Λεξικό Διατροφής

Ζεαξανθίνη

18 Δεκεμβρίου 2015
1784 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Ζεαξανθίνη

Ουσία που ανήκει στην ομάδα των καροτενοειδών. Είναι μια φυσική χρωστική, με πορτοκαλί-υποκίτρινο χρώμα, η οποία βρίσκεται κυρίως στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μαρούλι, λάχανο), στον αραβόσιτο και στον κρόκο του αυγού. Στον ανθρώπινο οργανισμό εντοπίζεται σε υψηλές συγκεντρώσεις στους οφθαλμούς και συγκεκριμένα στον αμφιβληστροειδή.

Ο βιολογικός της ρόλος είναι η προστασία του αμφιβληστροειδούς από την επιβλαβή ηλιακή ακτινοβολία, ενώ έχει και αντιοξειδωτική δράση, εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου στον οφθαλμό. Κλινικές καταστάσεις, όπως ο καταρράκτης και η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας έχουν συνδεθεί με μειωμένα επίπεδα ζεαξανθίνης, ιδιαίτερα στα ηλικιωμένα άτομα. Η ενίσχυση της συγκέντρωσης ζεαξανθίνης ορισμένων τροφίμων, καθώς και η συμπληρωματική χορήγηση ζεαξανθίνης φαίνεται να προάγει την υγεία των ματιών, ωστόσο οι έρευνες δεν είναι καταληκτικές και σαφείς.

  • Ηρώ Γουνιτσιώτη
    Ηρώ Γουνιτσιώτη Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

    Η Ηρώ Γουνιτσιώτη είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με μεταπτυχιακή ειδίκευση στην Κλινική Διαβητολογία. Είναι συνεργάτης της Α' Προπαιδευτικής Κλινικής του Π.Γ.Ν. ΑΧΕΠΑ και δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Συνεργάζεται με ψυχίατρους και ψυχολόγους για την αντιμετώπιση διατροφικών διαταραχών.

ΣΧΟΛΙΑ
Η medNutrition σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.