Λεξικό Διατροφής

Ιώδιο

14 Δεκεμβρίου 2016
5451 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
iodio

Photo source: www.bigstockphoto.com

Το ιώδιο ανήκει στην κατηγορία των μετάλλων και συγκεκριμένα στην υποκατηγορία των ιχνοστοιχείων. Βρίσκεται δηλαδή σε μικρή συγκέντρωση στο σώμα μας χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο ρόλος του στην λειτουργία του οργανισμού δεν είναι σημαντικός.

Το ιώδιο αποθηκεύεται κυρίως (70-80%) στο θυρεοειδή αδένα, ενώ σε μικρότερες ποσότητες μπορεί να βρεθεί στους μύες, το αίμα και τις ωοθήκες. Ο βασικός ρόλος του ιωδίου είναι για τη σύνθεση των ορμονών του θυρεοειδούς και κυρίως της θυροξίνης (Τ4) και της τριιωδοθυρονίνης (Τ3), οι οποίες ρυθμίζουν ορισμένες φυσιολογικές διαδικασίες όπως η ανάπτυξη, ο μεταβολισμός και οι λειτουργίες της αναπαραγωγής.

Ποιές είναι οι πηγές πρόσληψης ιωδίου;

Καλές πηγές πρόσληψης ιωδίου είναι τα θαλασσινά και τα ψάρια, όπως τα μύδια, τα στρείδια, ο αστακός, ο μπακαλιάρος, οι σαρδέλες κ.α., καθώς και τα φύκια. Σχετικά με τα φυτικά τρόφιμα η περιεκτικότητά τους σε ιώδιο είναι ανάλογη με τα εδάφη στα οποία καλλιεργήθηκαν. Το αλάτι είναι μία καλή πηγή πρόσληψης ιωδίου καθώς εμπλουτίζεται για να αποφεύγεται η ανεπάρκεια ιωδίου στο γενικό πληθυσμό.

Πόσο πρέπει να καταναλώνετε ημερησίως για να αποφύγετε συνέπειες έλλειψης;

Η Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη Ιωδίου είναι τα 150μg με ανώτατο ημερήσιο ασφαλές όριο περίπου τα 500μg. Περιπτώσεις υψηλής πρόσληψης ιωδίου μπορεί να οδηγήσουν σε υπερθυρεοειδισμό. Η έλλειψή τουμπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη παραγωγή των ορμονών του θυρεοειδή.

Μία τυπική ασθένεια που οφείλεται σε έλλειψη ιωδίου είναι η βρογχοκήλη, η οποία χαρακτηρίζεται από διόγκωση του θυρεοειδούς αδένα. Οι πιο βαριές περιπτώσεις έλλειψης ιωδίου οδηγούν σε υποθυρεοειδισμό και πιθανόν κρετινισμό, με περιορισμένη εγκεφαλική ανάπτυξη και διανοητική καθυστέρηση.

Άλλες χρήσεις του ιωδίου και αλληλεπιδράσεις του με άλλα φάρμακα

Το ιώδιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καθαρίσει το νερό ή για τον καθαρισμό των τραυμάτων. Επίσης, σαν στοματικό διάλυμα μπορεί να μειώσει τη βλεννογονίτιδα, ενώ πλύσεις με ιωδιούχο διάλυμα μπορεί να μειώσουν τη φλεγμονή του κόλπου. Μπορεί να αντιδράσει με αντιθυρεοειδικά φάρμακα όπως και με το λίθιο.

Επίσης, αν κάποιος παίρνει ιωδιούχο συμπλήρωμα θα πρέπει να προσέξει τη χρήση καλιοσυντηριτικών διουρητικών. Τέλος, το ιωδιούχο κάλιο έχει αποδειχτεί ότι μειώνει την αποτελεσματικότητα της βαρφαρίνης.

  • Δέσποινα Γκακνή
    Δέσποινα Γκακνή Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

    Η Δέσποινα Γκακνή είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος απόφοιτη Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (M.Sc. – MΜedSci) με εξειδίκευση στην παχυσαρκία και τη διαχείριση βάρους. Διατηρεί δικό της διαιτολογικό γραφείο στο Βόλο και είναι επιστημονικός συνεργάτης του medNutrition.