Παθήσεις Πεπτικού

Έχω κοιλιοκάκη. Ποιες αλλαγές πρέπει να κάνω στη διατροφή μου;

της Ιωάννας Μασούρα
16 Μαΐου 2017
33396 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
exw koiliokh ti diatrofh prepei na akolouthisw

Photo source: www.bigstockphoto.com

Μαρία, 35 ετών

Η Μαρία είναι 35 χρονών και ασχολείται με τα οικιακά. Το τελευταίο διάστημα είχε συνεχή διάρροια, κράμπες του εντέρου και πολύ έντονο φούσκωμα. Μετά από μια σειρά εξετάσεων διαγνώστηκε με κοιλιοκάκη. Δε γνωρίζει τι είναι η πάθηση αυτή και είναι πολύ αναστατωμένη.

Όταν με επισκέφτηκε η Μαρία στο γραφείο μου είχα να αντιμετωπίσω το έντονο άγχος και την ανησυχία της για την νέα κατάσταση πραγμάτων.


Βοήθεια και συμβουλές από το διατροφολόγο

  1. Αρχικά, την ενημέρωσα διεξοδικά παρέχοντας της ενημερωτικό υλικό γύρω από την κοιλιοκάκη.
  2. Της συνέστησα να γίνει μέλος του Συνδέσμου Κοιλιοκάκης όπου θα μοιραστεί προβληματισμούς, ανησυχίες και ιδέες μαζί με άλλα άτομα που έχουν κοιλιοκάκη αλλά και επαγγελματίες υγείας.
  3. Της πρόσφερα μια λίστα με ιστοσελίδες, όπου μπορεί να βρει συνταγές χωρίς γλουτένη με υλικά όπως αλεύρι από καλαμπόκι ή ειδικό αλεύρι χωρίς γλουτένη, αντί για το παραδοσιακό αλεύρι από σιτάρι. Με τον τρόπο αυτό θα μπορεί, για παράδειγμα, να φτιάξει το δικό της ψωμί.
  4. Την ενημέρωσα ότι θα πρέπει να έχει τα δικά της σκεύη (όπως κατσαρόλες και τοστιέρα), να μαγειρεύει πάντα σε καθαρές επιφάνειες το φαγητό της, αποφεύγοντας έτσι λάθη και μόλυνση από μη ασφαλή τρόφιμα.
  5. Η Μαρία είχε την δυνατότητα να εκπαιδευτεί για το πως θα πρέπει να μοιάζει το πιάτο της διατροφής της, έτσι ώστε να λαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά χωρίς να υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα.
  6. Στις κοινωνικές της συναντήσεις, της πρότεινα να επιλέξει κάτι ψητό για παράδειγμα, κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι συνοδευόμενο με ψητά λαχανικά και ρύζι (όχι γλασέ). Καλό θα ήταν επίσης, να αποφεύγει τα περίπλοκα μαγειρευτά φαγητά που μπορεί να κρύβουν γλουτένη. Σημαντικό είναι να τονίσουμε ότι θα ήταν απαραίτητο να ενημερώνει τους υπεύθυνους της κουζίνας, ώστε να αποκλείσει κάθε πιθανότητα να καταναλώσει γλουτένη.
  7. Επόμενο βήμα ήταν να επισκεφτώ μαζί με τη Μαρία μια αγορά, για να τη βοηθήσω να μάθει να επιλέγει προϊόντα ελεύθερα γλουτένης με άνεση. Κατά τη διάρκεια των αγορών της, την ενημέρωσα ότι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική, να διαβάζει πάντα τις ετικέτες τροφίμων και να ελέγχει το ειδικό σήμα διότι η γλουτένη είναι κρυμμένη σε πολλά προϊόντα. Ας μην ξεχνάμε ότι πολλές φορές δεν αναγράφεται ακριβώς ο όρος γλουτένη, αλλά μπορούμε εύκολα να συμπεράνουμε την ύπαρξή της από τα συμφραζόμενα, για παράδειγμα πρωτεΐνη σίτου, σιτάλευρο, δημητριακά, κλπ.
  8. Ακόμα, η Μαρία ενημερώθηκε ότι πέραν του φαγητού, καλό είναι να έχει υπόψη της ότι υπάρχουν και άλλα προϊόντα που μπορεί να περιέχουν γλουτένη. Μερικά τέτοια παραδείγματα είναι φάρμακα, σαπούνι, σαμπουάν, οδοντόπαστα και καλλυντικά.
  9. Με τη Μαρία συναντήθηκα ακόμα μια φορά έτσι ώστε να φτιάξουμε μερικές εύκολες και νόστιμες συνταγές χωρίς γλουτένη, με σκοπό να κατανοήσει ότι η διατροφή της από εδώ και πέρα θα στερείται μόνο της γλουτένης και όχι θρεπτικότητας και γεύσης.
  10. Τέλος, της εξήγησα ότι θα πρέπει να ακολουθει δια βίου διατροφή χωρίς γλουτένη, όπου με τον καιρό θα γίνει συνήθεια και θα αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της πάθησης.
Ιωάννα Μασούρα
Ιωάννα Μασούρα Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc.