Οικογένεια

Τηλεόραση και υπολογιστές… σύμμαχοι της παιδικής παχυσαρκίας

24 Ιουλίου 2014
16554 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
paidi mprosta apo tin thleorasi

Γεια σας! Κοντά σας στο μικρόφωνο, για μία ακόμη φορά, η Διαιτολόγος Αλεξάνδρα Κουμπίτσκι, για να σας βοηθήσει να μεγαλώσετε υγιή παιδιά.

Στο σημερινό podcast, θα ασχοληθούμε με δύο από τους σημαντικότερους συμμάχους της παιδικής παχυσαρκίας… την τηλεόραση και τους υπολογιστές. Πόσες φορές σαν γονιός έχετε μαλώσει με το παιδί σας για τον χρόνο που περνάει μπροστά σε μία τηλεόραση ή έναν υπολογιστή και έχετε επιχειρήσει να του κλείσετε την οθόνη, καταλήγοντας σε καβγά; Δυστυχώς, οι ώρες που αφιερώνουν σήμερα τα παιδιά στην παρακολούθηση τηλεόρασης και στην χρήση υπολογιστή είναι πάρα πολλές και η συνήθεια αυτή αποτελεί μία από τις σοβαρότερες αιτίες της παιδικής παχυσαρκίας.

Έχετε σκεφτεί πώς μπορεί να «παχαίνει» η τηλεόραση και τι κινδύνους κρύβει; Ποιοι οι κίνδυνοι που κρύβει η τηλεόραση για ένα παιδί; Συνεχίστε το διάβασμα για να βρείτε τις απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά!

Η τηλεόραση "κλέβει" τον ελεύθερο χρόνο του παιδιού σας

 Η τηλεόραση «κλέβει» τον χρόνο που το παιδί θα μπορούσε να αφιερώσει σε άσκηση, στο παιχνίδι και στη φυσική δραστηριότητα. Αν το παιδί σας έχει ξεχάσει τι σημαίνει γειτονιά και ομαδικό παιχνίδι και το μόνο του χόμπι είναι η τηλεόραση και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια,πρέπει να χτυπήσετε συναγερμό. Με τέτοιες συνήθειες η κίνηση μειώνεται προκαλείται του σωματικού βάρους.

Μειώνει τον μεταβολικό του ρυθμό

Η παρακολούθηση τηλεόρασης μειώνει τον μεταβολικό ρυθμό, καθώς είναι μια καθιστική δραστηριότητα που αδρανοποιεί τον οργανισμό, με αποτέλεσμα να μειώνονται και οι «καύσεις» του.

Κατανάλωση σνακ που αυξάνουν την ημερήσια ενεργειακή πρόσληψη

Η παρακολούθηση τηλεόρασης συνοδεύεται από την κατανάλωση σνακ και από αυξημένη ημερήσια θερμιδική πρόσληψη. Είναι πολύ πιθανό τα παιδιά σας να ζητάνε φαγητό όταν κάθονται μπροστά από μια οθόνη, με αποτέλεσμα να αποκτούν ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Οι διαφημίσεις είναι αρνητική επιρροή για τις διατροφικές επιλογές των παιδιών

Τέλος, το πρόγραμμα της τηλεόρασης και ιδιαίτερα οι διαφημίσεις, αποτελούν αρνητική επιρροή για τις διατροφικές επιλογές που κάνουν τα παιδιά. Παρατηρήστε μια φορά τις διαφημίσεις που προβάλλονται στα διαλείμματα των παιδικών προγραμμάτων. Θα διαπιστώσετε ότι τα παιδιά βομβαρδίζονται από διαφημίσεις τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και λιπαρά.

Στην ελληνική τηλεόραση, περίπου το 25% του συνόλου των διαφημίσεων αφορούν σε τρόφιμα και ποτά.

Μετρήσεις έχουν δείξει ότι σε μια ώρα τηλεοπτικού προγράμματος από τις 33 διαφημίσεις που «παίζουν», οι 8 είναι διαφημίσεις τροφίμων

Οι διαφημίσεις αφορούν κυρίως γλυκά, καραμέλες, γαλακτοκομικά προϊόντα και αναψυκτικά, ενώ το 65% περίπου των διαφημίσεων τροφίμων προωθούν «ανθυγιεινά τρόφιμα» υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και ζάχαρη. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει νομοθεσία σχετικά με τις διαφημίσεις τροφίμων στην Ελλάδα επιβαρύνει την όλη κατάσταση.

Πόσο επηρεάζει η τηλεόραση και ο υπολογιστής τις διατροφικές συνήθειες του παιδιού;

Ελληνική Μελέτη έδειξε ότι τα παιδιά που βλέπουν τηλεόραση πάνω από 2 ώρες την ημέρα έχουν 30% μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι παχύσαρκα σε σχέση με αυτά που βλέπουν λιγότερο από 2 ώρες.

Κάθε επιπλέον ώρα τηλεθέασης αυξάνει την πιθανότητα αυτή κατά 12%. Σκεφτείτε λοιπόν, πόσες ώρες βλέπει το δικό σας παιδί τηλεόραση και υπολογίστε λιγάκι την πιθανότητα εμφάνισης παχυσαρκίας.

Για τα παιδιά που βλέπουν πάνω από 2 ώρες τηλεόραση έχει φανεί, επίσης, ότι έχουν υψηλότερη ημερήσια ενεργειακή πρόσληψη και καταναλώνουν λιγότερα φρούτα, περισσότερους συσκευασμένους χυμούς, περισσότερα ανθρακούχα ροφήματα, λιγότερο γάλα και γιαούρτι, περισσότερα σοκολατοειδή και έχουν μια τάση για κατανάλωση περισσότερων αλμυρών σνακ. Παρατηρήστε τα δικά σας παιδιά όταν κάθονται μπροστά από μια οθόνη, δεν επιλέγουν συνήθως τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και ζάχαρη;

Τι μπορείτε να κάνετε σαν γονιός;

  • Δώστε προσοχή στον αριθμό των τηλεοράσεων που υπάρχουν στο σπίτι. Όταν υπάρχουν περισσότερες από 2 τηλεοράσεις έχει φανεί ότι το παιδί αφιερώνει περισσότερο χρόνο μπροστά στην οθόνη.
  • Θέστε κανονισμούς για το πόσες ώρες μπορεί το παιδί να αφιερώνσει μπροστά από την οθόνη.
  • Μην τοποθετείτε τηλεόραση ή υπολογιστή στο παιδικό δωμάτιο. Όταν υπάρχει τηλεόραση στο υπνοδωμάτιο, το παιδί βλέπει πολύ περισσότερη ώρα και έχει έως και 31% περισσότερες πιθανότητες να έχει αυξημένο σωματικό βάρος.
  • Δώστε προσοχή στα Σαββατοκύριακα. Τα παιδιά τις μέρες αυτές νιώθουν ελεύθερα και έχουν την τηλεόραση και τον υπολογιστή σαν ένα τρόπο διασκέδασης, παραγκωνίζοντας όμως ταυτόχρονα την φυσική δραστηριότητα και την άσκηση.
  • Προσέξτε τις δικές σας συνήθειες. Έ καθώς έχει φανεί από έρευνες ότι όταν ο πατέρας βλέπει περισσότερο τηλεόρασητηλεόραση, τότε και τα παιδιά βλέπουν πάνω από 2 ώρες τηλεόραση την ημέρα.Ως γονείς και πρότυπα για τα παιδιά οφείλετε να δώσετε το καλό παράδειγμα.

Μικρές και απλές πρακτικές μπορούν να βοηθήσουν στον περιορισμό του χρόνου που αφιερώνουν τα παιδιά στην τηλεόραση και τον υπολογιστή. Στις μέρες μας, οθόνη είτε τρόπο, αυξάνοντας τον καθιστικό χρόνο και μειώνοντας την κίνηση, είτε αυξάνοντας την κατανάλωση τροφίμων, συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση της παχυσαρκίας.

Δώστε λοιπόν προσοχή και μην υποτιμάτε την δύναμη της οθόνης!

Αλεξάνδρα Κουμπίτσκι
Αλεξάνδρα Κουμπίτσκι Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Η Αλεξάνδρα Κουμπίτσκι είναι Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc) στην διατροφή και άσκηση. Συγγραφέας των βιβλίων Comic:Ιστορίες Πρωινού και Stop στην Παιδική Παχυσαρκία των εκδόσεων medNutrition Kids και Wellness αντίστοιχα. Είναι συνεργάτης του medNutrition και διατηρεί ιδιωτικό διαιτολογικό γραφείο στη Λάρισα.