Συστάσεις Διατροφής

Ποιες σούπερ τροφές έχετε εντάξει στη διατροφή σας;

της Νεκταρίας Καρακώστα
03 Ιουνίου 2015
14334 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
superfoods

Photo source: www.bigstockphoto.com

Γιώργος Σαλταούρας: Προσωπικά, θεωρώ ότι ο όρος σούπερ τροφή είναι περισσότερο θέμα μάρκετινγκ, παρά αυτό που υποτίθεται ότι αντιπροσωπεύει.

Δεν έχω εντάξει στη διατροφή μου τις υπετροφές της μόδας, όπως το goji berry ή το ιπποφαές, καθώς είμαι οπαδός της ισορροπημένης διατροφής που παρέχει τις αναγκαίες ποσότητες σε όλα τα θρεπτικά συστατικά μέσω της ποικιλίας και του μέτρου. Υπάρχουν όμως και άλλα τρόφιμα που έχω κατά καιρούς διαβάσει ότι είναι “σούπερ”, όπως το μπρόκολο, ο σολομός, η σοκολάτα και το πράσινο τσάι. Τα τρόφιμα αυτά υπάρχουν στη διατροφή μου – ο σολομός μάλιστα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, θεωρώ ωστόσο ότι ο χαρακτηρισμός ‘σούπερ τροφή’ είναι μάλλον υπερβολικός. Ο τρόπος διατροφής στο σύνολό του είναι εκείνος που εξασφαλίζει υγεία και ευεξία και όχι κάποιο μεμονομένο τρόφιμο. 

Μαίρη Σελανικλή: Οι σούπερ τροφές που χρησιμοποιώ είναι αρκετές.

Τα τελευταία χρόνια έχω εντάξει στην διατροφή μου κράνα, σταφίδες και goji berry, τα οποία σε συνδυασμό με κάποιο φρέσκο φρούτο, λίγα αμύγδαλα, γάλα και βρώμη μου δίνουν την ενέργεια που χρειάζομαι για να ξεκινήσω την ημέρα μου. Φυσικά χρησιμοποιώ πολλές ακόμα υπερτροφές, οι οποίες φροντίζω να βρίσκονται σε εβδομαδιαία, αν όχι σε καθημερινή βάση στη διατροφή μου.

Η Νάνα Καλαφάτη μας λέει πως η σούπερ τροφή που καταναλώνει καθημερινά στο πρωινό της γεύμα είναι η σταφίδα!

Λατρεύω την υφή και τη γεύση της, ενώ παράλληλα μου καλύπτει την ανάγκη για γλυκό. Επίσης, τους τελευταίους μήνες έχω προσθέσει στο διαιτολόγιό μου ένα σούπερ-σούπερ φρούτο που πάντα αγαπούσα αλλά σπάνια έτρωγα: τον ανανά! Μου προσφέρει πολύ νερό, βιταμίνη C και λίγες θερμίδες. Η σταφίδα και ο ανανάς μπορεί να μην ανήκουν επίσημα στη λίστα των superfoods, αλλά αποτελούν τις δικές μου σούπερ τροφές, καθώς καλύπτουν βασικές καθημερινές μου ανάγκες!

Για την Ιωάννα Μασούρα σούπερ τροφές είναι όσες είναι πλούσιες σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα.

δηλαδή τα λιπαρά ψάρια π.χ. σολομός, σαρδέλα, σκουμπρί, τσιπούρα, πέστροφα και οι σπόροι, όπως π.χ. ο λιναρόσπορος. Έρευνες έχουν δείξει ότι η συχνή (2 φορές την εβδομάδα) κατανάλωση λιπαρών ψαριών μας προστατεύει από καρδιαγγειακές παθήσεις και την εμφάνιση άνοιας σε μεγάλες ηλικίες. Προσωπικά, καταναλώνω μια φορά την εβδομάδα σολομό και προσθέτω συχνά σπόρους λιναριού τόσο στις σαλάτες μου, όσο και στα δημητριακά πρωινού.

Παρασκευάς Παπαχρήστος: Προσπαθώ να δίνω έμφαση σε ένα μοτίβο διατροφής, που να με εξυπηρετεί στη καθημερινότητά μου, να μην πεινάω και να το ευχαριστιέμαι.

Κατά καιρούς κάνω και αντίστοιχες επιλογές. Κρατάω σταθερά τον πρωινό μου καφέ, ενώ από εκεί και πέρα, υπάρχει μια ποικιλία. 

Νεκταρία Καρακώστα
Νεκταρία Καρακώστα Δημοσιογράφος M.A.