Λεξικό Διατροφής

Νεοφοβία

02 Μαρτίου 2016
2372 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Νεοφοβία

Photo source: www.bigstockphoto.com

Τροφική νεοφοβία είναι η αποφυγή ή/και η πεισματική άρνηση δοκιμής νέων τροφών. Την εμφανίζουν κυρίως τα παιδιά, που τείνουν να φοβούνται να δοκιμάσουν μια νέα τροφή, με αποτέλεσμα να επιτρέπουν στον εαυτό τους την κατανάλωση μόνο συγκεκριμένων και γνώριμων φαγητών. Στις ηλικίες 2-6 χρονών η νεοφοβία θεωρείται ως η φυσιολογική εξελικτική διαδικασία που βιώνει η πλειοψηφία των ανθρώπων. Για την αντιμετώπιση της νεοφοβίας συστήνεται οι γονείς να προσφέρουν το καινούριο τρόφιμο στο παιδί ανά τακτά χρονικά διαστήματα, αγνοώντας την άρνησή του, αποφεύγοντας ταυτόχρονα να ασκούν πίεση για κατανάλωση του συγκεκριμένου τροφίμου. Μια εναλλακτική παρουσίαση του νέου τροφίμου μπορεί επίσης να βοηθήσει στην κατανάλωσή του. Για παράδειγμα, η κοπή φρούτων σε διάφορα σχήματα ή ο διαφορετικός τρόπος μαγειρέματος των οσπρίων (φτιάχνοντας π.χ, φαλάφελ αν το παιδί δεν τρώει τα ρεβίθια ή ένα χορτοφαγικό μπιφτέκι από φασόλια) μπορεί να αυξήσει την αποδοχή του καινούριου τροφίμου. Επιπλέον, η επανεμφάνιση του καινούριου τροφίμου στο τραπέζι, η χρήση πολύχρωμων πιάτων και σκευών καθώς και η παρουσίαση του καινούριου τροφίμου στην αρχή του γεύματος ή μαζί με ένα άλλο αγαπημένο τρόφιμο ή φαγητό του παιδιού είναι πρακτικές που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της τροφικής νεοφοβίας.

  • Έλενα Αλετράρη
    Έλενα Αλετράρη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος RD Τεχνολόγος Τροφίμων

    Η Έλενα Αλετράρη είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος και Τεχνολόγος Τροφίμων. Είναι επιστημονικός συνεργάτης του medNutrition και της Παγκύπριας Σχολής Γονέων, ερευνητικός επιστήμονας του Ερευνητικού και Εκπαιδευτικού Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, και παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες σε ιδιωτικό γραφείο στην Λευκωσία.

ΣΧΟΛΙΑ
Η medNutrition σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.