Κουζίνα

Γαστρονομικό ταξίδι στο Μόναχο

23 Νοεμβρίου 2015
43590 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
Γαστρονομικό ταξίδι στο Μόναχο

Περιηγηθείτε στο Μόναχο!

Το Μόναχο είναι η πρωτεύουσα της Βαυαρίας. Πρόκειται για μια μικρή και καθαρή πόλη, που βρίσκεται στα νότια της Γερμανίας. Αν και δεν αποτελεί δημοφιλή πόλο έλξης όσο άλλες πόλεις τις Ευρώπης, είναι γεμάτη με χρώματα και παράδοση.

Η πόλη έχει πολλές ομορφιές με πάρα πολλά αξιοθέατα, αλλά ταυτόχρονα σέβεται την παράδοσή της. Μπορεί να περπατηθεί άνετα με τα πόδια και είναι περικυκλομένη απο πάρκα. Προμηθευτείτε άνετα παπούτσια και αρχίστε την περιπλάνηση. Ένας χάρτης και μια φωτογραφική μηχανή φτάνουν για ν' αρχίσει η περιπέτεια!

Η κεντρική πλατεία της πόλης ονομάζεται Marienplatz –εκεί βρίσκεται το νέο δημαρχείο (Neues Rathaus). Στην πλατεία υπάρχει επίσης ο καθεδρικός ναός της Παναγίας του Μονάχου (Dom zu Unserer Lieben Frau), που αποτελεί σύμβολο της πρωτεύουσας και τα καμπαναριά του είναι ορατά απ' όλα τα σημεία της πόλης, και το χρυσό άγαλμα της Παναγίας (Marienschule). Πολύ κοντά βρίσκονται ακόμα δυο εκκλησίες, η Peterskirche (ο Άγιος Πέτρος, που είναι η παλαιότερη εκκλησία του κέντρου της πόλης) και η γοτθική Heiliggeistkirche (Άγιο Πνεύμα).

Λίγα λεπτά απόσταση με τα πόδια από την κεντρική πλατεία βρίσκεται η διάσημη υπαίθρια αγορά Viktualienmarkt. Αν και αρχικά ξεκίνησε ως αγροτική αγορά, εξελίχθηκε σε μια από τις καλύτερες της Ευρώπης με γκουρμέ προϊόντα, και όχι μόνο. Eδώ, υπάρχουν πολλά βιολογικά προϊόντα μιας και το Μόναχο αποτελεί τη δεύτερη πόλη στον κόσμο σε πωλήσεις τέτοιων προϊόντων.

Στα βόρεια του Μονάχου βρίσκεται ένα μεγάλο πάρκο, που ονομάζεται αγγλικός κήπος (Englischer Garten). Στο πάρκο ρέουν τεχνητά ποτάμια, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλή για σερφ, ενώ υπάρχει beer garden που προσφέρει παραδοσιακά γεύματα και μπύρα. Στην άλλη πλευρά της πόλης βρίσκεται ο ποταμός Isar (παραπόταμος του Δούναβη), που διαρρέει κατά μήκος όλη την πόλη.

Τι αξίζει να φάτε;

H κουζίνα του Μονάχου και γενικά της Βαυαρίας χαρακτηρίζεται «βαριά», καθώς υπάρχουν πολλά πιάτα με κρέας (π.χ. Schweinshaxe- ψητό κότσι γουρουνόπουλο) και κυνήγι, τα οποία συνήθως συνοδεύονται από Knöde (μπάλα από βραστή πατάτα). Το knöde συναντάται σε διαφορετικές εκδοχές στην αυστριακή, την τσέχικη και την ουγγρική κουζίνα.

Leberkäse

Το Leberkäse αποτελεί παραδοσιακό φαγητό. Πρόκειται για ένα είδος «πατέ» από βοδινό κρέας με μπέικον και κρεμμύδι. Μπορεί να φτιαχτεί και από χοιρινό κρέας. Συνήθως, τρώγεται ως σνακ ή ως κυρίως πιάτο, με συνοδία πατατοσαλάτας ή ομελέτας και γλυκιάς μουστάρδας.

Λευκά λουκάνικα

Τα λευκά λουκάνικα Weisswurst (που παραδοσιακά τρώγονται πριν από τις 11 το πρωϊ), το ξινολάχανο (sauerkraut) και το pretzel (είδος ψωμιού, πασπαλισμένο με χοντρό αλάτι) αποτελούν κλασσικές επιλογές φαγητών. Τα λαχανικά μπορεί να μην έχουν τον πρώτο λόγο, όμως καταναλώνονται σχεδόν πάντα βραστά με λίγο βούτηρο.

Απολαύστε μια μπίρα!

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην Βαυαρέζικη κουζίνα έχει και η μπίρα, που σερβίρεται σε όλες τις μπυραρίες, υπαίθριες και κλειστές. Η παλιότερη μπύρα της πόλης είναι η Augustiner αλλά υπάρχουν πολλές ακόμα μάρκες (π.χ. Franziskaner, Hofbräu, Löwenbräu, κ.λπ.).

Και για γλυκάκι;

Απο γλυκά, ιδιαίτερα δημοφιλή είναι η μηλόπιτα (Apfelstrudel), το κεϊκ Baumkuchen και ο γεμιστός με μαρμελάδα λουκουμάς Germknödel.

Αφήνοντας το Μόναχο, η σκέψη ανανέωσης του ραντεβού είναι έντονη, καθώς εκτός από μια πολύ φιλική πόλη, με ιδιαίτερη προσωπικότητα, έχει υψηλή ποιότητα ζωής.

Μαρία Παπαγιαννάκη
Μαρία Παπαγιαννάκη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Διεθνούς Δημόσιας Υγείας, M.Sc.

Η Μαρία Παπαγιαννάκη είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με μεταπτυχιακό στη Διεθνή Δημόσια Υγεία. Ζεί και εργάζεται στο Λονδίνο σε εταιρία διατροφής, όπου ασχολείται με τη νομοθεσία τροφίμων. Εργάζεται επίσης ως καθηγήτρια Διατροφής καθώς και ως αρθρογράφος στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Excellence in Healthcare Management και στο mednutrition.