Διατροφή

Πράσο: ποια η διατροφική του αξία;

07 Ιουνίου 2017
122745 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
praso poia i diatrofiki tou aksia

Photo source: www.bigstockphoto.com

Το πράσο, αν και δεν αποτελεί ένα δημοφιλές λαχανικό, θα λέγαμε ότι λόγω των θρεπτικών του συστατικών, είναι ωφέλιμο να κατέχει σημαντική θέση μέσα στην κουζίνα και τη διατροφή μας. Ας το δούμε πιο αναλυτικά...

Θρεπτική αξία & θερμίδες

Ένα μεγάλο πράσο περιέχει υψηλή ποσότητα βιταμίνης Α, μία βιταμίνη που μας βοηθάει στην όραση και στην καλή λειτουργία των βλεννογόνων μας (πχ στόμα), αλλά και στην υγεία του δέρματός μας. Το πράσο ως ένα πράσινο λαχανικό περιέχει βιταμίνη Κ. Καταναλώνοντας ένα ολόκληρο πράσο, που αντιστοιχεί περίπου σε 1 φλιτζάνι κομμένο ωμό, λαμβάνουμε τη μισή ποσότητα σε βιταμίνη Κ που χρειαζόμαστε μέσα στην ημέρα μας. Η βιταμίνη Κ, μην ξεχνάμε ότι είναι μία βιταμίνη που συμβάλει στην καλή λειτουργία και την πήξη του αίματος. Πέρα από τις 2 αυτές βιταμίνες, περιέχει βιταμίνη C που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς επίσης φυτικής προέλευσης σίδηρο, μαγγάνιο, και σημαντική ποσότητα μαγνησίου.

Η θρεπτική αξία του πράσου δεν περιορίζεται μόνο στις βιταμίνες του! Το πράσο περιέχει σημαντική ποσότητα αντιοξειδωτικών. Περιέχει φλαβονοειδή και καροτενοειδή, όπως η Λουτεϊνη & η Ζεαξανθίνη που προστατεύουν την υγεία των ματιών μας, όπως και η βιταμίνη Α, καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες.

Ένα φλιτζάνι ωμό πράσο, δηλαδή σχεδόν ένα ολόκληρο πράσο, παρέχει περίπου 54 θερμίδες, σχετικά δηλαδή χαμηλές σε σχέση με αυτές που καταναλώνουμε μέσα στην ημέρα μας. Με αυτό τον τρόπο, το πράσο μπορεί να ενταχθεί εύκολα στην καθημερινότητά μας, προσθέτοντας όγκο στο γεύμα σας, έντονη γεύση και να μας κρατήσει χορτάτους, χωρίς να προσθέσει μεγάλη ποσότητα θερμίδων.

Σε τι μας ωφελεί το πράσο;

Μελέτες έδειξαν πως το πράσο δίκαια «διεκδικεί» μια θέση στη διατροφή μας μια και τα οφέλη του είναι πολλά. Ανήκει στην ίδια οικογένεια με το σκόρδο και το κρεμμύδι, και μελέτες έχουν δείξει ότι βοηθάει τον οργανισμό μας να αντιμετωπίζει τα μικρόβια και τους ιούς, καθώς έχει φανεί ότι έχει και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Πολλές, επίσης, μελέτες το έχουν συσχετίσει και με την υγεία της καρδιάς. Η συσχέτιση έχει προέλθει εξαιτίας της σύστασής του σε θειούχες ενώσεις. Όταν κόβουμε το πράσο, οι ενώσεις αυτές μετατρέπονται σε αλισίνη.

Η αλισίνη είναι ένα συστατικό που μειώνει τη δυσκαμψία των αιμοφόρων αγγείων, κάνει δηλαδή πιο ελαστικά τα αγγεία μας, μειώνοντας έτσι την πίεση του αίματος. Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι η αλισίνη μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και αγγειακών παθήσεων.

Πώς να εντάξω τα πράσα στη διατροφή μου;

Το πράσο, όπως είδαμε είναι ένα τρόφιμο με αρκετά οφέλη για τον οργανισμό μας, το οποίο καλό θα ήταν να το εντάξουμε στη διατροφή μας, είτε ωμό είτε μαγειρεμένο. Αφήνοντάς το μάλιστα 5 περίπου λεπτά κομμένο, οι θειούχες ουσίες μετατρέπονται σε αλισίνη και έτσι λαμβάνουμε καλύτερα τα οφέλη. Μελέτη έχει δείξει ότι σε σχέση με το βράσιμο, το μαγείρεμα στον ατμό είναι καλύτερο για να λάβουμε καλύτερα τα θρεπτικά του συστατικά.

Εάν δεν μπορείτε να «συνηθίσετε» την έντονη, αλλά και γλυκιά ταυτόχρονα γεύση του πράσου στη σαλάτα σας, εντάξτε το μέσα στη μαγειρική σας. Συνδυάστε το είτε κομμένο μέσα σε ομελέτα, είτε σε παραδοσιακές πίτες που φτιάχνουμε στο σπίτι μας, είτε και ως συνοδευτικό σε κάποιο άλλο κυρίως γεύμα.

Μαζί με την Ολυμπιάδα-Μαρία Ολυμπίτη συζητήσαμε τα οφέλη του πράσου στη διατροφή μας, ως τρόφιμο της εκπομπής «Γεύσεις από Ελλάδα».

Ελένη Τσαχάκη
Ελένη Τσαχάκη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Η Ελένη Τσαχάκη είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc. με μετεκπαιδεύσεις στην τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς και τον τρόπο σκέψης γύρω από τη διατροφή. Ως αποτέλεσμα αυτών, μπορεί και αναγνωρίζει σύντομα λανθασμένα μοτίβα συμπεριφοράς και να βοηθά τους ανθρώπους να αποκτήσουν την ευεξία τους.

Μέσα στις συνεδρίες, χρησιμοποιεί νέες ιδέες και ειδικές τεχνικές που συνδυάζουν τη διατροφή, τη νευρολογία και τη ψυχολογία, καθώς και άλλες επιστήμες, παρέχοντας μία ολιστική προσέγγιση στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Παρέχει τις υπηρεσίες της, στο προσωπικό της διαιτολογικό γραφείο στη Γλυφάδα (Νότια Προάστια), καθώς και εξ’αποστάσεως (online).