Συστάσεις Διατροφής

10 λόγοι για να επιλέξεις πεπόνι κανταλούπε

21 Ιουλίου 2016
20610 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
peponi kantaloupe

Είναι ένα ιδανικό επιδόρπιο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού για μικρούς και μεγάλους. Περιέχει φυσικά σάκχαρα που προσδίδουν μια γλυκιά γεύση και ικανοποιεί εύκολα το αίσθημα του γλυκού χωρίς ενοχές. Προσοχή μόνο στην ποσότητα ώστε να μην ξεφύγετε! 1 φέτα, περίπου 160γρ., αποτελεί ιδανική ποσότητα ώστε να προσλάβετε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Παράλληλα, είναι πλούσιο σε νερό (90γρ. νερού/100γρ. φρούτου) συμβάλλοντας έτσι στην καλύτερη ενυδάτωση του οργανισμού.

Ποια η διατροφική αξία του πεπονιού κανταλούπε;

Είναι μια πολύ καλή επιλογή για εκείνους που προσέχουν την σιλουέτα τους και την διατροφή τους.

Τα 100γρ. φρούτου προσδίδουν μόλις 34 θερμίδες

Περιέχει ελάχιστη ποσότητα λίπους (0,19γρ. λίπους/100γρ. φρούτου).Περιέχει 8,16γρ. υδατανθράκων στα 100γρ. φρούτου.

Είναι το πεπόνια κανταλούπε πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία;

Είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως βιταμίνη C, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Α, θειαμίνη, νιασίνη, τα οποία είναι σημαντικά για την υγεία.

Βιταμίνη Α

Η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α (3382 IU/100γρ.) κάνει το πεπόνι κανταλούπε ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό φρούτο συμβάλλοντας στην υγεία των ματιών και την καλύτερη όραση αλλά και σε ένα υγιές και λαμπερό δέρμα.

Βιταμίνη C

Το πεπόνι κανταλούπε διαθέτει επίσης υψηλή συγκέντρωση στην αντιοξειδωτική βιταμίνη C, η οποία συμβάλλει στην προστασία του οργανισμού από μολυσματικούς παράγοντες κάνοντας έτσι πιο δυνατό το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Επίσης, καθαρίζει τον οργανισμό από τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες, προστατεύοντας από διάφορους τύπους καρκίνου και παράλληλα βοηθάει στην διατήρηση του κολλαγόνου προστατεύοντας το δέρμα και τα μαλλιά.

Βιταμίνες συμπλέγματος Β

Η παρουσία βιταμινών του συμπλέγματος Β στο πεπόνι κανταλούπε επιταχύνουν την σύνθεση των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε σε καλύτερη πνευματική εγρήγορση και μας προστατεύουν από νοσήματα νευρολογικής φύσης.

Κάλιο

Το κάλιο που υπάρχει επίσης στο φρούτο αυτό βοηθά στην εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς αφού αποτελεί καλό ρυθμιστή της αρτηριακής πίεσης.

Νερό

Λόγω της υψηλής συγκέντρωσης σε νερό, το πεπόνι κανταλούπε διαθέτει έντονη διουρητική ικανότητα καθιστώντας το ένα ιδανικό τρόφιμο για τους καρδιοπαθείς.

Βοηθά το πεπόνι κανταλούπε στη δυσκοιλιότητα;

Καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα αφού περιέχει αρκετές φυτικές ίνες (0,9γρ./100γρ. φρούτου) και ταυτόχρονα με την υψηλή περιεκτικότητά του σε νερό προωθεί την καλύτερη κινητικότητα του εντέρου.

Προστατεύει από καρδιαγγειακά;

Περιέχει ένα φυσικό αντιπηκτικό, την αδενοσίνη, η οποία μειώνει τις πιθανότητες καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών, καθιστώντας το φρούτο αυτό ένα ιδανικό σνακ για τους καρδιοπαθείς.

Διατροφικό tip: είναι προτιμότερο να καταναλώνετε το πεπόνι κανταλούπε στο πιο ώριμο στάδιό του διότι διαφορετικά τα θρεπτικά συστατικά που αναφέραμε παραπάνω δεν υπάρχουν σε επαρκείς ποσότητες. Επομένως, δεν θα επωφεληθούμε αρκετά από τις ευεργετικές του ιδιότητες.

10 logoi peponi cantalupe

  • Ξένια - Μαρία Παπαναστασίου
    Ξένια - Μαρία Παπαναστασίου Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.

    Η Ξένια-Μαρία Παπαναστασίου είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με μετεκπαίδευση (M.Sc.) στη Φυσιολογία της Διατροφής και την Κατάσταση Υγείας. Διατηρεί το διαιτολογικό της γραφείο στην περιοχή της Βέροιας, όπου παρέχει εξατομικευμένες διαιτολογικές υπηρεσίες.