Σαλάτες

Μεξικάνικη σαλάτα με κινόα

Αγγελική Καλαμπόκα
1 λεπτό να διαβαστεί
salata me kinoa
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Σε ένα τηγάνι σωτάρουμε σε το ελαιόλαδο το σκόρδο μαζί με το βρασμένο καλαμπόκι, μέχρι να καραμελώσει ελαφρά και να πάρει χρώμα.
  2. Αδειάζουμε το καλαμπόκι σε ένα βαθύ μπολ ή σαλατιέρα και προσθέτουμε την κινόα, τα φασόλια, τα τοματίνια κομμένα στη μέση, τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, και το τριμμένο κίτρινο τυρί FINA.
  3. Σε ένα βαζάκι χτυπάμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο μαζί με το lime, το πιπέρι καγιέν, το αλάτι και το πιπέρι.
  4. Αδειάζουμε το dressing στη σαλάτα και απολαμβάνουμε.
servings
Για 4 μερίδες
cook
ΥΛΙΚΑ
  • 2 κούπες βρασμένη κινόα
  • 1 κούπα καλαμπόκι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • ½ κούπα φασόλια κόκκινα βρασμένα
  • 10-12 τοματίνια
  • 2κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 150g τριμμένο τυρί FINA
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδοχυμό από ένα lime
  • λίγο πιπέρι καγιέν
  • αλάτι – πιπέρι
Mια μερίδα περιέχει:
Θερμίδεςkcal
375
19%
Λιπαρά
16,5g
4%
Κορεσμένα λιπαρά
4,3g
21%
Σάκχαρα
3,8g
4%
Φυτικές Ίνες
6,3g
26%
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ
Κωνσταντίνος Μπακόπουλος
Κωνσταντίνος Μπακόπουλος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Γιατί να καταναλώσω κινόα;

Η κινόα, η «μητέρα όλων των δημητριακών» όπως χαρακτηρίζεται είναι ένα ψευτοδημητριακό που έχει καταγωγή από τη Νότια Αμερική. Αποτελεί εξαιρετική πηγή μαγνησίου, ενός μετάλλου που διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, και φωσφόρου, απαραίτητου συστατικού για την καλή υγεία των οστών.

Παράλληλα, η κινόα δεν περιέχει γλουτένη γεγονός που την καθιστά αρκετά καλή επιλογή για άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη. Μάλιστα, ο συνδυασμός της με τα κόκκινα φασόλια μας παρέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας.

Τι άλλο χρειάζεται η σαλάτα μου;

Προσθέτοντας κίτρινο τυρί με χαμηλά λιπαρά (10%) στη σαλάτα σας αυξάνετε την περιεκτικότητά της σε πρωτεΐνες, οι οποίες αφενός είναι απαραίτητες για το μυϊκό σας σύστημα και αφετέρου συμβάλλουν στην αύξηση του κορεσμού.

Παράλληλα, το κίτρινο τυρί με χαμηλά λιπαρά (10%) θα καλύψει τις ανάγκες σας σε ασβέστιο, το οποίο σε συνδυασμό με το φώσφορο της κινόα θα θωρακίσει και θα ενδυναμώσει το σκελετό σας.

Μήπως χρειάζομαι και αντιοξειδωτικά;

Μα φυσικά! Για το λόγο αυτό στη σαλάτα προστέθηκαν τα τοματίνια, τα οποία είναι εξαιρετική πηγή λυκοπενίου που προστατεύει τα κύτταρα από τις ελευθερές ρίζες. Τέλος, η παρουσία ελαιολάδου στη σαλάτα αυξάνει την απορρόφηση του λυκοπενίου και σας παρέχει «καλά» μονοακόρεστα λιπαρά.

Καλή απόλαυση!

Αγγελική Καλαμπόκα
Αγγελική Καλαμπόκα Food Blogger

Η Αγγελική Καλαμπόκα, για τους φίλους Κίκα, είναι το άτομο που πειραματίζεται, δοκιμάζει, μαγειρεύει και αποτυπώνει τις εμπειρίες του στο food blog CooKika.

Κωνσταντίνος Μπακόπουλος
Κωνσταντίνος Μπακόπουλος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Ο Κωνσταντίνος Μπακόπουλος είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος και ιδρυτής του κέντρου εργομετρικής αξιολόγησης & βελτίωσης αθλητικής απόδοσης NutriErgo. Παρέχει τις διαιτολογικές του υπηρεσίες στο ιδιωτικό του γραφείο στην περιοχή των Αμπελοκήπων.