίσιος κιμάς Αρνίσιος κιμάς Κιμάς κοτόπουλου Κιμάς κοτόπουλου

Ενέργεια: 

263kcal 198kcal 282kcal

143kcal

148kcal
Πρωτεΐνες: 17g  19g  17g 17g  20g
Υδατάνθρακες:

0g

 0g  0g  0g  0g
Ολικά Λιπαρά: 21g 13g  23g  8g 8g 
Κορεσμένα λιπαρά οξέα: 8g 5g  10g  2g 2g
Μονοακόρεστα λιπαρά οξέα: 9g 5g  10g  4g 3g
Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα: 2g 1g  2g  1,5g 2g
Χοληστερόλη: 72mg 62mg  73mg  86mg 69mg
Σίδηρος: 0,88mg 2mg  1,55mg  0,82mg 1,09mg
Μαγνήσιο: 19mg 19mg  21mg  21mg 23mg 
Φώσφορος: 175mg 175mg  157mg  178mg 200mg
Κάλιο: 287mg 289mg  222mg  522mg 237mg
Νάτριο: 56mg 68mg  59mg  60mgv 58mg
Δέσποινα Γκακνή
Δέσποινα Γκακνή Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.