Λεξικό Διατροφής

Κουμαριά

20 Οκτωβρίου 2020
921 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
koumaria

Photo source: www.canva.com

Γνωστή και αγαπητή ως 'το γλύκισμα του δάσους', η κουμαριά μαζί με τη συγγενή της αγριοκουμαριά φυτρώνει στην Ελλάδα και σε άλλες παραμεσόγειες χώρες, μέσα σε συμπλέγματα θάμνων. Έχει μακρόστενα σκληρά πριονωτά φύλλα βαθυπράσινου χρώματος, μικρά λευκά άνθη σε ταξιαρχίες και τα κούμαρα που είναι οι καρποί της έχουν σφαιρική τραχιά επιφάνεια και χρώμα κίτρινο όταν είναι άγουροι ενώ κοκκινίζουν όταν ωριμάσουν. Τα φύλλα της έχουν αντισηπτικές, διουρητικές , αντιφλεγμονώδεις, στυπτικές και αιμοστατικές ιδιότητες, ενώ οι καρποί της τα κούμαρα συνιστώνται στη δυσκοιλιότητα και στην αεροφαγία. Ολόκληρο το φυτό έχει πολύ όμορφη εμφάνιση, ιδιαίτερα κατά την άνθηση και την καρποφορία του, από τα μέσα Οκτώβρη ως τα τέλη Νοέμβρη.

Ποιές είναι οι ιδιότητές του;

Στυπτικό/Αιμοστατικό

Συνίσταται σε αιμορραγίες και στην αιματουρία

Λιθοτριπτικό

Είναι αποτελεσματικό σε μολυσματικές ουρικές λιθιάσεις και συνίσταται σε διάρροια, δυσεντερία, σπαστική κολίτιδα, ευερέθιστο έντερο, αλλά και στην ενούρηση και δυσούρηση

Καταπραϋντικό

Ενδείκνυται σε περιπτώσεις φλόγωσης των ουροφόρων οδών (κυστίτιδα, πυελονεφρίτιδα, υπερτροφία του προστάτη, ουρηθρίτιδα και σε άλλες χρόνιες παθήσεις της κύστης)

Κατά της δυσκοιλιότητας

Χρησιμοποιείται λόγω της ικανότητάς του να προκαλεί περιστολή στα έντερα

Υπάρχουν παρενέργειες;

Κούμαρα μπορούμε να τρώμε μόνο όταν είναι στη πλήρη ωρίμανσή τους και το πολύ μέχρι 3-4 την ημέρα.

Με ποιούς τρόπους μπορούμε να το εντάξουμε στη διατροφή;

  • Ως αφέψημα των φύλλων
  • Οι ώριμοι καρποί ως φρούτο
  • Οι ώριμοι καρποί βρασμένοι ως γλυκό του κουταλιού, κομπόστα ή μαρμελάδα
  • Κρασί/ κονιάκ/ ρακί από κούμαρα
  • Μέλι από κούμαρα
  • Χωνευτικό ηδύποτο (crème d' arbouse ή κουμαρόκρεμα)

Λίγα ιστορικά στοιχεία

Η κουμαριά είναι γνωστή από την αρχαιότητα για τις αιμοστατικές της ιδιότητες. Ο Διοσκουρίδης αναφέρει ότι το κουμαρόμελο είναι 'κεφαλαλγές και κακοστόμαχο'. Ο Ιπποκράτης χρησιμοποιούσε τα κούμαρα ως φρούτα για την αντιμετώπιση της θρομβοφλεβίτιδας. Οι Ρωμαίου είχαν καθιερώσει τη κουμαριά ως σύμβολο της Αρτέμιδος, της θεάς που θεράπευε τα άρρωστα παιδιά. Στα Απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη αναφέρεται ότι οι πρακτικοί γιατροί καθάριζαν τις πληγές των τραυματιών με κρασί το οποίο είχαν βράσει με κούμαρα.

Στις μέρες μας, το ρακί από κούμαρα είναι ιδιαίτερα δημοφιλές ποτό στον Πλαταμώνα (ανακατεμένο με κανέλλα και ζάχαρη) και χρησιμοποιείται στην γρίπη ως ρόφημα και για την ανακούφιση από τον πυρετό. Επίσης είναι πολύ αγαπητό στο Άγιο Όρος μια και φυτρώνει σε αφθονία εκεί, στις ξηρές πετρώδεις πλαγιές που το ευνοούν. Τέλος, το μέλι της κουμαριάς είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και βιταμίνες και φτωχό σε ζάχαρα (γι' αυτό και η πικρή του γεύση).

Βοηθάει στη μείωση της χοληστερίνης, καταπραΰνει τους στομαχικούς πόνους και τους πονοκεφάλους, περιέχει ισχυρές αντιβιοτικές ουσίες και γενικά προσφέρει μια φυσική προστασία στον οργανισμό μας.

Κόλιανδρος

Κοινές Ονομασίες 

Λαγομηλιά, κουραμιά, καρομηλιά, ελαφοκουμαριά, μαυροκουμαριά, κόμαρος

Επίσημη Ελληνική Ονομασία 

Άρβουτος η κοινή

Επιστημονική Ονομασία 

Arbutus unedo L

Οικογένεια

Ερεικίδες (Ericaceae)

Αγγλική Ονομασία 

Strawberry tree
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Ρούλα Γκόλιου, 2017, 250 Βότανα & Οι Θεραπευτικές Τους Ιδιότητες , Εκδόσεις Μάλλιαρης Παιδεία

Κώστας Μπαζαίος, 2003, 100 Βότανα 2000 Θεραπείες, Εκδόσεις Διατροφή & Υγεία

Φυσική Ιατρική - Βότανα, 2001, Infomedia Publications LTD

Rabie Kachkoul et al. Chemical compounds as well as antioxidant and litholytic activities of Arbutuw unedo L. leaves against calcium oxalate stones. Journal of Integrative Medicine Nov 2019, Vol 17, Issue 6: 430-437

Aysen Melda Colak. Morphological and biochemical diversity in fruits of Arbutus unedo L. from East Aegean region in Turkey.Erwerbs-Obstbau 2019 Sep 61, 379-389

K.Pallauf et al. Characterization of the antioxidant composition of strawberry tree (Arbutus unedo L.) fruits. Journal of Food Composition and Analysis Jun 2008, Vol 21, Issue 4: 273-281

Mehmet Musa Ozcan, Haydar Haciseferogullari. The strawberry (Arbutus unedo L.) fruits: Chemical composition, physical properties and mineral contents. Journal of Food Engineering Feb 2007, Vol 78, Issue 3: 1022-1028

  • Ευαγγελία Παναγιωτοπούλου
    Ευαγγελία Παναγιωτοπούλου Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    Με μεγάλη εμπειρία στον τομέα της, αναλαμβάνει υπεύθυνα κάθε περιστατικό που χρήζει διαιτητικής εκπαίδευσης και διατροφικής αποκατάστασης. Η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών διάγνωσης, καθοδήγησης και υποστήριξης συνίσταται στην εξατομικευμένη και στοχοποιημένη προσέγγιση της. Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και το ίδιο ισχύει για τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του. Με απόλυτη πίστη και αφοσίωση στην δύναμη της Διατροφής ως όπλο για την βελτίωση τη Υγείας του ανθρώπου και της αναβάθμισης της ποιότητας Ζωής του, με υπευθυνότητα και διαρκή επιστημονική ενημέρωση, στηρίζει & ενθαρρύνει κάθε προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων αυτών.