Διατροφή

Ο Βασιλικός πολτός θα μας κάνει... βασίλισσες;

της Δήμητρας Μελαδάκη
05 Νοεμβρίου 2014
30003 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Ο Βασιλικός πολτός θα μας κάνει... βασίλισσες;

Τι είναι ο βασιλικός πολτός;

Πομπώδες όνομα δε λέω, αλλά τι είναι τελικά ο βασιλικός πολτός; Ο βασιλικός πολτός είναι μια ουσία που παράγεται από τις μέλισσες -με αυτήν τρέφονται οι προνύμφες, αυτές που τελικά θα γίνουν βασίλισσες. Είναι δηλαδή η τροφή που κάνει τις τυχερές προνύμφες βασίλισσες και τις ξεχωρίζει από τις άλλες, που θα γίνουν εργάτριες.

Διατροφική αξία βασιλικού πολτού

Εντυπωσιακή λοιπόν η προέλευσή του, εντυπωσιακή όμως με την πρώτη ματιά και η σύστασή του. Περιέχει σάκχαρα όπως και το μέλι, αμινοξέα, λιπαρά οξέα, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ασβέστιο, ψευδάργυρο, νάτριο, κάλιο, άλλες ουσίες με αντιφλεγμονώδη δράση.

Αν σκεφθούμε όμως, πόσο μικρή ποσότητα συστήνεται να καταναλώνουμε και αν λάβουμε υπόψη ότι τις ουσίες αυτές μπορούμε να τις βρούμε σε μεγαλύτερες ποσότητες σε τρόφιμα που καταναλώνουμε καθημερινά, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η σύσταση του βασιλικού πολτού δεν είναι τελικά τόσο εξωπραγματική.

Γιατί λοιπόν να το αγοράσω;

Και δεν είναι και φθηνό… Με μια γρήγορη αναζήτηση στο internet, βλέπεις τις πολλαπλές ευεργετικές του δράσεις στη χοληστερόλη, στην υπέρταση, στον Σακχαρώδη Διαβήτη, στη γονιμότητα, στην αναιμία, στς νευρικές παθήσεις, στην κόπωση, στον μεταβολισμό, στις ορμονικές διαταραχές, στα έλκη, στην αθλητική απόδοση, στις αλλεργίες, στα αρθριτικά, στα προβλήματα των οστών και άλλα πολλά.

Με μία όχι τόσο γρήγορη και όχι τόσο εύκολη για τους μη εξοικειωμένους έρευνα όμως, οι δράσεις αυτές μειώνονται δραστικά, καθώς οι έρευνες, και ειδικά αυτές σε ανθρώπους, είναι ελάχιστές, μικρού μεγέθους, και όχι πάντα καλής ποιότητας.

Ποιες οι δράσεις του βασιλικού πολτού;

Φαίνεται να βελτιώνει το λιπιδαιμικό προφίλ

Αυξάνοντας την HDL (καλή χοληστερόλη), μειώνοντας την LDL (κακή χοληστερόλη) και τα τριγλυκερίδια. Ωστόσο, χρειάζονται έρευνες μεγαλύτερης κλίμακας και καλύτερα σχεδιασμένες για να φανεί αν αυτή η δράση πράγματι υπάρχει και σε ποιο βαθμό μπορεί ο βασιλικός πολτός να βελτιώσει αυτούς τους δείκτες.

Δράση είναι στη υπογονιμότητα

Κυρίως στην ανδρική, λόγω της τεστοστερόνης και του ψευδαργύρου που περιέχει. Οι έρευνες που έχουν γίνει ωστόσο, δεν έχουν δείξει ικανοποιητική δράση του βασιλικού πολτού στον τομέα αυτό. Το ίδιο ισχύει και για κάποια δράση στη γυναικεία γονιμότητα και γενικά σε ορμονικά θέματα.

Άλλες δράσεις

Κάποιες πολύ μικρής κλίμακας δράσεις έχουν γίνει επίσης σε ανθρώπους, όσον αφορά στην επίδραση του βασιλικού πολτού στα ερυθρά αιμοσφαίρια (αναιμία) και στα επίπεδα της γλυκόζης, στην ψυχική υγεία και τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Δε συστήνεται ακόμα η λήψη από το γενικό πληθυσμό

Χωρίς να ακυρώνουμε τα παραπάνω ευρήματα, δεν είμαστε ακόμη σε θέση να τεκμηριώσουμε κάποια ουσιαστική θετική δράση του βασιλικού πολτού και σε καμία περίπτωση δεν υποστηρίζεται η συμπληρωματική λήψη βασιλικού πολτού από τον γενικό πληθυσμό.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι ο βασιλικός πολτός μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αλλεργία σε ένα ποσοστό του πληθυσμού. 

Δήμητρα Μελαδάκη
Δήμητρα Μελαδάκη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.