Οικογένεια

Η μάγισσα τερηδόνα και τα απλά σάκχαρα

της Διονυσίας Βουτσά & της Χριστίνας Λαμπρινού
22 Ιανουαρίου 2017
30543 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
skitso donti kai sakxarwn se paramythi

Οι κάτοικοι του Γλυκοχωριού ένιωθαν πολύ χαρούμενοι για τις αλλαγές που είχαν γίνει στο χωριό τους. Πλέον είχαν πολύ μεγάλη ποικιλία τροφίμων να διαλέξουν κι ένιωθαν πιο χορτάτοι και υγιείς. Ωστόσο, οι μεγαλύτεροι συνέχισαν να φοβούνται ότι ο ερχομός της Μάγισσας Τερηδόνας θα έδινε ένα τέλος σε αυτή την πρόσκαιρη ευημερία τους. Όλες οι ελπίδες τους είχαν ανατεθεί στις βασιλικές οικογένειες και τη βοήθεια που είχαν φέρει από το Βασίλειο της Καλής Διατροφής και το Ανθυγιεινό Πριγκιπάτο.

Έτσι, ένα πρωί, κι ενώ οι καινούριοι αγρότες του χωριού είχαν ξεκινήσει για να ποτίσουν τα χωράφια τους και οι κτηνοτρόφοι για να ταΐσουν τα ζώα τους, φωνές ακούστηκαν από τον κεντρικό δρόμο του χωριού.

«Βοήθεια, βοήθεια, τρέξτε, ήρθε η κακιά Μάγισσα Τερηδόνα!» φώναζαν πανικόβλητοι οι κάτοικοι του Γλυκοχωριού.

«Κάτοικοι του Γλυκοχωριού, δεν έχετε να φοβάστε τίποτα!» είπε βροντερά ο Βασιλιάς Ενέργειας. «Έχουμε έρθει για να σας βοηθήσουμε και αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε. Στρατιώτες του Βασιλείου της Καλής Διατροφής, μαζί μου! Στρατιώτες του Ανθυγιεινού Πριγκιπάτου ακολουθήστε τον Βασιλιά Φαγανούλη και τον Στρατηγό Αλλαγή. Εμπρός...Μαρς!»

Οι δυνάμεις των δύο βασιλείων συντάχθηκαν στην πλατεία του χωριού περικλείοντας τους φοβισμένους κατοίκους του Γλυκοχωριού. Στον ορίζοντα είχε εμφανιστεί μία μεγάλη πομπή από μικρά ανθρωπάκια που έμοιαζαν με κυβάκια ζάχαρης. Ανάμεσά τους δέσποζε μία ψηλή μορφή με χρώμα κίτρινο σα χαλασμένο δόντι. Δεν είχαν περάσει 2 λεπτά όταν ένα από τα ανθρωπάκια, που ήταν σαν κυβάκια, ανήγγειλε «Η αυτού Μεγαλειότις μοχθηρή (εεεε, συγγνώμη) θαυμαστή ήθελα να πω, Μάγισσα Τερηδόνα κατέφτασε στο χωριό σας. Κάτοικοι του Γλυκοχωριού υποδεχτείτε την!»

Οι κάτοικοι του Γλυκοχωριού κοίταζαν αμήχανα ο ένας τον άλλο και από τους Βασιλιάδες στη μοχθηρή κιτρινιασμένη μάγισσα. Χωρίς να χάσει άλλο καιρό το λόγο πήρε ο Βασιλιάς Ενέργειας.

«Μοχθηρή μάγισσα Τερηδόνα. Έχουμε έρθει από το Βασίλειο της Καλής Διατροφής για να προστατεύσουμε τους κατοίκους του Γλυκοχωριού από την κυριαρχία σου. Οι μέρες που επέβαλλες τις επιθυμίες σου σε αυτούς του καλούς ανθρώπους πέρασαν. Φύγε και μη ξαναγυρίσεις ποτέ.»

Η ψηλή και κίτρινη Μάγισσα Τερηδόνα έκανε ένα βήμα πίσω και το βλέμμα της ταξίδεψε στους δυνατούς και βλοσυρούς στρατιώτες, τους αποφασισμένους Βασιλιάδες και Στρατηγούς και τέλος στον μεγάλο κι επιβλητικό Δράκοντα, ο οποίος της χαμογέλασε δείχνοντας όλα τα μεγάλα του δόντια. Εκεί έμεινε να κοιτάζει με τα μάτια γουρλωμένα ενώ το στόμα της άνοιξε ως κάτω! Μετά από λίγα δευτερόλεπτα φάνηκε να συνέρχεται και σήκωσε βιαστικά το πιγούνι και τη μύτη της ψηλά!

«Ώστε έτσι λοιπόν! Φαίνεται πως πράγματι ακόμη και με τους δικούς μου δυνατούς ύπουλους και πανούργους βοηθούς δε θα καταφέρω να κερδίσω αυτή τη μάχη. Ωστόσο δεν υπάρχει λόγος να ανησυχώ για την κυριαρχία μου εδώ. Οι κάτοικοι του Γλυκοχωριού θα υποφέρουν για πάντα από τη Μάγισσα Τερηδόνα αφού τα απλά σάκχαρα θα δρούνε ύπουλα προκαλώντας τους ανυπόφορο πονόδοντο! Αχαχαχαχα!! Η κυριαρχία της Τερηδόνας δεν κατατροπώνεται ούτε με χίλιους στρατιώτες, ούτε με... Δράκους!» είπε κοιτάζοντας το πλήθος αφ’ υψηλού ενώ η μύτη της σηκώθηκε ακόμη πιο ψηλά. Τότε όμως το λόγο πήρε ο Σοφός Δράκοντας.

«Μάγισσα Τερηδόνα, έχεις δίκαιο» είπε, προκαλώντας βλέμματα έκπληξης και φόβου από τους κατοίκους του Γλυκοχωριού. «Τώρα κατάλαβα το μοχθηρό σου σχέδιο, να εξαπλωθεί η Τερηδόνα σε όλους τους κατοίκους. Τα απλά σάκχαρα είναι πράγματι ύπουλα και κρύβονται σε πολλές τροφές, περισσότερο ή λιγότερο υγιεινές, όπως το ψωμί, τις σοκολάτες, τα ζαχαρωτά, ακόμη και τα φρούτα. Ωστόσο, ακόμη και αν κανείς από εμάς δε μπορεί να τα αποφύγει.. έχουμε ισχυρά όπλα απέναντί τους, όπλα που θα δώσουμε και στους κατοίκους του Γλυκοχωριού. Πρώτα από όλα έχουμε την οδοντόβουρτσα και την οδοντόκρεμα. Με αυτά τα εργαλεία καθαρίζουμε τα δόντια μας μετά από κάθε γεύμα και οπωσδήποτε πριν κοιμηθούμε, καθώς αν αφήσουμε τα απλά σάκχαρα στα δόντια μας το βράδυ αυτά θα δουλεύουν ολονυχτίς δημιουργώντας Τερηδόνα. Επίσης, μετά το προσεκτικό βούρτσισμα χρησιμοποιούμε οδοντικό νήμα για να απομακρύνουμε οποιοδήποτε υπόλειμμα έχει μείνει στα κενά ανάμεσα στα δόντια, εκεί δηλαδή που δε φτάνει η οδοντόβουρτσα. Και τέλος, έχουμε το στοματικό διάλυμα, με το οποίο κάνουμε γαργάρες και ξεπλένουμε το στόμα εξασφαλίζοντας την υγεία των δοντιών αλλά και των ούλων. Δεν αμελούμε ποτέ το σχολαστικό πλύσιμο των δοντιών μας, γιατί η κακιά μάγισσα Τερηδόνα και το μοχθηρό σχέδιο της να έχουμε πονόδοντο θα επικρατήσει! Στρατηγέ Αλλαγή, εμπρός, μοίρασε σε όλους τους κατοίκους του Γλυκοχωριού το σετ με τα όπλα τους ενάντια στην Τερηδόνα και τον πονόδοντο!»

«Αααα, πως τα ξέρεις όλα αυτά??!!» έκρωξε πανικόβλητη η Μάγισσα Τερηδόνα! «Αν όλοι οι κάτοικοι του Γλυκοχωριού μάθουν να φροντίζουν τα δόντια τους η κυριαρχία της Τερηδόνας θα τελειώσει οριστικά! Ω, καταστροφήηηη!» συνέχισε να θρηνεί η κακιά μάγισσα ενώ έτρεχε να φύγει μακριά από το Γλυκοχωριό με τα απλά σάκχαρα να τρέχουν για να την προφτάσουν.

«Χαχαχα, καλέ μου φίλε και σοφέ Δράκοντα, πως δε το είχα σκεφτεί προηγουμένως ότι το καλύτερο όπλο ενάντια στην Τερηδόνα.. είναι η οδοντόβουρτσα και η καλή στοματική υγιεινή?!» είπε ανακουφισμένος ο Βασιλιάς Φαγανούλης.

«Εε, καλοί Βασιλιάδες, εε Μεγαλειότατοι θέλω να πω..» είπε διστακτικά ένα μικρό παιδάκι από το Γλυκοχωριό

«Ναι μικρέ μας φίλε?» είπε ο Βασιλιάς Φαγανούλης.

«Σας ευχαριστούμε πολύ για τα εργαλεία αυτά...αλλά πως τα χρησιμοποιούμε?» απόρησε το παιδάκι.

«Πολύ σωστή παρατήρηση! Στρατηγέ Αλλαγή, φέρε τους καλύτερους οδοντιάτρους μας να δείξουν στους κατοίκους του Γλυκοχωριού πώς να χρησιμοποιούν τα καινούρια τους.. Όπλα!»

«Αμέσως Μεγαλειότατε!» είπε ο Στρατηγός και έτσι έγινε.

Τις επόμενες μέρες οι κάτοικοι του Γλυκοχωριού χαμογελούσαν πλατιά, επιδεικνύοντας τα αστραφτερά τους χαμόγελα και επιλέγοντας τις πιο φανταχτερές οδοντόβουρτσες αφού ήθελαν να έχουν τα καλύτερα.. όπλα ενάντια στην Τερηδόνα!

Διονυσία Βουτσά
Διονυσία Βουτσά Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού
Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD

H Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc.) στην κλινική διατροφή και Διδάκτωρ του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Εργάζεται ως επιστημονική συνεργάτιδα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου σε Ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα ενώ παρέχει και διαιτολογικές υπηρεσίες στο αυτόνομο διαιτολογικό γραφείο στην περιοχή της Καλλιθέας.