Λεξικό Διατροφής

Καψαϊκίνη

24 Φεβρουαρίου 2016
11436 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Καψαϊκίνη

Photo source: www.bigstockphoto.com

Είναι μια από τις ενώσεις της ομάδας των καψαϊκινοειδών που προέρχονται από την κόκκινη καυτερή πιπεριά (chili pepper) των φυτών του γένους Capsicum. Τα καψαϊκινοειδή με τη σειρά τους ανήκουν στις βανιλλοειδείς ενώσεις. Είναι μια άοσμη, άχρωμη και λιποδιαλυτή ένωση, η οποία χαρακτηρίζεται από την έντονη καυτερή γεύση της. Ο βιολογικός της ρόλος είναι η προστασία των φυτών έναντι φυτοφάγων ζώων λόγω της ισχυρής καυστικότητάς της. Η κατανάλωση καψαϊκίνης οδηγεί σε μεταβολικές αντιδράσεις στις μεμβράνες των κυττάρων που έρχεται σε επαφή, ιδιαίτερα των νευρώνων, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα αίσθημα θερμότητας και καύσου. Η συστηματική κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν καψαϊκίνη οδηγεί σε σταδιακή προσαρμογή των νευρώνων, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ανοχή στην κατανάλωσή της. Η καψαϊκίνη παρά τις ερεθιστικές της ιδιότητες, παρουσιάζει και αναλγητικές ιδιότητες, άρα είναι χρήσιμη για την αντιμετώπιση καταστάσεων που ενέχουν φλεγμονή και πόνο. Η αίσθηση φλόγωσης που προκαλεί η επαφή της με τους νευρώνες έχει αξιοποιηθεί στην παρασκευή αλοιφών και θερμαντικών εμπλάστρων για την αντιμετώπιση νευροπαθειών και επίπονων παθήσεων, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και οι μυοπάθειες.

Υπάρχουν αναφορές για την επίδραση της καψαϊκίνης στην απώλεια βάρους, καθώς και στον καρκίνο, ωστόσο περαιτέρω μελέτες απαιτούνται για επιβεβαίωση των παραπάνω ωφελειών της.

  • Ηρώ Γουνιτσιώτη
    Ηρώ Γουνιτσιώτη Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

    Η Ηρώ Γουνιτσιώτη είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με μεταπτυχιακή ειδίκευση στην Κλινική Διαβητολογία. Είναι συνεργάτης της Α' Προπαιδευτικής Κλινικής του Π.Γ.Ν. ΑΧΕΠΑ και δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Συνεργάζεται με ψυχίατρους και ψυχολόγους για την αντιμετώπιση διατροφικών διαταραχών.