Λεξικό Διατροφής

Ζεαξανθίνη

18 Δεκεμβρίου 2015
10542 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Ζεαξανθίνη

Ουσία που ανήκει στην ομάδα των καροτενοειδών. Είναι μια φυσική χρωστική, με πορτοκαλί-υποκίτρινο χρώμα, η οποία βρίσκεται κυρίως στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μαρούλι, λάχανο), στον αραβόσιτο και στον κρόκο του αυγού. Στον ανθρώπινο οργανισμό εντοπίζεται σε υψηλές συγκεντρώσεις στους οφθαλμούς και συγκεκριμένα στον αμφιβληστροειδή.

Ο βιολογικός της ρόλος είναι η προστασία του αμφιβληστροειδούς από την επιβλαβή ηλιακή ακτινοβολία, ενώ έχει και αντιοξειδωτική δράση, εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου στον οφθαλμό. Κλινικές καταστάσεις, όπως ο καταρράκτης και η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας έχουν συνδεθεί με μειωμένα επίπεδα ζεαξανθίνης, ιδιαίτερα στα ηλικιωμένα άτομα. Η ενίσχυση της συγκέντρωσης ζεαξανθίνης ορισμένων τροφίμων, καθώς και η συμπληρωματική χορήγηση ζεαξανθίνης φαίνεται να προάγει την υγεία των ματιών, ωστόσο οι έρευνες δεν είναι καταληκτικές και σαφείς.

  • Ηρώ Γουνιτσιώτη
    Ηρώ Γουνιτσιώτη Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

    Η Ηρώ Γουνιτσιώτη είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με μεταπτυχιακή ειδίκευση στην Κλινική Διαβητολογία. Είναι συνεργάτης της Α' Προπαιδευτικής Κλινικής του Π.Γ.Ν. ΑΧΕΠΑ και δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Συνεργάζεται με ψυχίατρους και ψυχολόγους για την αντιμετώπιση διατροφικών διαταραχών.