Παθήσεις Πεπτικού

Δυσκοιλιότητα στην Εγκυμοσύνη

28 Ιουνίου 2010
70824 Προβολές
4 λεπτά να διαβαστεί
dyskoiliothta sthn egkymasynh

Τι είναι η Δυσκοιλιότητα;

Η δυσκοιλιότητα είναι μια κατάσταση που το κύριο χαρακτηριστικό της είναι η δυσκολία στην αποβολή των κοπράνων από το σώμα. Συμβαίνει συχνά και ταλαιπωρεί περίπου το 16% του ενήλικου πληθυσμού.

Πως θα καταλάβεις αν έχεις Δυσκοιλιότητα;

  • Επισκέπτεσαι την τουαλέτα λιγότερες από τρεις φορές την εβδομάδα
  • Τα κόπρανα σου είναι σκληρά, ξηρά ή άμορφα
  • Η αφόδευση συχνά συνοδεύεται από πόνο
  • Υπάρχει η αίσθηση ατελούς κένωσης

Τι προκαλεί Δυσκοιλιότητα;

  • Μικρή κατανάλωση νερού
  • Έλλειψη φυτικών ινών στην διατροφή
  • Έλλειψη άσκησης
  • Αναβολή κένωσης
  • Φάρμακα
  • Άγχος
  • Ανατομικά προβλήματα στους μύες του πυελικού εδάφους ή βλάβες στους ιστούς του παχέος εντέρου
  • Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
  • Σακχαρώδης διαβήτης
  • Σκλήρυνση κατά πλάκας
  • Νευρική δυσλειτουργία ή βλάβη
  • Υπερθυρεοειδισμός
  • Νόσος του Πάρκινσον
  • Εγκυμοσύνη.

Διαβάστε επίσης: Έχω δυσκοιλιότητα, πώς να την αντιμετωπίσω διατροφικά; [Δωρεάν EBOOK]


Τι συμβαίνει κατά την περίοδο της Εγκυμοσύνης;

Η δυσκοιλιότητα είναι μια συχνή πάθηση που μπορεί να εμφανιστεί για πρώτη φορά ή να επιδεινωθεί από την εγκυμοσύνη.

Περίπου το 40% των εγκύων γυναικών πάσχουν από δυσκοιλιότητα.

Συμπτώματα και Διαταραχές Δυσκοιλιότητας στην Εγκυμοσύνη

Τα πιο κοινά γαστρεντερικά συμπτώματα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ο εμετός και η δυσκοιλιότητα που πολλές φορές  παραμένει και μετά την εγκυμοσύνη. Συμβαίνει πιο συχνά στο πρώτο και δεύτερο τρίμηνο και είναι πιο συχνή σε πολύτοκες μητέρες,.

Μία σοβαρή δυσκοιλιότητα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην εμπειρία της εγκυμοσύνης, επηρεάζει τη σωματική και κοινωνική κατάσταση υγείας της μητέρας και μπορεί να βλάψει τη σχέση μεταξύ μητέρας και νεογέννητου.

Οι πιο συχνές διαταραχές του πρωκτού είναι οι αιμορροΐδες, οι σχισμές και οι προπτώσεις. Οι αιμορροΐδες είναι συχνές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και πολύ συχνά επιμένουν και μετά τον τοκετό.

constipation.jpeg

Αίτια Δυσκοιλιότητας στην Εγκυμοσύνη

Τα αίτια που προκαλούν αυτή την κατάσταση στην εγκυμοσύνη μπορεί να  είναι φυσιολογικά, διαιτητικά, φαρμακευτικά, ανατομικά, ορμονικά κι αίτια που σχετίζονται με την διατροφή ή με τον τρόπο ζωής. Ένα ιστορικό δυσκοιλιότητας της γυναίκας αποτελεί επίσης παράγοντα κινδύνου για δυσκοιλιότητα στη εγκυμοσύνη.

Η προγεστερόνη (η πιο σημαντική ορμόνη για την εγκυμοσύνη)  επηρεάζει την κινητικότητα του εντέρου κατά το πρώτο τρίμηνο και προκαλεί δυσκοιλιότητα.  Επηρεάζεται ο χρόνος διέλευσης του γαστρεντερικού σωλήνα καθώς και η απορρόφηση του νερού. Μηχανικές αλλαγές που συμβαίνουν με την πρόοδο της κύησης όπως η πίεση της μήτρας οδηγεί σε αποφρακτικά συμπτώματα κατά την διάρκεια του τελευταίου τριμήνου.  

Εξίσου σημαντικοί για την εμφάνιση δυσκοιλιότητας είναι και διαιτητικοί παράγοντες καθώς και η μειωμένη σωματική δραστηριότητα.  

Επίσης συμπληρώματα διατροφής που χρησιμοποιούνται  όπως είναι ο σίδηρος και συμπληρώματα ασβεστίου μπορούν να συμβάλουν στην εμφάνιση ή την επιδείνωση της δυσκοιλιότητας.

Η δυσκοιλιότητα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καθώς και μετά τον τοκετό είναι ένα αρκετά δυσάρεστο σύμπτωμα που επηρεάζει την ποιότητα της ζωής της γυναίκας.

Παράλληλα η δυσκοιλιότητα μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργία του πυελικού εδάφους το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε ακράτεια κοπράνων ή ούρων και υπερδραστήρια πρόπτωση ουροδόχου κύστης και πυελικών οργάνων. Μία σοβαρή δυσκοιλιότητα μπορεί να προκαλέσει αιμορροΐδες ή πρόπτωση ορθού. Οι τραυματισμοί των μυών και του σφιγκτήρα αυξάνουν την πιθανότητα η δυσκοιλιότητα να παραμείνει και μετά τον τοκετό.

Μπορεί η Δυσκοιλιότητα να επηρεάσει το μωρό;

Δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την υγεία του μωρού και την ανάπτυξή του λόγω της δυσκοιλιότητας αλλά ούτε και της εγκυμοσύνης ή του τοκετού. Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν μία συσχέτιση της μητρικής δυσκοιλιότητας με την εμφάνιση αλλεργικής ρινίτιδας στα παιδιά αλλά απαιτείται περισσότερη έρευνα.

Θα μπορούσε η Δυσκοιλιότητα να είναι σημάδι για κάτι πιο σοβαρό;

Η δυσκοιλιότητα μετά τον τοκετό που συνοδεύεται με πόνο ή δυσφορία και σκληρά κόπρανα επηρεάζει συχνά τις μητέρες. Οι αιμορροΐδες όπως και οι επιδράσεις των ορμονών της εγκυμοσύνης είναι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο δυσκοιλιότητας μετά τον τοκετό.

Τι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της Δυσκοιλιότητας

Διατροφή

Η κατανάλωση τρόφιμων υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες όπως είναι τα λαχανικά, τα φρούτα, τα όσπρια και τα τρόφιμα ολικής άλεσης.

Επίσης αν έχετε δυσκοιλιότητα προσέξτε

Αποφύγετε την κατανάλωση επεξεργασμένων τρόφιμων και τρόφιμων φτωχών σε φυτικές ίνες.

Νερό

Η κατανάλωση άφθονων υγρών.

Επίσκεψη στην τουαλέτα

Μην αναβάλλεται τις κενώσεις σας. Αντ΄ αυτού προγραμματίστε τις κενώσεις και δημιουργήστε μία ρουτίνα στην επίσκεψη της τουαλέτας.

Άσκηση

Η σωματική δραστηριότητα και η άσκηση συμβάλουν στην καλύτερη κινητικότητα του εντέρου.

Η Διατροφή ως εργαλείο αντιμετώπισης της Δυσκοιλιότητας 

Μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες με συνιστώμενη δόση τα 25-35 mg ανά ημέρα μπορεί να προλάβει την δυσκοιλιότητα. Τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες είναι τα προϊόντα ολικής άλεσης (δημητριακά, ζυμαρικά και ρύζι) , όσπρια, ξηροί καρποί, σπόροι, τα  λαχανικά και τα  φρούτα (ιδιαίτερα τα ακτινίδια, τα σύκα, τα βερίκοκκα, τα ξερά φρούτα, τα σταφύλια, οι σταφίδες και οι φράουλες). Επίσης η κατανάλωση βρώμης και λιναρόσπορου συστήνεται τόσο για την πρόληψη όσο και για την θεραπεία της δυσκοιλιότητας.

Τα μεγάλα γεύματα είναι πιθανό να επιβαρύνουν το πεπτικό σύστημα και να προκαλέσουν δυσπεψία. Η κατανάλωση 5-6 μικρών γευμάτων μέσα στην ημέρα μπορεί να βοηθήσει στην μείωση των αερίων και του φουσκώματος.

Τα επεξεργασμένα δημητριακά όπως είναι το λευκό ψωμί, το λευκό ρύζι, τα ραφιναρισμένα δημητριακά και ζυμαρικά καλό είναι να αποφεύγονται όσο το δυνατόν περισσότερο.

Η αύξηση της κατανάλωσης των φυτικών ινών μπορεί να προκαλέσει προσωρινές ανεπιθύμητες παρενέργειες όπως φούσκωμα  (σύνηθες στην εγκυμοσύνη). Ίσως  να χρειαστεί να δοκιμάσετε διαφορετικούς τύπους συμπληρωμάτων φυτικών ινών ώστε να βρείτε το κατάλληλο για εσάς.

Η καθημερινή κατανάλωση αρκετών υγρών (νερό, χυμοί λαχανικών και φρούτων, σούπες) βοηθά στην κινητικότητα των κοπράνων στον πεπτικό σωλήνα και τα κάνει πιο μαλακά κι εύκολο να αποβληθούν.

Ο χυμός δαμάσκηνου είναι μια καλή επιλογή για δύσκολες περιπτώσεις, καθώς είναι ένα ήπιο φυσικό καθαρτικό.

Και μην ξεχνάτε! Δεν καθυστερούμε την επιθυμία για κένωση.

Υπάρχουν σκευάσματα που μπορούν να βοηθήσουν εκτός της διατροφής στην Δυσκοιλιότητα;

  • Τα πρεβιοτικά και τα προβιοτικά επηρεάζουν το εντερικό νευρικό σύστημα, την λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και διευκολύνουν την εντερική κινητικότητα κατά την εγκυμοσύνη.
  • Η γλυκομαννάνη (υδατοδιαλυτός πολυσακχαρίτης) είναι μία διαιτητική ίνα που φαίνεται να περιορίζει τα συμπτώματα δυσκοιλιότητας κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.
  • Τα καθαρτικά χρησιμοποιούνται όταν όλα τα παραπάνω δεν βοηθούν. Τα οσμωτικά και διεγερτικά καθαρτικά πρέπει να χρησιμοποιούνται περιστασιακά ώστε να αποφεύγεται πιθανή αφυδάτωση και ανισορροπία ηλεκτρολυτών. Τα περισσότερα καθαρτικά δεν απορροφώνται από το έντερο γι’ αυτό και η χρήση τους θεωρείται ασφαλής.

Τα συμπληρώματα διατροφής ή τα καθαρτικά πάντα τα λαμβάνουμε μετά από συνεννόηση με τον γιατρό και τον διατροφολόγο που μας παρακολουθεί.

Θα συνεχίσει να υφίσταται η Δυσκοιλιότητα μετά τη γέννα;

Οι έγκυες γυναίκες έχουν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν δυσκοιλιότητα σε σχέση με τις μη έγκυες. Συνήθως τέσσερις εβδομάδες μετά τον τοκετό η λειτουργία του εντέρου επανέρχεται στην κατάσταση πριν την εγκυμοσύνη.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Frigerio M, Marino G, Barba M, Palmieri S, Ruffolo AF, Degliuomini R, Gallo P, Magoga G, Manodoro S, Vergani P; Urogynecology-Pelvic Floor Working Group. Prevalence and severity of bowel disorders in the third trimester of pregnancy. AJOG Glob Rep. 2023 May 17;3(3):100218. doi: 10.1016/j.xagr.2023.100218. PMID: 37645654; PMCID: PMC10461240.

Janani F, Changaee F. The effect of glucomannan on pregnancy constipation. J Family Med Prim Care. 2018 Sep-Oct;7(5):903-906. doi: 10.4103/jfmpc.jfmpc_168_18. PMID: 30598931; PMCID: PMC6259526.

Johannessen HH, Cartwright R. Constipation during and after pregnancy. BJOG. 2021 May;128(6):1065. doi: 10.1111/1471-0528.16603. Epub 2020 Dec 13. PMID: 33217146.

Powers EA, Tewell R, Bayard M. Over-the-Counter Medications in Pregnancy. Am Fam Physician. 2023 Oct;108(4):360-369. PMID: 37843943.

Trottier M, Erebara A, Bozzo P. Treating constipation during pregnancy. Can Fam Physician. 2012 Aug;58(8):836-8. PMID: 22893333; PMCID: PMC3418980.

Zerfu TA, Mekuria A. Pregnant women have inadequate fiber intake while consuming fiber-rich diets in low-income rural setting: Evidences from Analysis of common "ready-to-eat" stable foods. Food Sci Nutr. 2019 Sep 5;7(10):3286-3292. doi: 10.1002/fsn3.1188. PMID: 31660142; PMCID: PMC6804770.

Constipation - Symptoms and causes - Mayo Clinic

Στέλλα Μορφογιάννη
Στέλλα Μορφογιάννη Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Διαιτολόγος Διατροφολόγος με μεταπτυχιακές σπουδές στην διαχείριση γήρανσης και χρόνιων νοσημάτων. Παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες δια ζώσης σε Λάρισα και Φάρσαλα αλλά κι εξ αποστάσεως.