Fitness

Μεσοθεραπεία: Ενυδατώνει και ανανεώνει το δέρμα

του Χρήστου Μιχαηλίδη
12 Οκτωβρίου 2012
16812 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
mesotherapeia

Photo source: www.bigstockphoto.com

Πρόκειται για ενέσιμη θεραπεία αντιγήρανσης, η οποία προσφέρει ανανέωση, βαθειά ενυδάτωση και λάμψη στο δέρμα. Επιτυγχάνεται με τη διαδικασία του εμπλουτισμού του δέρματος με απαραίτητες ουσίες με δειυσδυση αυτών με μικροενέσεις. Στην πλαστική χειρουργική χρησιμοποιείται για διαδικασίες όπως: Βελτίωση της υφής του δέρματος, ενυδάτωσης, απάλυνσης ρυτίδων, τοπικού πάχους, ουλών, κυτταρίτιδας κ.ά. Συνίσταται στην έγχυση με ενέσιμο τρόπο ουσιών "φαρμακευτικό κοκτέιλ" στο μεσόδερμα.

Με μια μικρή σύριγγα, με πολύ λεπτή βελόνα (περίπου όσο μία τρίχα), γίνονται πολλαπλές ενέσεις υλικών στο μεσόδερμα, σε συγκεκριμένη περιοχή. Λόγω του ότι η βελόνα είναι πάρα πολύ λεπτή ο πόνος είναι ελάχιστος. Γίνεται αισθητός σαν ένα ελαφρύ τσίμπημα και είναι περισσότερο ενοχλητικός παρά επώδυνος. Σε κάποια σημεία μπορεί να μην γίνεται και καθόλου αισθητός. Η διαδικασία μπορεί να γίνει με το χέρι ή με πιστίλι μεσοθεραπείας. Σε κάθε τσίμπημα ενίεται μία πολύ μικρή ποσότητα του διαλύμματος.

Σε ποιες περιοχές του σώματος εφαρμόζεται;

Οι δύο βασικές εφαρμογές της μεσοθεραπείας είναι στη βελτίωση της υφής του δέρματος του προσώπου και στη θεραπεία της κυτταρίτιδας. Στη βελτίωση της υφής του προσώπου απευθύνεται σε δέρματα που έχουν υποστεί αφυδάτωση, φωτογήρανση και εμφανίζουν λεπτές ρυτίδες. Στην κυτταρίτιδα βοηθά ανάλογα με τις ουσίες που ενίοται όπως βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, λιποδιαλυτικά, στην καλύτερη υφή του δέρματος με ενυδάτωση και λείανση αλλά και αποβολή των τοξινών.

Πρόσωπο

Όσον αφορά τη μεσοθεραπεία στο πρόσωπο τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι διάφορα είδη βιταμινών, ιχνοστοιχείων αντιοξειδωτικών κ.ά. Επίσης, μεταξύ άλλων χρησιμοποιείται και υαλουρονικό, το οποίο συγκρατεί μόρια νερού και προσφέρει ενυδάτωση. Το υαλουρονικό οξύ έχει την δυνατότητα, το μόριό του να συγκρατήση1000 φορές τον όγκο του σε νερό χωρίς όμως να προσθέτει όγκο στο πρόσωπο και δεν αλλοιώνει καθόλου το σχήμα του. Μια άλλη ιδιότητα του είναι να διεγείρει το δέρμα και να παράγει δικό του κολλαγόνο.

Σώμα

Η μεσοθεραπεία, που γίνεται στο σώμα, αποσκοπεί στη διόρθωση της κυτταρίτιδας αλλά και σύδφιξης του δέρματος. Μπορεί να περιέχει ουσίες που διαλύουν το λίπος. Το αποτέλεσμα στην κυτταρίτιδα συνήθως είναι προσωρινό και χρειάζεται συνδυασμός θεραπειών για το καλύτερο αποτέλεσμα αλλά και θεραπείες συντήρησης. Σίγουρα με την μέθοδο αυτή είναι αδύνατο κάποιος να αφαιρέσει την ποσότητα λίπους που θα αφαιρούσε με μία λιποαναρρόφηση. Για μικρές ποσότητες λίπους όμως, η μεσοθεραπεία είναι αποτελεσματική. Τέτοια διαλύματα συνήθως περιέχουν πολλές ουσίες όπως καφεΐνη, αλλά και κάποιους ενεργοποιητές του μεταβολισμού. Η μεσοθεραπεία στο σώμα ενώ δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη λιποαναρρόφηση μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά για την μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων.

Επειδή η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία η μεσοθεραπεία είναι ίσως η πρώτη θεραπεία μέσω της οποίας ξεκινά κανείς την επαφή του με την πλαστική χειρουργική. Επιλύει προβλήματα που δεν έχουν να κάνουν μόνο με την ηλικία αλλά δρώντας προληπτικά ελαχιστοποιεί τη φωτογήνση και την έκθεση σε βλαβερούς περιβαλλοντικούς παράγοντες. Ενας κύκλος μεσοθεραπείας μετά τις καλοκαιρινές διακοπές ενυδατώνει το δέρμα και το βοηθά να ξεπεράσει το σοκ της παρατεταμένης έκθεσης στον ήλιο και του οξειδωτικού στρέσς με αντιοξειδωτικές ουσίες όπως βιταμίνη C, γλουταθιόνη κ.ά.

Πόσες συνεδρίες απαιτούνται για καλύτερα αποτελέσματα;

Υπάρχουν πολλά πρωτόκολλα εφαρμογής μεσοθεραπείας ανάλογα αν είναι πρώτη φορά η επαναλαμβανόμενη θεραπεία και εξατομικεύεται για τον κάθε ασθενή. Ενώ υπάρχουν έτοιμα κοκτέιλ θεραπειών , το ειδικό κοκτέιλ που ετοιμάζεται από τον γιατρό την δεδομένη στιγμή για το δεδομένο πρόβλημα σίγουρα υπερτερεί και είναι πιο αποτελεσματικό και με γρηγορότερα αποτελέσματα. Καλό είναι να συντηρεί κανείς το αποτέλεσμα, κάνοντας εφαρμογές μεσοθεραπείας σε πιο αραιά διαστήματα αργότερα.Μετά από κάθε συνεδρία είναι δυνατό να παρουσιασθεί οίδημα και μώλωπας στην περιοχή του νυγμού που εξαφανίζεται τη επόμενη ημέρα.

Χρήστος Μιχαηλίδης
Χρήστος Μιχαηλίδης Πλαστικός χειρουργός Ιπποκράτειο Ιδιωτικό Νοσοκομείο