Λεξικό Διατροφής

Ηλεκτρολύτες

30 Σεπτεμβρίου 2015
9762 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Ηλεκτρολύτες

Ηλεκτρολύτες ονομάζονται ορισμένες ουσίες οι οποίες όταν βρεθούν μέσα σε ένα διάλυμα π.χ. νερό, διασπώνται σε ιόντα με θετικό ή αρνητικό ηλεκτρικό φορτίο και μπορούν να δημιουργήσουν ασθενές ηλεκτρικό ρεύμα μέσα στο διάλυμα. Οι σπουδαιότεροι ηλεκτρολύτες στα σωματικά υγρά είναι το νάτριο, το χλώριο, το κάλιο, το ασβέστιο, το μαγνήσιο και ο φώσφορος.

Οι ηλεκτρολύτες βοηθούν στη διατήρηση της φυσιολογικής ισορροπίας των υγρών στο σώμα, αλλά και στη κίνηση διαφόρων θρεπτικών συστατικών μέσα και έξω από τα κύτταρα. Επιπλέον, επηρεάζουν την πίεση και το pH του αίματος, τις μυϊκές συσπάσεις και τη μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων. Φυσιολογικά, το ανθρώπινο σώμα έχει μηχανισμούς ρύθμισης των συγκεντρώσεων των ηλεκτρολυτών στο αίμα, υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που αυτή η ισορροπία διαταράσσεται.

Η έντονη εφίδρωση, ο εμετός, η διάρροια, καθώς και ορισμένα φάρμακα, μπορεί να διαταράξουν την ισορροπία των ηλεκτρολυτών στο σώμα. Η αναπλήρωσή τους μπορεί να γίνει είτε μέσω ενεργειακών ποτών είτε μέσω κατάλληλων τροφίμων, όπως η πατάτα, η μπανάνα, τα αλατισμένα αμύγδαλα και τα snack φρούτων.

  • Δέσποινα Γκακνή
    Δέσποινα Γκακνή Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

    Η Δέσποινα Γκακνή είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος απόφοιτη Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (M.Sc. – MΜedSci) με εξειδίκευση στην παχυσαρκία και τη διαχείριση βάρους. Διατηρεί δικό της διαιτολογικό γραφείο στο Βόλο και είναι επιστημονικός συνεργάτης του medNutrition.

ΣΧΟΛΙΑ
Η medNutrition σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.