Οικογένεια

Ο κατάλληλος καφές για μια "ενδιαφέρουσα" κατάσταση

της Παρασκευής Κουστουράκη
12 Νοεμβρίου 2015
20286 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
Ο κατάλληλος καφές για μια "ενδιαφέρουσα" κατάσταση

"Πάμε για κανένα καφέ;" Σκεφτείτε πόσες φορές την ημέρα τυχαίνει να ακούσετε αυτή τη φράση... Πρωί, μεσημέρι, απόγευμα, βράδυ, καθημερινή ή σαββατοκύριακο, για επαγγελματικό ραντεβού ή για διασκέδαση, ένα "καφεδάκι" μπορεί να προταθεί οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Ακόμη κι αν έχετε ήδη καταναλώσει καφέ στο σπίτι ή στη δουλειά, ένας ακόμη, στην ηλιόλουστη χώρα μας, αποτελεί πειρασμό.

Υπάρχουν φορές ωστόσο, όπως η "ενδιαφέρουσα κατάσταση" της φάσης της εγκυμοσύνης όπου οι συστάσεις για καφεΐνη δεν αφήνουν τελείως ελεύθερη την πρόσληψη του αγαπημένου μας ροφήματος. Οι αλλαγές που συμβαίνουν στο γυναικείο σώμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πολυάριθμες και ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνεται και η αλλαγή του μεταβολισμού της καφεΐνης, βασικού συστατικού του καφέ. Αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία πέψης και απορρόφησής της γίνεται πιο αργή, με αποτέλεσμα η δράση της να παρατείνεται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και η μητέρα να είναι σε εγρήγορση και αυξημένα αντανακλαστικά ακόμη και σε στιγμές που το μωρό της χρειάζεται περισσότερο την ηρεμία της.

Έτσι, για να είναι απολύτως ασφαλής η πρόσληψη καφεΐνης από τις εγκυμονούσες και θηλάζουσες μητέρες, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων, στην πολύ πρόσφατη έκθεσή της το 2015 για την ασφάλεια της καφεΐνης, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πρόσληψη 200mg καφεΐνης ημερησίως θεωρείται ασφαλής για μια εγκυμονούσα. Οποιαδήποτε λοιπόν μορφή και ποσότητα καφέ, που η καφεΐνη του δεν υπερβαίνει την ποσότητα αυτή, μπορεί να καταναλωθεί με ασφάλεια από τη μέλλουσα μανούλα. Ένα φλιτζάνι για παράδειγμα ελληνικού καφέ περιέχει συνήθως, ανάλογα με το τρόπο καβουρντίσματος και την ποσότητα καφέ που χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή αυτού του φλιτζανιού καφέ, 40-50mg καφεΐνης, οπότε περίπου 3-4 φλιτζάνια ελληνικού καφέ μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αντίστοιχα ο στιγμιαίος καφές περιέχει 65-100mg καφεΐνης ανά 180mL που είναι η συνήθη μερίδα ροφήματος, οπότε 2 κούπες περίπου στιγμιαίου καφέ μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια. Έχετε υπόψη σας ότι ο καφές φίλτρου περιέχει 115-175mg καφεΐνης αντίστοιχα ανά μερίδα, συνεπώς εκεί πρέπει να είστε ακόμη πιο περιοριστικές.

Ο καφές όμως δεν αποτελεί την μοναδική πηγή καφεΐνης. Σοκολάτα, τσάι, αναψυκτικά, και ενεργειακά ποτά πρέπει να προσμετρώνται και αυτά στην πρόσληψη των 200mg καφεΐνης ημερησίως. Για να μπορέσει λοιπόν μια εγκυμονούσα να είναι σίγουρη ότι δεν ξεπερνά τα ασφαλή όρια πρόσληψης, είναι απαραίτητο να υπολογίζει τη συνολική της πρόσληψη από όλες τις πηγές της. Αν, για παράδειγμα, καταναλώσει 100gr μαύρης σοκολάτας, τα οποία περιέχουν 50mg καφεΐνης, έχει υπόλοιπο ημερήσιας πρόσληψης 150mg καφεΐνης. H ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε 2 περίπου φλιτζάνια ελληνικού καφέ (60ml το ένα) ή ένα περίπου φλιτζάνι στιγμιαίου καφέ (180ml). Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι ο τρόπος που παρασκευάζεται ο καφές αλλά και η ποσότητα του καφέ που χρησιμοποιούμε για τη παρασκευή του κάθε φλιτζανιού επηρεάζει την περιεκτικότητα σε καφεΐνη. Στον παρακάτω πίνακα θα δείτε τις περιεκτικότητες σε καφεΐνη διαφόρων ροφημάτων και τροφίμων.

Τρόφιμα/Ροφήματα Ποσότητα καφεΐνης (mg)
Μαύρη σοκολάτα (50g.) 25
Σοκολάτα γάλακτος (50g.) 10
Αναψυκτικά τύπου cola (330ml) 37
Τσάι (220ml) 50
Ενεργειακά ποτά (250ml) 80
Καφές φίλτρου (200ml) 115-175
Καφές στιγμιαίος (180ml) 65-100
Καφές εσπρέσο (60ml) 80
Καφές ελληνικός (60ml) 40-50

Αν τώρα, όλα αυτά σας προκαλούν πονοκέφαλο και δε θέλετε ούτε με υπολογισμούς να μπλέξετε, ούτε να στερηθείτε το αγαπημένο σας ρόφημα, η τεχνολογία έδωσε τη λύση: καφές χωρίς καφεΐνη! Μπορεί να καταναλωθεί χωρίς να σας προβληματίσει ενώ ταυτόχρονα είναι απολαυστικός, διατηρεί αναλλοίωτη τη γεύση και την επίγευσή του και περιέχει όλα τα αντιοξειδωτικά και μεταλλικά στοιχεία του καφέ. Η επιλογή λοιπόν είναι στο χέρι σας. Εάν είστε λάτρης του καφέ έχετε τη δυνατότητα να συνδυάσετε τη χαρά της εγκυμοσύνης σας με την απόλαυση του αγαπημένου σας ροφήματος.

Παρασκευή Κουστουράκη
Παρασκευή Κουστουράκη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, MSc