Οικογένεια

Επιλέγουμε τρόφιμα για σνακ

της Διονυσίας Βουτσά & της Χριστίνας Λαμπρινού
08 Ιανουαρίου 2017
12963 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
eikonografhsh kshrwn karpwn

Photo source: www.bigstockphoto.com

Ο Βασιλιάς Ενέργειας, ο Στρατηγός Αλλαγής και ο Δράκοντας φιλοξενήθηκαν το βράδυ σε αναπαυτικά διαμερίσματα από τους κατοίκους του Γλυκοχωριού. Οι κάτοικοι ήταν σε αναβρασμό ολόκληρη τη νύχτα, αδειάζοντας τα ψυγεία και τα ντουλάπια τους από τα αναψυκτικά και τα ζαχαρούχα ποτά και αντικαθιστώντας τα με νερό από την «Πηγή του Δράκου», όπως θα ονομαζόταν από εδώ και στο εξής. Ωστόσο, πολλοί κάτοικοι ανησυχούσαν για τον ερχομό της μάγισσας Τερηδόνας και έριχναν κλεφτές ματιές πίσω από τον ώμο τους, ή ακολουθούσαν από κοντά τους επισκέπτες τους, οι οποίοι αν και εξαιρετικά ήρεμοι έμοιαζαν και πολύ δυνατοί.

Το πρωί της επόμενης μέρας του ερχομού τους και ενώ οι κάτοικοι του Γλυκοχωριού είχαν αρχίσει να ετοιμάζονται για την άφιξη των ενισχύσεων από το Βασίλειο και το Πριγκιπάτο, φάνηκε στον ορίζοντα η αντανάκλαση του ήλιου στις πανοπλίες των στρατιωτών. Στην εμπροσθοφυλακή ήταν ο Βασιλιάς Φαγανούλης, συνοδεύοντας τα μέλη των δύο Βασιλικών οικογενειών.

«Γεια χαρά φίλοι μου!» Αναφώνησε ο Βασιλιάς Φαγανούλης «Η βοήθεια και από τα δύο Βασίλεια έχει φτάσει στο χωριό σας με σκοπό να σας ελευθερώσουμε από τη μοχθηρή μάγισσα Τερηδόνα και τα απλά σάκχαρα!»

«Ζήτωωω!!» ζητωκραύγασαν ενθουσιασμένοι οι κάτοικοι!

«Ω μα περιμένετε μία στιγμή!» Είπε μία εύσωμη γυναίκα, η οποία ήταν η αρχιμαγείρισσα του χωριού. «Φτάσατε πολύ νωρίς και δεν έχω κανένα φαγητό ακόμη έτοιμο για τους κουρασμένους στρατιώτες ή για τους μεγαλειότατους. Τι ντροπή!»

«Καλή μου γυναίκα μην ανησυχείς!» απάντησε καθησυχαστικά η Βασίλισσα Υγεία. «Όλοι έχουμε φάει πρωινό και έχουμε ακόμη χρόνο μέχρι την ώρα του μεσημεριανού. Παρόλα αυτά επειδή το ταξίδι ήταν μεγάλο θα το εκτιμούσαμε πολύ αν θα μπορούσατε να μας προσφέρετε κάποιο σνακ για να αναπληρώσουμε την ενέργειά μας!»

«Μεγαλειοτάτη είστε πολύ επιεικής! Γλυκόζη, φρουκτόζη, γρήγορα στη κουζίνα να φέρετε σνακ για όλους τους επισκέπτες μας», είπε η αρχιμαγείρισσα στους βοηθούς της, οι οποίοι έτρεξαν υπάκουα στη κουζίνα. Δεν είχαν περάσει 5 λεπτά όταν επέστρεψαν, μεταφέροντας ένα κάρο φορτωμένο με κρουασάν, πατατάκια, σοκολάτες και συσκευασμένες πίτες.

«Μμμ, τώρα καταλαβαίνω» είπε η Βασίλισσα Υγεία. «Αυτά είναι τα τρόφιμα που σας επιτρέπει η μάγισσα Τερηδόνα να τρώτε. Ωστόσο αυτά είναι όλα συσκευασμένα και έχουν πολύ ζάχαρη, αλάτι και πολλά λιπαρά. Δεν υπάρχουν φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί ή γιαούρτι για σνακ?»

«Ω μα αυτά δεν υπάρχουν στο χωριό μας. Θυμάμαι τι μικρή είχα δει αυτά τα όμορφα και χρωματιστά φρούτα και τα λαχανικά αλλά μετά απαγορεύτηκαν και δεν τα ξαναείδα ποτέ» είπε η μαγείρισσα.

«Δεν πειράζει» είπε η Βασίλισσα Υγεία «Άλλωστε αυτός είναι και ο λόγος που ήρθαμε, για να σας βοηθήσουμε. Ευτυχώς έχουμε φέρει μαζί μας τρόφιμα που μπορούμε να φάμε για σνακ. Πάμε στη κουζίνα να σας δείξω.» και κατευθύνθηκαν όλοι προς ένα μεγάλο τραπέζι. «Για σνακ μπορούμε να φάμε φρούτα, που είναι δροσερά και γλυκά από μόνα τους και έτσι αρέσουν σε όλους μικρούς και μεγάλους. Για τα μικρά παιδιά μπορούμε να τα κόψουμε σε κομμάτια ώστε να τα φάνε πιο εύκολα.»

«Τα φρούτα είναι τα αγαπημένα μου!» πετάχτηκε η Πριγκίπισσα Φρουτένια.

«Ακριβώς!» είπε γελαστά η Βασίλισσα Υγεία. «Από την άλλη, πολύ νόστιμα και θρεπτικά σνακ μπορούν να γίνουν και τα λαχανικά. Αν κόψουμε τα καρότα και τα αγγουράκια σε μικρά κομμάτια μπορούμε να τα κρατσανίσουμε όποτε πεινάσουμε»

«Εμένα μου αρέσουν τα καρότα με ξύδι και τα μικρά ντοματίνια!» είπε ντροπαλά η Πριγκίπισσα Λαχανένια.

«Πολύ ωραία ιδέα!» συνέχισε η Βασίλισσα. «Από την άλλη, αν θέλουμε κάτι πιο χορταστικό μπορούμε να τα συνδυάσουμε με γιαούρτι ή τυρί και ψωμί ή κριτσίνια, ή και ξηρούς καρπούς. Και αν πεινάμε ακόμη περισσότερο μπορούμε να φτιάξουμε ένα τοστ ή σάντουιτς με τα αγαπημένα μας λαχανικά και τυρί και να φάμε ένα φρούτο. Γλυκόζη και Φρουκτόζη, μπορείτε να μας βοηθήσετε να φτιάξουμε σάντουιτς με λαχανικά και τυρί για τους στρατιώτες μας που περπατούσαν και να κόψουμε φρούτα για όλους?»

«Φυσικά Μεγαλειοτάτη!» είπαν ενθουσιασμένοι με τα πρωτόγνωρα τρόφιμα και στρώθηκαν στη δουλειά, ετοιμάζοντας και μοιράζοντας σνακ σε όλους.

«Μαμά, είναι ώρα να αρχίσουμε τη μελέτη με το δάσκαλο Πρωινούλη, μπορούμε να ετοιμάσουμε το κολατσιό μας για το σχολείο?» διέκοψαν μετά από λίγο οι μικρές Πριγκίπισσες.

«Μα μπορούν να ετοιμάσουν μόνες τους το κολατσιό τους?» απόρησε η αρχιμαγείρισσα.

«Φυσικά!» είπε χαμογελώντας η Βασίλισσα. Έχουν η καθεμία το ταπεράκι τους που έχει τρεις θήκες και ξέρουν ότι στη μία μπαίνει το φρούτο, στην άλλη τα λαχανικά και στην τρίτη το σαντουιτσάκι με ψωμί ολικής άλεσης και τυρί.»

«Και έτσι έχουμε ενέργεια για όλα τα μαθήματα!!» είπαν γελώντας οι δύο Πριγκίπισσες και έτρεξαν για μάθημα.

Διονυσία Βουτσά
Διονυσία Βουτσά Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού
Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD

H Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc.) στην κλινική διατροφή και Διδάκτωρ του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Εργάζεται ως επιστημονική συνεργάτιδα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου σε Ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα ενώ παρέχει και διαιτολογικές υπηρεσίες στο αυτόνομο διαιτολογικό γραφείο στην περιοχή της Καλλιθέας.