Λεξικό Διατροφής

Ιχνοστοιχεία

09 Νοεμβρίου 2016
20568 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
kapsoules ixnostoixeiwn me sidhro selhnio xrwmio kai xalko

Photos source: www.bigstockphoto.com

Ιχνοστοιχεία ονομάζονται συγκεκριμένα ανόργανα χημικά στοιχεία, η παρουσία των οποίων σε πολύ μικρές ποσότητες είναι απαραίτητη στους οργανισμούς. Τόσο τα ιχνοστοιχεία όσο και τα μέταλλα πρέπει να τα καταναλώνουμε καθημερινά για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού μας. Η διαφορά των ιχνοστοιχείων με τα μέταλλα είναι ότι τα πρώτα ο οργανισμός μας τα χρειάζεται σε ακόμα μικρότερες ποσότητες.

Ποια τα κυριότερα ιχνοστοιχεία;

Τα κυριότερα ιχνοστοιχεία που είναι απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού είναι:

  • το φθόριο
  • ο σίδηρος
  • το ιώδιο
  • ο ψευδάργυρος
  • το χρώμιο
  • το μαγγάνιο
  • ο σελήνιο
  • ο χαλκός

Ποιες οι κύριες δράσεις τους στον οργανισμό;

  • Συμβάλλουν στη στερεότητα και αντοχή του σκελετού καθώς και την υγεία των δοντιών
  • Βοηθούν στη ρύθμιση των υγρών μέσα και έξω από τα κύτταρα και τη μυική σύσπαση
  • Αποτελούν απαραίτητα συστατικά διαφόρων ενζύμων που παίρνουν μέρος σε μεταβολικές διαδικασίες
  • Είναι απαραίτητα για το σχηματισμό διαφόρων ορμονών
  • Βοηθούν στην καλή απορρόφηση και δράση των βιταμινών
  • Έχουν αντιοξειδωτική δράση, καθώς συμβάλλουν στην καταπολέμηση ελευθέρων ριζών

Ποιες οι πηγές των ιχνοστοιχείων;

Τα ιχνοστοιχεία ανευρίσκονται σε μικρές ποσότητες σε διάφορες τροφές όπως:

  • το κρέας
  • τα ψάρια
  • τα δημητριακά
  • τα γαλακτοκομικά προϊόντα
  • τα λαχανικά
  • οι ξηροί καρποί

Ποια τα συμπτώματα έλλειψής τους;

Σε περίπτωση που η διατροφή σας είναι φτωχή σε ιχνοστοιχεία είναι πιθανόν να αντιμετωπίσετε κάποια από τα παρακάτω συμπτώματα.

  • Μυϊκή αδυναμία
  • Εμετούς
  • Τερηδόνα
  • Οστεοπόρωση
  • Αναιμία κ.ά
  • Δέσποινα Γκακνή
    Δέσποινα Γκακνή Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

    Η Δέσποινα Γκακνή είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος απόφοιτη Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (M.Sc. – MΜedSci) με εξειδίκευση στην παχυσαρκία και τη διαχείριση βάρους. Διατηρεί δικό της διαιτολογικό γραφείο στο Βόλο και είναι επιστημονικός συνεργάτης του medNutrition.