Λαχανικά

Smoothie με Παντζάρι και Δαμάσκηνα

Ευτυχία Μαυραντζά
1 λεπτό να διαβαστεί
smoothie me pantzari
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Ρίξτε στο blender τα αμύγδαλα με το νερό και ανακατέψτε για 1 λεπτό.
  2. Προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  3. Σερβίρετε και απολαύστε...
servings
Για 1 μερίδα
cook
ΥΛΙΚΑ
  • 12 αμύγδαλα μουλιασμένα αποβραδίς και ξεφλουδισμένα
  • 1 κούπα φιλτραρισμένο νερό
  • 1 μπανάνα
  • 1 αχλάδι
  • 2 ξερά δαμάσκηνα, απύρηνα
  • 1 μικρό ωμό παντζάρι κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 1/2 ξυλάκι κανέλα Κεϋλάνης
  • 1/8 κ.γ. σκόνη βιολογικής βανίλιας
  • 1 κ.σ. σπόρους chia (ή λιναρόσπορο κοπανισμένο)
  • 3-4 παγάκια 
Mια μερίδα περιέχει:
Θερμίδεςkcal
312
15,6%
Λιπαρά
8g
11,4%
Κορεσμένα λιπαρά
1g
5%
Σάκχαρα
0g
0%
Νάτριο
0,82g
34,2%
Φυτικές Ίνες
9g
37,1%
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ
Πάρης Παπαχρήστος
Πάρης Παπαχρήστος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Τα smoothies είναι ένα «trend» που αποκτάει συνέχεια ολοένα και πιο φανατικό κοινό, με τη γεύση και τη θρεπτική τους αξία να τους δίνουν μία πρόσθετη διατροφή αξία! Πάμε να δούμε μαζί αναλυτικά τα «δυνατά στοιχεία» αυτού του smoothie;

Ευγλυκαιμία, ο στόχος σας

Οι φυτικές ίνες των φρούτοσυστατικών του, βοηθούν στην πιο ομαλή απορρόφηση των υδατανθράκων που περιέχει με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται καλύτερη ευγλυκαιμία. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό επίσης, στο καλό λίπος των αμυγδάλων και σπόρων chia, αλλά και στα συστατικά της κανέλας.

Το smoothie αποτελεί πολύ καλή επιλογή για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, για όσους εφαρμόζουν ένα πλάνο δίαιτας αλλά και για εσάς που απλά αναζητάτε ένα θρεπτικό ρόφημα.

Ενυδάτωση στο «φουλ»

Τo παντζάρι, τα φρούτα (μπανάνα, αχλάδι), η κούπα με νερό και τα παγάκια, αυξάνουν την υγρασία του ροφήματος, άρα συμβάλλουν και στην δική σας ενυδάτωση.

Ένα και ένα τα συστατικά

Πραγματικά η επιλογή στα υλικά της συνταγής που έκανε η food blogger, ήταν εξαιρετική και αυτό επειδή:

Τρόφιμα Συστατικά
Αμύδγαλα

Mονοακόρεστα λιπαρά παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Aντιοξειδωτική δράση λόγω της βιταμίνη Ε.

Μπανάνα

Aντιμετώπιση της κατάθλιψης, λόγω των υψηλών επιπέδων τρυπτοφάνης.

Πηγή πρεβιοτικών για τον οργανισμό, που προάγουν την ανάπτυξη των ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερο.

Αχλάδι

Φυτοχημικά συστατικά (β-καροτένιο, λουτεΐνη, ζεαξανθίνη) σε συνεργασία με τις βιταμίνες Α και C ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού αλλά και την όρασή σας.

Δαμάσκηνα

Βοηθούν στην αντινετώπιση της δυσκοιλιότητας.

Πλούσια πηγή μηλικού οξέος, που δρα ως ενισχυτικό γεύσης.

Παντζάρι

Φυλλικό οξύ για την λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Φυτικές ίνες για τη μείωση του χρόνου διέλευσης τυχόν «βλαβερών» ουσιών.

Κάλιο, απαραίτητο για την διατήρηση καρδιακού παλμού σε φυσιολογικό ρυθμό.

Σπόροι chia

Πολυακόρεστα λιπαρά, προστασία για την καρδιά.

Φυτικές ίνες που σας χορταίνουν καλύτερα.

Τέλος, συγκρίνοντας τη διατροφική του αξία με ένα φυσικό χυμό πορτοκάλι, που αποτελεί μια συνηθισμένη κλασική επιλογή για πολύ κόσμο, παρατηρούμε ότι το smoothie έχει περισσότερη ενέργεια, καλό λίπος (που λείπει από το πορτοκάλι), πολύ περισσότερες πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.

Κάθε ρόφημα έχει τη δική του γεύση και θρεπτική αξία, ωστόσο ο στόχος της σύγκρισης αυτής, γίνεται περισσότερο για να σας βάλει στη διαδικασία να δοκιμάζετε και τα smoothies, με πολλούς διαφορετικούς συνδυασμούς όταν έχετε το χρόνο να πειραματιστείτε.

Ξεκινήστε με αυτό εδώ λοιπόν!

Ευτυχία Μαυραντζά
Ευτυχία Μαυραντζά Food blogger

Η Ευτυχία είναι εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και δασκάλα γιόγκα (RYT 200h). Είναι χορτοφάγος από το 2012. Ακολουθεί μια vegan-friendly διατροφή αποφεύγοντας προϊόντα ζωϊκής προέλευσης, επεξεργασμένες τροφές, κατεψυγμένα, καφέ, αλκοόλ και συσκευασμένες τροφές δίνοντας έμφαση στις ζωντανές εποχιακές φυσικές/φυτικές τροφές. Διατηρεί την ιστοσελίδα sweetbynature.gr μέσα από την οποία μοιράζεται τις συνταγές της με όλους όσους επιθυμούν να υιοθετήσουν έναν απλό και φυσικό τρόπο ζωής & διατροφής.

Πάρης Παπαχρήστος
Πάρης Παπαχρήστος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.
Ο Πάρης Παπαχρήστος παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες τροποποίησης διατροφικής συμπεριφοράς για πάνω από 15 χρόνια, συμβάλλοντας σε βελτίωση της ποιότητας ζωής.  Ως πτυχιούχος Διαιτολόγος Διατροφολόγος, M.Sc. έχει ευρύτερη επιστημονική γνώση, η οποία συνδυάζεται στις διαιτολογικές συνεδρίες με την προσωπική του εμπειρία.
 
Είναι ιδρυτής του πρώτου portal διατροφής σε Ελλάδα και Κύπρο και συγγραφέας του πρώτου βιβλίου της σειράς medNutrition wellness, με τίτλο «Μύθοι και Αλήθειες στη διατροφή μας». Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις διαιτολογικές υπηρεσίες που παρέχει είτε στο Παγκράτι είτε αξιοποιώντας skype και viber σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, με χιλιάδες ανθρώπους, έχει δει τι είναι αποτελεσματικό και όχι.