Λεξικό Διατροφής

Τεστοστερόνη

10 Φεβρουαρίου 2016
9252 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Τεστοστερόνη

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η τεστοστερόνη είναι μία στεροειδής ορμόνη, η οποία ανήκει στην ομάδα των ανδρογόνων και είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη των αρσενικών δευτερογενών χαρακτηριστικών που περιλαμβάνουν την ωρίμανση των γεννητικών οργάνων, τη βάθυνση της φωνής και την αύξηση της τριχοφυΐας του προσώπου και της μασχάλης. Εκκρίνεται τόσο από τους όρχεις των αρσενικών όσο όμως και από τις ωοθήκες των θηλυκών, και μικρές ποσότητες εκκρίνονται και από άλλους αδένες όπως το φλοιό των επινεφριδίων.

Η τεστοστερόνη παράγεται κατά σαράντα με εξήντα φορές περισσότερο στον ανδρικό σε σχέση με τον γυναικείο οργανισμό, ωστόσο οι γυναίκες παρουσιάζουν μεγαλύτερη ευαισθησία στην ορμόνη αυτή σε σχέση με τους άνδρες. Εκτός από τις ανδρογενετικές ιδιότητές της η τεστοστερόνη, έχει και αναβολικές ιδιότητες οι οποίες περιλαμβάνουν την ανάπτυξη της μυϊκής μάζας και της δύναμης, την αυξημένη οστική πυκνότητα και αντοχή, καθώς και τη διέγερση της γραμμικής ανάπτυξης και ωρίμανσης των οστών. Ο βασικός ρόλος της ορμόνης στις γυναίκες είναι η ανάπτυξη και διατήρηση του μυϊκού συστήματος και των οστών, ενώ αυξημένες τιμές της σχετίζονται με το μεταβολικό σύνδρομο και το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

  • Δέσποινα Γκακνή
    Δέσποινα Γκακνή Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

    Η Δέσποινα Γκακνή είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος απόφοιτη Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (M.Sc. – MΜedSci) με εξειδίκευση στην παχυσαρκία και τη διαχείριση βάρους. Διατηρεί δικό της διαιτολογικό γραφείο στο Βόλο και είναι επιστημονικός συνεργάτης του medNutrition.