Διατροφή

Τα πολλά γαλακτοκομικά βλάπτουν το σπέρμα

της Κατερίνας Φαντούση
22 Ιανουαρίου 2013
19149 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
andras pou pinei gala

Photo source: www.bigstockphoto.com

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, υπογόνιμο θεωρείται ένα ζευγάρι όταν δεν επιτυγχάνει σύλληψη μετά από ένα χρόνο συχνών σεξουαλικών επαφών χωρίς τη χρήση αντισυλληπτικών μέτρων.

Οι μελέτες για τη διατροφή περιστρέφονται ολοένα και περισσότερο γυρω από θέματα αναπαραγωγής και υπογονιμότητας του ανθρώπου, δεδομένου ότι οι δυσκολίες που συναντούν τα σύγχρονα ζευγάρια στην αναπαραγωγή έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Όλο και περισσότερα ζευγάρια δυσκολεύονται να αποκτήσουν παιδί. Τα αίτια είναι πολλά, και ένα από τα κυριότερα έιναι η ποιότητα σπέρματος. Ευθύνες έχουν δοθεί στο δυτικό τρόπο ζωής που εκτός από την κακή διατροφή περιλαμβάνει και πολύ άγχος.

Τι έδειξαν οι μελέτες;

Μια από αυτές τις μελέτες έδειξε ότι τα πολλά γαλακτοκομικά πλήρη σε λιπαρά μπορει να βλάψουν τη σύνθεση του σπέρματος

Η έρευνα διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Χαρβαρντ στη Βοστώνη, όπου εξετάσθηκε σε 200 άντρες η σχέση ανάμεσα στη πρόσληψη γαλακτοκομικών και την ποιότητα του σπέρματος. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι όσοι κατανάλωναν 3 μερίδες γαλακτοκομικών καθημερινά είχαν πιο φτωχή ποιότητα σπέρματος από αυτούς που κατανάλωναν λιγότερα πλήρη σε λιπαρά γαλακτοκομικά την ημέρα. Μία μερίδα γαλακτοκομικών αντιστοιχεί σε 30 γρ τυρί ή 1 κ.γλ κρέμα γάλακτος ή 1 ποτήρι πλήρες σε λιπαρά γάλα .

Οι άνδρες που καταναλώνουν 1.3 με 7.5 μερίδες γαλακτοκομικών την ημέρα παρουσιάζουν χαμηλότερης ποιότητας σπέρμα, από αυτούς με χαμηλότερη πρόσληψη γαλακτοκομικών. Ωστόσο, πριν ενοχοποιήσουμε τα γαλακτοκομικά χρειάζονται κι άλλες μελέτες προκειμένου να πιστοποιηθούν τα αποτελέσματα της παραπάνω έρευνας. Σε μια άλλη μελέτη, εξετάστηκε η σχέση ανάμεσα στην πρόσληψη υδατανθαράκων και την ποιότητα του σπέρματος σε 200 υγιείς άντρες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι υδατάνθρακες δεν επηρέαζουν την ποιότητα, αλλά την ποσότητα του σπέρματος. Όσο περισσότεροι υδατάνθρακες καταναλώνονταν, τόσο μειωνόταν η συνολική ποσότητα του σπέρματος.

Μια άλλη κατηγορία ερευνών σε σχέση με την υπογονιμότητα επικεντρώνεται στη διατροφή των γυναικών που έχουν αποτύχει σε προσπάθειες τεχνητές γονιμοποίησης. Τα αποτελέσματα έχουν δείξει ότι η χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων και η υψηλή πρόσληψη πρωτεϊνών αυξάνει την πιθανότητα να πετύχει η προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Συμπερασματικά

Σίγουρα, χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να πιστοποιηθούν τα παραπάνω αποτελέσματα, αλλά και για να βρεθεί σχέση αιτίας αποτελέσματος, δηλαδή με ποιον μηχανισμό και πιο συγκεκριμένα ποιο συστατικό που βρίσκεται π.χ. στο γάλα μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του σπέρματος και με ποιον τρόπο.

Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής χωρίς άγχος και με υγιεινή διατροφή χαμηλή σε λιπαρά και απλούς επεξεργασμένους υδατάνθρακες έχει πολλαπλά γνωστά οφέλη και πρέπει να τηρείται για πολλούς λόγους- ένας από αυτούς είναι και η αύξηση της γονιμότητας.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Toledo E et al. Dietary patterns and difficulty conceiving: a nested case-control study. Fertil Steril. 2011 Nov;96(5):1149-53.

Mendiola J Food intake and its relationship with semen quality: a case-control study. Fertil Steril. 2009 Mar;91(3):812-8.

http://www.dairyreporter.com

Κατερίνα Φαντούση
Κατερίνα Φαντούση Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος