Συστάσεις Διατροφής

Ένας σκέτος καφές, ή ένα ποτήρι γάλα αρκεί για πρωινό;

της Ιωάννας Μασούρα
27 Φεβρουαρίου 2015
20265 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Ένας σκέτος καφές, ή ένα ποτήρι γάλα αρκεί για πρωινό;

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι όχι! Πολύ καλός και τονωτικός ο καφές το πρωί, καθημερινή πηγή αντιοξειδωτικών και το γάλα αντίστοιχα μας προμηθεύει με πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και πολύτιμο ασβέστιο. Αυτά όμως δεν αρκούν ώστε το καθένα από μόνο του να θεωρηθεί πρόγευμα.

Έχετε σκεφτεί ότι το πρόγευμα είναι το πρώτο γεύμα της ημέρας που καταναλώνουμε με άδειο στομάχι μετά από έναν μέσο όρο 8 με 10 ωρών νηστείας; Ο ανθρώπινος οργανισμός, μετά τη νυκτερινή νηστεία χρειάζεται ενέργεια και θρεπτικά συστατικά για να παραμείνει σε εγρήγορση όλη την ημέρα.

Η πρόσληψη πρωινού εξασφαλίζει περίπου το 1/4 των θρεπτικών και ενεργειακών αναγκών που χρειάζεται ένα άτομο καθημερινά.

Τι δείχνουν οι έρευνες για την κατανάλωση πρωινού;

Έρευνες έδειξαν ότι άτομα που λάμβαναν καθημερινώς ένα ισορροπημένο πρόγευμα είχαν καλύτερες βαθμολογίες στα τεστ και καλύτερες αποδόσεις κατά τη διάρκεια της μέρας, σε σύγκριση με τα άτομα που δεν κατανάλωναν πρόγευμα.

Επιπλέον, ένα σωστό πρόγευμα μειώνει το αίσθημα της πείνας και έτσι αποφεύγεται η κατανάλωση τροφίμων ιδιαίτερα υψηλής θερμιδικής αξίας, όπως τα πατατάκια, οι σοκολάτες κ.ά. Επίσης, αποφεύγεται η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φαγητού στο μεσημεριανό, ή ακόμη και στο βραδινό γεύμα.

Ακόμη, το ολοκληρωμένο πρωινό μάς προσφέρει ενέργεια. Τα άτομα που δεν καταναλώνουν πρωινό συνήθως αισθάνονται κουρασμένα και δεν έχουν αντοχές, ευεξία και διάθεση κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τι περιλαμβάνει ενα πλήρες και ισορροπημένο πρωινό;

Παρ’ όλα αυτά, όταν λέμε πρόγευμα εννοούμε ένα πλήρες και ισορροπημένο γεύμα. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να περιέχει τρόφιμα από όλες της ομάδες τροφίμων και να είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες), καθώς επίσης σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Μερικές εύκολες, γρήγορες και νόστιμες επιλογές για πρωινό είναι:

  • Τα δημητριακά ολικής αλέσεως* (χωρίς πρόσθετη ζάχαρη), με γάλα χαμηλό σε λιπαρά, ψιλοκομμένα αποξηραμένα φρούτα (π.χ. βερίκοκα, δαμάσκηνα, χουρμάδες, σταφίδες, αποξηραμένα μούρα κ.ά.). Για περισσότερη γεύση, προσθέστε λίγα ανάλατα αμύγδαλα ή καρύδια και λίγη τριμμένη σοκολάτα υγείας.
  • Δημητριακά βρώμης με γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, κομμένα φρούτα εποχής, μέλι και λίγη κανέλα.
  • Τοστ με ψωμί ολικής αλέσεως*, αυγό, τυρί με μειωμένα λιπαρά και λαχανικά (π.χ. ντομάτα, αγγούρι, μαρούλι).
  • Γκοφρέτες καλαμποκιού (χωρίς πρόσθετο αλάτι και ζάχαρη) με τυρί cottage χαμηλό σε λιπαρά, βραστή γαλοπούλα και λίγη ντομάτα σε φέτες.
  • Γκοφρέτες ρυζιού (χωρίς πρόσθετο αλάτι και ζάχαρη), λίγο φιστικοβούτυρο (χωρίς πρόσθετο αλάτι και ζάχαρη), φέτες από ένα φρούτο της αρεσκείας σας (όπως μπανάνα ή μήλο) και τριμμένη καρύδα. Συνοδέψτε τις πιο πάνω επιλογές με τον αγαπημένο σας καφέ ή τσάι.

Να θυμάστε ότι ένα καλό πρωινό είναι ο καλύτερος τρόπος να ξεκινήσετε την ημέρα σας γεμάτοι ενέργεια και διάθεση για δουλειά! Η πρωτεΐνη στο πρωινό όταν συνδυάζεται επιπλέον, με σύνθετους υδατάνθρακες όπως τα δημητριακά, κάνει το πρόγευμα πιο χορταστικό αποφεύγοντας τα τσιμπολογήματα μέχρι το επόμενο γεύμα.

*Για περισσότερες πληροφορίες τι σημαίνει ολική άλεση και πώς να συμβουλευτείτε την διατροφική ετικέτα σχετικά, ενημερωθείτε από την καμπάνια του medNutrition «Δημητριακά: το δώρο της Γης... στο πιάτο σας».

Ιωάννα Μασούρα
Ιωάννα Μασούρα Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc.