Οικογένεια

Τα οφέλη μιας ισορροπημένης σκυλο-διατροφής

της Νίκας Κάσδαγλη
04 Οκτωβρίου 2014
13917 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
swsti diatrofh gia to skuli sas

Photo source: www.bigstockphoto.com

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να προσέξει ένας ιδιοκτήτης σκύλου όσον αφορά στη φροντίδα του πιο πιστού του φίλου, είναι η σωστή και ισορροπημένη διατροφή. Ο σκύλος είναι από τα ζώα που χρειάζονται τροφή υψηλής ποιότητας με σωστή αναλογία θρεπτικών συστατικών, ούτως ώστε να είναι υγιής και δραστήριος.

Ισχύει στον οργανισμό του ένας παρόμοιος μηχανισμός με αυτόν των ανθρώπων, όπου απαιτείται καθημερινά ένας συνδυασμός από μακρο- και μικρο-θρεπτικά συστατικά, έτσι ώστε να λειτουργήσει κανονικά.

Σήμερα, οι περισσότερες τροφές για σκύλους προορίζονται ως η μόνη πηγή διατροφής. Σχεδόν σε όλες παρατηρείται η ετικέτα «πλήρης και ισορροπημένη», γεγονός που σημαίνει ότι πληρούν τις προδιαγραφές, καλύπτοντας τα διατροφικά πρότυπα που έχουν θεσπιστεί από την Αμερικανική Ένωση Ελέγχου Ζωοτροφών (AAFCO). Στην αγορά υπάρχει πληθώρα τροφών ανάλογα με το μέγεθος, την ηλικία και την κατάσταση υγείας του σκύλου. Παραδείγματα αυτών είναι οι τροφές σχεδιασμένες για κουτάβια, υπερήλικα ζώα ή ειδικές για διάφορες συνθήκες υγείας, όπως καρδιακή, νεφρική νόσο, κολίτιδα, κ.λπ.

Κάθε ένα θρεπτικό συστατικό που υπάρχει στη διατροφή αποσκοπεί και σε μια συγκεκριμένη λειτουργία του οργανισμού. Παρακάτω αναλύονται κάποιες βασικές ομάδες θρεπτικών ουσιών που είναι σημαντικές για όλα τα σκυλιά.

Πρωτεΐνες για ανάπτυξη, αναδόμηση & επιδιόρθωση

Οι πρωτεΐνες είναι οι βασικές δομικές μονάδες των κυττάρων, των ιστών, των οργάνων, των ένζυμων, των ορμονών και των αντισωμάτων και είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη, τη συντήρηση, την αναπαραγωγή και επιδιόρθωση των μυών, των δοντιών και των οστών. Είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τα νεαρά, τα αναπτυσσόμενα και τα κυοφορούντα ζώα. Αποτελούνται από αμινοξέα, τα οποία είναι τα δομικά στοιχεία που δημιουργούν ισχυρούς μύες και επισκευάζουν τους ιστούς του σώματος.

Επειδή όμως ο σκύλος μπορεί να παράγει μόνο τα μισά από αυτά που χρειάζεται, τα υπόλοιπα, που ονομάζονται και απαραίτητα αμινοξέα, θα πρέπει να τα λάβει μέσω διατροφής. Οι πρωτεΐνες ζωικής βάσεως, όπως το κοτόπουλο, το αρνί, η γαλοπούλα, το βοδινό κρέας, το ψάρι και το αυγό (όχι ωμό), παρέχουν όλα τα απαραίτητα επίπεδα πρωτεΐνης και αμινοξέων.

Λίπη: Ω-3 λιπαρά οξέα για υγιές δέρμα & λαμπερό τρίχωμα

Τα λίπη αποτελούν σημαντική πηγή ενέργειας και απαιτούνται για διάφορες λειτουργίες του σώματος. Παρέχουν ενέργεια, βοηθούν στη λειτουργία του εγκεφάλου και κρατάνε το δέρμα και το τρίχωμαλαμπερό και υγιές. Είναι απαραίτητα για τη δομή των κυττάρων και την παραγωγή ορισμένων ορμονών. Απαιτούνται για την απορρόφηση και τη χρησιμοποίηση των λιποδιαλυτών βιταμινών, και επιπλέον παρέχουν μόνωση του σώματος και προστασία των εσωτερικών οργάνων.

Τα ποιοτικά λίπη που χρησιμοποιούνται στις τροφές σκυλιών περιλαμβάνουν λίπη πουλερικών, φυτικά έλαια, σογιέλαιο, και ιχθυέλαιο. Μια ισορροπημένη διατροφή παρέχει περίπου 10-15% λίπος.

Στην ομάδα των λιπών βρίσκονται και τα απαραίτητα λιπαρά οξέα. Είναι γεγονός ότι στην περίπτωση ανεπάρκειας κάποιων απαραίτητων λιπαρών οξέων μπορεί να παρατηρηθεί μειωμένη ανάπτυξη ή αυξημένα δερματικά προβλήματα. Ένα τέτοιο λιπαρό οξύ είναι το λινολεϊκό οξύ.

Ίδιας σημασίας είναι επίσης τα ω-6 και ω-3 λιπαρά οξέα, που έχουν αντιφλεγμώδεις ιδιότητες. Τροφές πλούσιες σε αυτά μπορούν να μειώσουν τη φαγούρα άλλα και τους ερεθισμούς που προκαλούνται από αλλεργίες ή περιβαλλοντικές συνθήκες. Η βέλτιστη αναλογία των ωμέγα-6 προς ωμέγα-3 λιπαρά οξέα για τα σκυλιά είναι 5-10 προς 1.

Υδατάνθρακες για πέψη και απέκκριση

Οι υδατάνθρακες αποτελούν πηγή γρήγορης ενέργειας και επιτρέπουν στο σκυλί να είναι ενεργό και δυναμικό. Παρέχουν φυτικές ίνες που βοηθούν την πέψη και διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην υγεία του εντέρου, ενώ παράλληλα ενισχύουν την απέκκριση. Είναι πιθανό επίσης, ότι είναι σημαντικοί και για την αναπαραγωγή.

Οι φυτικές ίνες είναι είδη των υδατανθράκων που τροποποιούν τη σύνθεση του βακτηριακού πληθυσμού στο λεπτό έντερο, πράγμα που μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της χρόνιας διάρροιας.

Βιταμίνες και μέταλλα για ανοσία

Οι βιταμίνες και τα μέταλλα είναι απαραίτητα στοιχεία για τη σύσπαση των μυών, την αγωγιμότητα των νεύρων, καθώς και την πρόληψη ασθενειών. Εργάζονται από κοινού για να κρατήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και το μεταβολισμό του σκύλου σε καλά επίπεδα. Οι βιταμίνες εργάζονται για να μειώσουν τη ζημία που γίνεται στα κύτταρα του σώματος σε καθημερινή βάση, ενώ τα ιχνοστοιχεία προωθούν τη φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων η οποία διατηρεί την υγεία. Με μια πλήρης και ισορροπημένη διατροφή, δεν είναι αναγκαίο να δώσετε στο σκύλο σας συμπλήρωμα βιταμινών, εκτός αν εντοπιστεί από τον κτηνίατρο συγκεκριμένη ανεπάρκεια βιταμίνης.

Νερό, το πολυτιμότερο!

Τέλος, μια υγιεινή σκυλο-διατροφή απαιτεί την παρουσία φρέσκου, καθαρού, πόσιμου νερού. Το νερό είναι απαραίτητο στα σκυλιά για την εξάλειψη των αποβλήτων από το σώμα, τη ρύθμιση της θερμοκρασίας, τη μεταφορά θρεπτικών συστατικών και την αποφυγή της αφυδάτωσης.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

The Benefits of Proper Nutrition. Available from: http://www.petmd.com/dog/nutrition/evr_dg_the_benefits_of_proper_nutrition

Aspca. Nutrients Your Dog Needs. Available from: http://www.aspca.org/pet-care/dog-care/nutrients-your-dog-needs

What’s in a Balanced Dog Food? Available from: http://www.petmd.com/dog/slideshows/nutrition-center/whats-in-a-balanced-dog-food

Νίκα Κάσδαγλη
Νίκα Κάσδαγλη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος