Λεξικό Διατροφής

Ξινόγαλα

27 Οκτωβρίου 2016
26268 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
pothri me ksinogala

Photo source: www.bigstockphoto.com

Πώς παρασκευάζεται το ξινόγαλα;

Το ξινόγαλα μπορεί να παρασκευαστεί με διαφόρους τρόπους. Η φυσική παρασκευή του ξινόγαλου γίνεται χρησιμοποιώντας το αποκορυφωμένο γάλα ή αλλιώς βουτυρόγαλο που συλλέγουμε κατά τη διαδικασία παρασκευής βουτύρου. Μη σας παραπλανά το όνομα ωστόσο, αφού ως προς τα θρεπτικά συστατικά του, το ξινόγαλο δεν μοιάζει με βούτυρο αλλά είναι σαν να πίνετε γάλα και μάλιστα ελαφρύ σε λιπαρά. Αφού συλλέξουμε το βουτυρόγαλο προσθέτουμε σε αυτό το γαλακτώδες υγρό που μαζέψαμε με τη διαδικασία καθαρισμού του βουτύρου και ανακατεύουμε καλά. Το φυσικό ξινόγαλα είναι έτοιμο και μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για 5-6 ημέρες. Αναλόγως με το γάλα που χρησιμοποιήσαμε (πρόβειο, γίδινο ή αγελαδινό) μπορεί να χρειαστεί αραίωση με νερό πριν την αποθήκευση στο ψυγείο ανάλογα με την υφή που θέλουμε να έχει το ξινόγαλα. Εναλλακτικά μπορούμε να φτιάξουμε ξινόγαλα με γιαούρτι το οποίο αραιώνουμε με κρύο νερό και προσθέτουμε προαιρετικά αλάτι για γεύση.

Ποια είναι η θρεπτική αξία του ξινόγαλου;

Το ξινόγαλα αποτελεί ένα ιδιαίτερα υγιεινό και θρεπτικό ρόφημα με σύσταση πιο αραιή ή πιο πυκνή και όξινη γεύση. Τα βασικά οφέλη του για την υγεία και την ισορροπημενη διατροφή συνοψίζονται παρακάτω.

 • Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε ασβέστιο και φώσφορο ενώ περιέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και υψηλής βιοδιαθεσιμότητας.
 • Είναι πλούσιο σε προβιοτικά και έτσι βοηθάει στην αναγέννηση της φυσικής μικροχλωρίδας του εντέρου καθώς και την κινητικότητά του. Τα προβιοτικά επίσης βοηθούν στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου στο έντερο.
 • Έχει αντιμικροβιακή δράση για έναν μεγάλο αριθμό βακτηρίων, κυρίως αυτών που προκαλούν εντερικές λοιμώξεις.
 • Αποτελεί καλή εναλλακτική λύση για τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη τα οποία δεν μπορούν να καταναλώσουν γάλα.
 • Είναι πιο εύπεπτο από το γάλα καθώς η πρώτη διάσπαση των συστατικών έχει ήδη γίνει κατά τη διαδικασία παρασκευής του (ζύμωση). Για το λόγο αυτό ενδείκνυται για ηλικιωμένα άτομα ή άτομα με δυσπεψίες.
 • Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι πιθανόν να έχει αντιχοληστερινικές ιδιότητες και να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
 • Δέσποινα Γκακνή
  Δέσποινα Γκακνή Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

  Η Δέσποινα Γκακνή είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος απόφοιτη Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (M.Sc. – MΜedSci) με εξειδίκευση στην παχυσαρκία και τη διαχείριση βάρους. Διατηρεί δικό της διαιτολογικό γραφείο στο Βόλο και είναι επιστημονικός συνεργάτης του medNutrition.