Λεξικό Διατροφής

Καψαϊκίνη

της Ηρώς Γουνιτσιώτη & της Μαρίας Αρέστη
24 Φεβρουαρίου 2016
16740 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Καψαϊκίνη

Photo source: www.bigstockphoto.com

Τι είναι η καψαϊκίνη;

Η καψαϊκίνη είναι η δραστική ουσία που περιέχεται στη ξηρή κόκκινη πιπεριά (τσίλι) και μιας ποικιλίας πιπεριών, φυτών που ανήκουν στο γένος Capsicum (οικογένεια Solanaceae). Τους δίνει επίσης και την καυτή γεύση τους όσο περισσότερη είναι η περιεκτικότητα σε καψαϊκίνη, τόσο πιο καυτή είναι η πιπεριά. Η καψαϊκίνη είναι πρακτικά αδιάλυτη στο νερό, για αυτό και αν καούμε από την πιπεριά δεν θα βοηθήσει να πιούμε νερό. Αντίθετα, το νερό και κυρίως το κρύο φαίνεται ότι χειροτερεύει την κατάσταση αφού κλείνει τους στοματικούς πόρους, "εγκλωβίζοντας" μέσα την καψαϊκίνη.

Ποια είναι τα οφέλη της;

Η καψαϊκίνη έχει αρκετές θεραπευτικές ιδιότητες.

  • Μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του μεταβολισμού.
  • Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πείνας σας, βοηθώντας να τρώτε λιγότερα όλη την ημέρα. Αν και δεν είναι ακόμα απολύτως κατανοητό ο μηχανισμός αυτής της ιδιότητας, φαίνεται πως μειώνει την παραγωγή της γκρελίνης, της ορμόνης δηλαδή που δημιουργεί την πείνα.
  • Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου για έλκος στομάχου.
  • Μπορεί να βοηθήσει στο πεπτικό σύστημα βοηθώντας την πέψη.
  • Μπορεί να βοηθήσει στη ινομυαλγία
  • Έχει ισχυρές ιδιότητες ανακούφισης του πόνου, από πόνους στις αρθρώσεις και στους μυς, πόνους από ρευματοειδής αρθρίτιδα η οστεοαρθρίτιδα, πόνους στην πλάτη, πόνους μετά από χειρουργική επέμβαση και πόνος από νευρικές καταστάσεις όπως έρπητα ζωστήρα.
  • Μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων της ψωρίασης
  • Βοηθάει στο κρυολόγημα αφού η καψαϊκίνη είναι ισχυρό αποσυμφορητικό.
  • Έρευνα έδειξε επίσης ότι η καψαϊκίνη βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Παρά τα πολλά οφέλη, υπάρχουν και κάποιες αντενδείξεις από τη χρήση της καψαϊκίνης.

Ποιες οι αντενδείξεις από τη χρήση της;

Η καψαϊκίνη είναι ασφαλείς για κατανάλωση, ωστόσο, η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στομάχι. Επίσης, σε περίπτωση που λαμβάνεται αντιπηκτικά φάρμακα όπως η βαρφαρίνη, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν την κατανάλωση καψαϊκίνης καθώς μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας.

Ηρώ Γουνιτσιώτη
Ηρώ Γουνιτσιώτη Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc.
Μαρία Αρέστη
Μαρία Αρέστη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.