Διατροφή

Νέες τάσεις στην αναγραφή των θερμίδων

της Κατερίνας Φαντούση
21 Δεκεμβρίου 2014
12756 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
mhlo kai donut me anagrafomenes thermides

Photo source: www.bigstockphoto.com

Δεν είναι λίγες οι φορές που η ώρα που περνάω μέσα στο σούπερ μάρκετ είναι η διπλάσια από όση θα έπρεπε, επειδή διαβάζω τις ετικέτες στα τρόφιμα ώστε να γνωρίζω τι περιέχει αυτό που θα καταναλώσω. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πόσες θερμίδες, λιπαρά –ιδίως κορεσμένα-, νάτριο και ό,τι άλλο μπορεί να περιέχει ένα τρόφιμο που θα καταναλώσετε.

Αναγραφή βασικών συστατικών στις ετικέτες

Οι ετικέτες τροφίμων και η αναγραφή των βασικών συστατικών δεν είναι ακόμη υποχρεωτική στη χώρα μας όμως από το 2016 θα είναι, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 1169/20113 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η σήμανση των τροφίμων είναι ένα βοήθημα για όσους καταναλωτές θέλουν να ξέρουν και να ελέγχουν τι τρώνε. Στην εποχή μας, που η παχυσαρκία, ο διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα λαμβάνουν διαστάσεις επιδημίας, κρίνεται απαραίτητο στα τρόφιμα να αναγράφονται πληροφορίες όπως ο αριθμός των θερμίδων, η σύσταση σε νάτριο ή σε κορεσμένα λιπαρά. Η σήμανση των τροφίμων αποτελεί και ένα βοηθό δικό μας, των διατολόγων, που συμβουλεύουμε για παράδειγμα για μια δίατα χαμηλή σε νάτριο ή σε κορεσμένα λιπαρά.

Ο καταναλωτής πρέπει να έχει τις απαραίτητες γνώσεις

Από την άλλη μεριά, ο καταναλωτής πρέπει να διαθέτει και τις απαραίτητες γνώσεις ώστε να κατανοεί τις ετικέτες και τι αναγράφουν. Σε μια εποχή όπου η επιστήμη της διαιτολογίας δεν περιορίζεται πλέον σε ένα απλό χαρτί με μια δίαιτα, αλλά έχει προχωρήσει ένα βήμα μπροστά προς την εκπαίδευση του κοινού για σωστή διατροφή, επιβάλλεται η σήμανση των τροφίμων με παράλληλη επιμόρφωση των καταναλωτών. Στις ΗΠΑ, έχουν προχωρήσει το σκεπτικό και στις περισσότερες πολιτείες έχει ψηφιστεί νόμος που επιβάλλει και στα εστιατόρια να αναγράφουν τις θερμίδες στα μενού τους. Η παραπάνω τακτική έχει σαν σκοπό να προτρέψει το κοινό να κάνει επιλογές που περιέχουν λιγότερες θερμίδες.

Σύμφωνα με έρευνα, μόνο ένας στους 6 καταναλωτές διαβάζουν τις ετικέτες, αλλά όσοι το κάνουν τείνουν να καταναλώνουν 100 θερμίδες λιγότερες

Ωστόσο, τα αποτελέσματα από το σύνολο των ερευνών που ασχολούνται με το παραπάνω θέμα είναι αντικρουόμενα και πολλές δεν έχουν καταφέρει να δείξουν ότι η αναγραφή της ποσότητας των θερμίδων σε εστιατόρια έχει σαν αποτέλεσμα πιο υγιεινές και χαμηλοθερμιδικές επιλογές από τους καταναλωτές.

Τελικά, ίσως είναι κι άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο στις επιλογές των καταναλωτών, όμως η αναγραφή των θερμίδων στα μενού των εστιατορίων ίσως αποτελεί και ένα μέτρο πίεσης προς τα εστιατόρια και τα ταχυφαγεία ώστε να φτιάχνουν πιο υγιεινά και χαμηλοθερμιδικά πιάτα.

Κάποτε, αν είχες ένα φουλ ωράριο και δεν προλάβαινες να φτιάξεις σπιτικό φαγητό, να καταναλώσεις φρούτα και σαλάτες οι επιλογές στο δρόμο ή για “ντελίβερι” ήταν συγκεκριμένες και περιείχαν αρκετά κορεσμένα, αλάτι και λιπαρά. Τώρα ευτυχώς υπάρχουν αρκετά εστιατόρια με βιολογικά έτοιμα φαγητά ή με πολλές επιλογές σε σαλάτες ή φρούτα, φρουτοσαλάτες - γιαούρτι και απίθανους συνδυασμούς χυμών από φρούτα και λαχανικά.

Συμπερασματικά

Συνεπώς η αγορά εξελίσσεται και ωριμάζει ανάλογα με τις απαιτήσεις της εποχής και τις πιέσεις επιστημονικών φορέων και καταναλωτών. Μια άλλη ιδέα ίσως ήταν περισσότερο αποτελεσματική από την απλή αναγραφή των θερμίδων. Η αναγραφή όχι μόνο των θερμίδων αλλά και πόση ώρα περπάτημα ή κάποια δραστηριότητας χρειάζεται ώστε να καταναλωθούν αυτές οι θερμίδες.

Βέβαια δεν θα πρέπει να προωθηθεί μια “αγχωτική” συμπεριφορά στους καταναλωτές και να μετρούν όλη μέρα θερμίδες και λιπαρά. Είναι καλό να γνωρίζετε τι και πόσο τρώτε, όμως μην αναλώνεστε μόνο σε αυτό, οι κλασικές διαιτολογικές συμβουλές και η τήρησή τους έχουν πάντα το καλύτερο αποτέλεσμα. Φροντίστε λοιπόν:

  • Να τρώτε πάντα πρωϊνό
  • Να γυμνάζεστε τακτικά
  • Να τρώτε ποικιλία από φρούτα και λάχανικά
  • Και τέλος να αγαπήσετε το σώμα σας
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Auchincloss AH, Young C, Davis AL, Wasson S, Chilton M, Karamanian V. Barriers and facilitators of consumer use of nutrition labels at sit-down restaurant chains. Public Health Nutr. 2013 Dec;16(12):2138-45

Roseman MG1, Mathe-Soulek K, Higgins JA.Relationships among grocery nutrition label users and consumers' attitudes and behavior toward restaurant menu labeling. Appetite. 2013 Dec;71:274-8. doi: 10.1016/j.appet.2013.08.019. Epub 2013 Sep 3.

Swartz JJ1, Braxton D, Viera AJ. Calorie menu labeling on quick-service restaurant menus: an updated systematic review of the literature. Int J Behav Nutr Phys Act. 2011 Dec 8;8:135. doi: 10.1186/1479-5868-8-135.

Κατερίνα Φαντούση
Κατερίνα Φαντούση Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος