Διατροφή

Πιείτε έναν ελληνικό καφέ «στην υγεία σας»

23 Ιουλίου 2014
22644 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
Πιείτε έναν ελληνικό καφέ «στην υγεία σας»

Υπάρχουν κάποια τρόφιμα και ροφήματα τα οποία τα έχω στο μυαλό μου ως «παραδοσιακά», καθώς θυμάμαι να τα καταναλώνουν «οι μεγάλοι» από όταν εγώ ήμουν μικρή. Ένα από αυτά είναι ο ελληνικός καφές, με το ιδιαίτερο άρωμά του. Μάλιστα, τον έχω συνδυάσει με τον πατέρα μου, καθώς κάθε πρωί πίνει, όλα αυτά τα χρόνια, με ιδιαίτερη ευλάβεια έναν «γλυκύ βραστό»! Μεγάλωσα λοιπόν έχοντας ως δεδομένο ότι είναι ένα υγιεινό ρόφημα, μέχρι που έγινα διαιτολόγος και το διαπίστωσα πλέον και από την επιστημονική του πλευρά.

Αναζητώντας τα οφέλη του καφέ στην υγεία, οι περισσότερες μελέτες επικεντρώνονται, είτε στο ρόλο της καφεΐνης, είτε στο ρόλο των συστατικών του καφέ, όπως τα αντιοξειδωτικά και το χλωρογενικό οξύ. Μάλιστα, ο καφές έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και μπορούν να προστατεύσουν τον οργανισμό μας από τις ελεύθερες ρίζες, που ευθύνονται για τις κυτταρικές βλάβες. Ας δούμε όμως πιο συγκεκριμένα κάποιες από τις καταστάσεις υγείας, στις οποίες έχει φανεί η ευεργετική δράση του αγαπημένου ροφήματος.

Καρδιαγγειακά νοσήματα

Αξιοθαύμαστη είναι η μελέτη που πραγματοποιήθηκε στους κατοίκους ενός από τα πιο αγαπημένα μου νησιά, της Ικαρίας, που φημίζεται για τη μακροβιότητα των κατοίκων του, κατέχοντας από τα μεγαλύτερα ποσοστά παγκοσμίως. Η μελέτης της Ικαρίας έδειξε ότι ο ελληνικός καφές «μιλάει» στην καρδιά μας, καθώς η κατανάλωση συσχετίζεται με την καλύτερη ενδοθηλιακή λειτουργία- εξηγώ αμέσως τι σημαίνει αυτό: Το ενδοθήλιο αφορά τα τοιχώματα των αγγείων που είναι ο σύνδεσμος της καρδιάς, ώστε να τροφοδοτείται όλο μας το σώμα με αίμα. Τα αποτελέσματα έδειξαν, λοιπόν, προστατευτική δράση στο ενδοθήλιο από την κατανάλωση καφέ, ακόμη και σε άτομα με υπέρταση! Συγκεκριμένα, όσο μεγαλύτερη ήταν η κατανάλωση καφέ (ακόμα και πάνω από 450ml/ημέρα), τόσο καλύτερος ήταν και ο δείκτης της ενδοθηλιακής λειτουργίας. Το αξιοσημείωτο είναι ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν κυρίως ελληνικό καφέ, είχαν καλύτερη ενδοθηλιακή λειτουργία από αυτούς που κατανάλωναν άλλους τύπους καφέ.

Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2

Άτομα που καταναλώνουν καφέ μακροχρόνια, έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Συγκεκριμένα, μελέτη του 2009 έδειξε ότι όσοι έπιναν 3 ή 4 φλιτζάνια καφέ την ημέρα, παρουσίαζαν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κατά 20% ή περισσότερο. Για κάθε επιπλέον φλιτζάνι, ο κίνδυνος μειωνόταν κατά 7% περισσότερο!

Μεταβολικό σύνδρομο

Χαρακτηρίζεται από τον συνδυασμό σακχαρώδους διαβήτη, υπέρτασης, αυξημένης περιφέρειας μέσης και δυσλιπιδαιμίας. Αν και δεν έχει βρεθεί ακόμη σε ποιες συγκεκριμένα από τις παραπάνω καταστάσεις βοηθά ο καφές, έρευνα του 2009 έδειξε ότι άτομα με συστηματική κατανάλωση καφέ είχαν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου.

Καρκίνος του προστάτη

Είστε άντρας και πίνετε κάθε μέρα ελληνικό καφεδάκι; Συγχαρητήρια, έχετε 21% μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσετε καρκίνο του προστάτη! Μετά-ανάλυση προοπτικών μελετών έδειξε ότι τα άτομα που κατανάλωναν τακτικά καφέ είχαν 21% μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη, σε σχέση με τα άτομα που δεν κατανάλωναν καθόλου ή έπιναν σπάνια καφέ.

Κατάθλιψη

Και όμως, η κατανάλωση καφέ μπορεί να σας προσφέρει περισσότερα χαμόγελα! Έρευνα του 2014, η οποία εξέτασε την επίδραση κατανάλωσης διαφόρων ροφημάτων στον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης, έδειξε ότι τα άτομα που κατανάλωναν πάνω από 4 καφέδες την ημέρα, χωρίς κάποια γλυκαντική ουσία, είχαν 9% μειωμένο κίνδυνο να εμφανίσουν κατάθλιψη, σε σχέση με τα άτομα που δεν κατανάλωναν καθόλου καφέ.

Τελικά, πάντα υπάρχει ένας καλός λόγος για να πίνουμε έναν ελληνικό καφέ! Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι υπάρχει σε κάθε σπίτι και έχει συνδεθεί με την παράδοση. Όσον αφορά στις έρευνες για τις θετικές επιδράσεις του καφέ, αυτές συνεχίζονται και έχουμε διαρκώς δεδομένα που σχετίζονται με διαφορετικές καταστάσεις υγείας και χρόνιες παθήσεις. Για το τέλος, θα σας πρότεινα τώρα που είναι καλοκαίρι να δοκιμάσετε τον ελληνικό καφέ και στην κρύα εκδοχή του... Θα σας εντυπωσιάσει! Πιείτε λοιπόν έναν ελληνικό καφέ «στην υγεία σας»!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Yamada-Fowler N, Fredrikson M, Söderkvist P. Caffeine Interaction with Glutamate Receptor Gene GRIN2A: Parkinson's Disease in Swedish Population. PLoS One. 2014 Jun 10;9(6):e99294

Yu X, Bao Z, Zou J, Dong J. Coffee consumption and risk of cancers: a meta-analysis of cohort studies. BMC Cancer. 2011 Mar 15;11:96

Grosso G, Marventano S, Galvano F, Pajak A, Mistretta A. Factors associated with metabolic syndrome in a mediterranean population: role of caffeinated beverages. J Epidemiol. 2014 Jul 5;24(4):327-33. Epub 2014 May 3.

Van der Mark M, Nijssen PC, Vlaanderen J, Huss A, Mulleners WM, Sas AM, van Laar T, Kromhout H, Vermeulen R.A case-control study of the protective effect of alcohol, coffee, and cigarette consumption on Parkinson disease risk: time-since-cessation modifies the effect of tobacco smoking.PLoS One. 2014 Apr 30;9(4):e95297.

Guo X, Park Y, Freedman ND, Sinha R, Hollenbeck AR, Blair A, Chen H.Sweetened beverages, coffee, and tea and depression risk among older US adults.PLoS One. 2014 Apr 17;9(4):e94715.

Siasos G, Oikonomou E, Chrysohoou C, Tousoulis D, Panagiotakos D, Zaromitidou M, Zisimos K, Kokkou E, Marinos G, Papavassiliou A, Pitsavos C. and Stefanadis C, Consumption of a boiled Greek type of coffee is associated with improved endothelial function: The Ikaria Study. Vascular Medicine. 2013 Mar 18(2) 55-62

Εύα Τσάκου
Εύα Τσάκου Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η Εύα Τσάκου είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές και την παχυσαρκία. Έχει εργαστεί στο τμήμα εταιρικής επικοινωνίας και marketing του medNutrition και παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες στο νεοσύστατο διαιτολογικό της γραφείο στη Νέα Σμύρνη.