Οστεοπόρωση

1 στις 3 γυναίκες πάσχουν από οστεοπόρωση

06 Αυγούστου 2016
23637 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
1 stis 3 gynaikes pasxoun apo osteoporosi

Οφείλω να ομολογήσω πως ήταν μια αρκετά ενδιαφέρουσα ραδιοφωνική εκπομπή και μου δόθηκε η ευκαιρία να αναλύσω διεξοδικά, θέματα οστικής υγείας που δεν ενδιαφέρουν μόνο τις γυναίκες, αλλά και τους άντρες.

Στο συγκεκριμένη εκπομπή έγινε προσπάθεια να συνδεθεί ο ρόλος της διατροφής με την πρόληψη της οστεοπόρωσης. Η οστεοπόρωση είναι δυνατόν να προκαλέσει αδύναμα οστά. Σε αυτήν τη συνηθισμένη κατάσταση, τα οστά χάνουν ανόργανα στοιχεία, όπως το ασβέστιο. Έτσι, γίνονται εύθραυστα και σπάνε εύκολα.

Ποιος ο ρόλος της διατροφής στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης;

Τονίστηκε ότι η σωστή διατροφή συμμετέχει τόσο στην πρόληψη, όσο και στη θεραπευτική αντιμετώπιση νοσημάτων των οστών, όπως η οστεοπόρωση. Οι πηγές ασβεστίου είναι ιδιαίτερα σημαντικές σε κάθε ηλικιακή ομάδα όπως και η βιταμίνη D. Μάλιστα παρουσιάστηκαν και οι φυτικές πηγές ασβεστίου πέρα από τα γαλακτοκομικά, όπως παρουσιάζονται στον πρώτο Ελληνικό βιβλίο χορτοφαγίας, «Κρέας, όχι ευχαριστώ! Οδηγός διατροφής για χορτοφάγους»

Η ισορροπημένη διατροφή πρέπει πάντα να συνδυάζεται με αποφυγή της υπερβολικής κατανάλωσης καφέ, του αλκοόλ και του αλατιού και με αύξηση της φυσικής δραστηριότητας και αποφυγή του καπνίσματος.

Γενικότερα, μέσω της ομιλίας μου προσπάθησα να «περάσω» στους ακροατές ότι η υιοθέτηση ενός διατροφικού προγράμματος, το οποίο να καλύπτει τις ανάγκες μας σε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά, είναι εξαιρετικά σημαντική για την πρόληψη ή και μερική θεραπεία των νοσημάτων των οστών.

Κωνσταντίνος Κούτσικας
Κωνσταντίνος Κούτσικας Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Μ.Sc.

Ο Κων/νος Κούτσικας είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με μεταπτυχιακό δίπλωμα (Μ. Sc.) στην Κλινική Διατροφή και συγγραφέας του Ελληνικού Χορτοφαγικού βιβλίου «Κρέας; Όχι ευχαριστώ!». Παρέχει εξατομικευμένες διαιτολογικές υπηρεσίες στο γραφείο του, στη Θεσσαλονίκη.