Διατροφή

Σαφράν: «Ένεση» στην ανδρική γονιμότητα

της Μαρίνας Σαουλίδου
08 Σεπτεμβρίου 2010
19260 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Σαφράν: «Ένεση» στην ανδρική γονιμότητα

Photo source: www.bigstockphoto.com

Το έχουν αποκαλέσει «χρυσάφι της ελληνικής γης». Η Κλεοπάτρα το χρησιμοποιούσε για την παρασκευή των καλλυντικών της, ο Όμηρος το μνημονεύει στα κείμενά του, ενώ αναφορές γι’ αυτό συναντάμε ακόμη και στην Παλαιά Διαθήκη!

Ο λόγος για το σαφράν, ή αλλιώς τον κρόκο, ένα από τα πιο προσφιλή και πολύτιμα μπαχαρικά, το οποίο μπορεί για τους κορυφαίους σεφ να αποτελεί μυστικό επιτυχίας για τη δημιουργία «γαστριμαργικών θαυμάτων», για τους ειδικούς όμως θεωρείται πλέον και ένα ισχυρό «όπλο» για την ενίσχυση της ανδρικής γονιμότητας. Το σαφράν ήταν γνωστό για τις φαρμακευτικές και αφροδισιακές του ιδιότητες ήδη από τους αρχαίους πολιτισμούς. Νέα έρευνα Ισπανών επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του León, ωστόσο, ήρθε πρόσφατα να προσθέσει στις μέχρι σήμερα γνώσεις μας για το μπαχαρικό, ότι ένα αντιοξειδωτικό, το οποίο βρίσκεται στα αποξηραμένα στίγματα του φυτού “Crocus sativus”, ενισχύει την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων!

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές προσπάθησαν να «ανακαλύψουν» την επίδραση που έχουν οι αντιοξειδωτικές ουσίες του πολύτιμου αυτού φυτού στη γονιμότητα, εξετάζοντας σπέρμα ελαφιών. Στόχος ήταν να εξετάσουν σε συνθήκες εργαστηρίου τη «συμπεριφορά» του σπέρματος, να βελτιώσουν τη διαδικασία απόψυξής του, και στη συνέχεια φυσικά να αυξήσουν τις πιθανότητες γονιμοποίησης των ελαφίνων. 

Όπως παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια των κλινικών ερευνών, τα αδύναμα σπερματοζωάρια «υπέφεραν από οξειδωτικό στρες», το οποίο με απλά λόγια σημαίνει ότι παρουσίαζαν έλλειψη οξυγόνου κατά τη διάρκεια του μεταβολισμού τους εξ’ αιτίας των ελευθέρων ριζών.  Τα αντιοξειδωτικά του κρόκου, όμως, βρέθηκε ότι έχουν τη δυνατότητα να μειώνουν τη ζημιά που προκαλούν αυτές οι ελεύθερες ρίζες, και άρα να βελτιώνουν την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων.

Στο πλαίσιο της μελέτης, δε, ο Felipe Martínez Pastor και η ομάδα του χρησιμοποίησαν τέσσερις τύπους φυσικών αντιοξειδωτικών: λιποϊκό οξύ, μελατονίνη, βιταμίνη Ε και κροκίνη, με το πρώτο μόνο από αυτά να αποδεικνύεται αναποτελεσματικό σε ότι αφορά την ικανότητα ενίσχυσης της γονιμότητας.

Εντύπωση, πάντως, προκάλεσε στους ερευνητές το γεγονός ότι η κροκίνη (το αντιοξειδωρτικό δηλαδή που εμπεριέχεται στο σαφράν) ήταν περισσότερο ευεργετικό, ακόμη και από τη βιταμίνη Ε, η οποία είναι ήδη πολύ γνωστή για αυτού τους είδους τις ιδιότητες.

Μαρίνα Σαουλίδου
Μαρίνα Σαουλίδου Δημοσιογράφος