Λαχανικά

Πρασοσέλινο ντερμπιέ ή ντελμπιέ (αλευρολέμονο)

Βαγγελιώ Κασσαπάκη
2 λεπτά να διαβαστεί
prasoselino dermpie
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Καθαρίζουμε τα πράσα και τα κόβουμε στη μέση και μετά σε κομμάτια μήκους 5cm-6 cm Τα πλένουμε πολύ καλά. Καθαρίζουμε και πλένουμε τα καρότα και το σέλινο.
  2. Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε ελαφρά το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο (ίσα να μαραθεί) και προσθέτουμε τα πράσα τα καρότα και το σέλινο. Αλατίζουμε ελαφρά. Μόλις αρχίσει να «τσιτσιρίζει» προσθέτουμε λίγο νερό και όταν πάρει βράση μειώνουμε σε μέτρια τη θερμοκρασία.
  3. Προσθέτουμε τις πατάτες κομμένες σε χοντρές φέτες (6 κομμάτια η κάθε μια) και τον κύβο αν βάλουμε. Αφήνουμε το φαγητό μας να μαγειρευτεί σε μέτρια θερμοκρασία, χωρίς να ανακατεύουμε (μόνο κουνώντας την κατσαρόλα) και προσθέτοντας όποτε χρειάζεται νερό.
  4. Όταν είναι έτοιμο πρέπει να έχουν μείνει λίγα υγρά , να μην έχει στεγνώσει. Σε βαθύ πιάτο ανακατεύουμε το αλεύρι με το χυμό λεμονιού και χτυπάμε με ένα πιρούνι να διαλυθεί.
  5. Προσθέτουμε λίγο λίγο καυτό ζουμάκι από την κατσαρόλα όπως στο αυγολέμονο και αδειάζουμε στην κατσαρόλα. Κουνάμε πέρα δώθε να πάει παντού , αφήνουμε πάνω στο μάτι να πάρει 1-2 βράσεις και να πήξει ελαφρά η σάλτσα και αποσύρουμε.
  6. Περιμένουμε κανένα δεκάλεπτο να μαρουβίσει και σερβίρουμε. Πασπαλίζουμε με πιπέρι.

 

 

servings
Για 4 μερίδες
cook
ΥΛΙΚΑ

5-6 μεγάλα πράσα

2-3 καρότα

1 ματσάκι σέλινο (5-6 κλαδάκια)

1 ξερό κρεμύδι

2 μέτριες πατάτες

¾ κούπας ελαιόλαδο

Προαιρετικά 1 κύβο λαχανικών (σπιτικό ή βιολογικό κατά προτίμηση)

Χυμός 1-2 λεμονιών (ανάλογα με πόσο μας αρέσει. Εγώ βάζω 80ml-100ml)

1 γεμάτη κουταλιά σούπας αλεύρι ή κορνφλάουρ

Αλάτι

Πιπέρι

Mια μερίδα περιέχει:
Θερμίδεςkcal
428
22,7%
Λιπαρά
32g
43,5%
Κορεσμένα λιπαρά
4,5g
23%
Σάκχαρα
0g
0%
Νάτριο
1,0g
42%
Φυτικές Ίνες
5g
21%
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ
Ελένη Τσαχάκη
Ελένη Τσαχάκη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Αρκετές φορές έχω ακούσει τη φράση «Πάλι λαχανικά θα φάμε; Μπουχτίσαμε!». Κι όμως! Το πρασοσέλινο ντελμπιέ είναι μία διαφορετική και αρκετά γευστική επιλογή να καταναλώσουμε τα λαχανικά. Επιπλέον, αποτελεί μία ακόμη επιλογή για τα άτομα που ακολουθούν νηστεία. Πάμε λοιπόν να δούμε τι μας προσφέρει.


Διαβάστε επίσης: Νηστεία: Συνδυάστε γεύση με θρεπτικά συστατικά [Δωρεάν EBOOK]


Ποια η θρεπτική αξία των υλικών της συνταγής;

Βασικά συστατικά της συνταγής είναι το πράσο, το καρότο, το σέλινο, η πατάτα και το παραδοσιακό ελαιόλαδο.

Πράσο και σέλινο

Το πράσο και το σέλινο είναι δύο πράσινα φυλλώδη λαχανικά, πλούσια σε βιταμίνες Α, C, καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Επιπλέον, και τα 2 αυτά λαχανικά είναι πλούσιες πηγές της βιταμίνης Κ, μία βιταμίνη που χρειάζεται ο οργανισμός για την καλή κυκλοφορία και την πήξη του αίματος.

Για το λόγο αυτό, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή τα άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή, καθώς το κλειδί βρίσκεται στην κατανάλωση ίσης ποσότητας τέτοιων λαχανικών κάθε μέρα.

Καρότο

Το καρότο μέσα στη συνταγή μας δίνει σημαντική ποσότητα β-καροτένιου (ναι, από το καρότο πήρε το όνομά του!), το οποίο αποτελεί πρώτη ύλη για να δημιουργηθεί η βιταμίνη Α στον οργανισμό μας.

Η βιταμίνη Α, καθώς και το β-καροτένιο αποτελούν αντιοξειδωτικές ουσίες στο σώμα μας, δηλαδή βοηθούν να καταπολεμηθούν οι ελεύθερες ρίζες που παράγονται από το οξειδωτικό στρες και από περιβαλλοντικούς παράγοντες. Επιπλέον, η βιταμίνη Α μας βοηθάει στην όραση, καθώς και διατηρεί την υγεία του δέρματος και των βλεννογόνων μας (πχ στόμα).

Κρεμμύδι

Το κρεμμύδι με τη σειρά του, μας δίνει σχεδόν όλες τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, υψηλή ποσότητα μαγγανίου και καλίου, καθώς και βιταμίνη C που ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Σημαντική ποσότητα καλίου λαμβάνουμε και από την πατάτα που περιέχει η συνταγή μας. Το κάλιο αποτελεί σημαντικό συστατικό στον οργανισμό μας και βοηθάει να μειώνονται τα επίπεδα του νατρίου (αλατιού) μέσα στο σώμα μας.

Ελαιόλαδο

Από μία παραδοσιακή ελληνική συνταγή δεν θα μπορούσε να λείψει το ... ελαιόλαδο! Πλούσιο σε «καλά»-μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικές φαινόλες, που συμβάλουν στην καλύτερη λειτουργία του καρδιαγγειακού μας συστήματος.

Συμπεραίνοντας

Βλέπουμε ότι η συνταγή αυτή αποτελεί ένα γεύμα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά! Καταναλώνοντας μία μερίδα λαμβάνουμε και υψηλή ποσότητα φυτικών ινών, ποσότητα που καλύπτει περίπου το 20% των φυτικών ινών που πρέπει να λαμβάνουμε μέσα στην ημέρα μας. Συνοδέψτε το με λίγη πρωτεΐνη (κοτόπουλο, αυγό, τυρί) για να έχετε ένα πλήρες γεύμα και ... καλή σας όρεξη!

Tip: Εάν θέλετε να περιορίσετε τις θερμίδες, περιορίστε το ελαιόλαδο που θα αξιοποιήσετε στο αρχικό τσιγάρισμα!

Βαγγελιώ Κασσαπάκη
Βαγγελιώ Κασσαπάκη Food blogger

Η Βαγγελιώ Κασσαπάκη εργάζεται ως καθηγήτρια Mαθηματικών σε δημόσιο σχολείο και η σχέση της με την γαστρονομία είναι καθαρά ερασιτεχνική. Η αναζήτηση παλιών συνταγών, παραδοσιακών διατροφικών συνηθειών και λαογραφικών στοιχείων που συνδέονται με το φαγητό την οδήγησε στη δημιουργία του www.cretangastronomy.gr, γνωστό με το όνομα «Κρήτη: Γαστρονομικός Περίπλους», το 2010.

Το site πλέον είναι από τα πιο δημοφιλή στον χώρο και βραβεύτηκε ως το καλύτερο blog παραδοσιακών συνταγών στην Ελλάδα από το κοινό και την κριτική επιτροπή και στα δύο Food Blog Awards που διοργάνωσε το περιοδικό BHMAgourmet για το 2015 και το 2016.

Ελένη Τσαχάκη
Ελένη Τσαχάκη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Η Ελένη Τσαχάκη είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc. με μετεκπαιδεύσεις στην τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς και τον τρόπο σκέψης γύρω από τη διατροφή. Ως αποτέλεσμα αυτών, μπορεί και αναγνωρίζει σύντομα λανθασμένα μοτίβα συμπεριφοράς και να βοηθά τους ανθρώπους να αποκτήσουν την ευεξία τους.

Μέσα στις συνεδρίες, χρησιμοποιεί νέες ιδέες και ειδικές τεχνικές που συνδυάζουν τη διατροφή, τη νευρολογία και τη ψυχολογία, καθώς και άλλες επιστήμες, παρέχοντας μία ολιστική προσέγγιση στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Παρέχει τις υπηρεσίες της, στο προσωπικό της διαιτολογικό γραφείο στη Γλυφάδα (Νότια Προάστια), καθώς και εξ’αποστάσεως (online).