738
Διατροφή

Μανιτάρια, ένα δώρο της φύσης

09 Φεβρουαρίου 2009
Μανιτάρια, ένα δώρο της φύσης

Photo source: www.bigstockphoto.com

Τα ελληνικά άγρια μανιτάρια έχουν εξέχουσα θέση στην επιστήμη της γαστρονομίας λόγω της εξαιρετικής τους ποιότητας και της συγκλονιστικής τους γεύσης.

Ωστόσο, τα μανιτάρια θεωρούνται και εξαιρετική τροφή, γιατί είναι πλούσια σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, φτωχά σε λίπος και υδατάνθρακες, δεν περιέχουν χοληστερόλη και κορεσμένα λιπαρά οξέα. Ενδεικτικά 150 γραμμάρια μανιτάρια αποδίδουν 37 θερμίδες, έτσι λόγω της χαμηλής θερμιδικής τους αξίας, αποτελούν ενδεδειγμένη επιλογή για μια ισορροπημένη διατροφή.

Μια μερίδα μανιταριών (150 γραμμάρια) προσφέρει, όσον αφορά τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη (ΣΗΠ):

Βιταμίνες

  • το 58% σε Β2 (ριβοφλαβίνη) η οποία συμβάλλει στην δημιουργία υγιούς δέρματος, νυχιών και μαλλιών
  • το 43% σε Β3 (νιασίνη) η οποία βοηθάει στη καλή λειτουργία του εγκεφάλου και στη μείωση της χοληστερίνης, των τριγλυκεριδίων και της υψηλής πίεσης του αίματος
  • το 44% σε Β5 (παντοθενικό οξύ) που παίζει σημαντικό ρόλο στην ομαλή ανάπτυξη του σώματος
  • και το 12% σε Β1 (θειαμίνη) η οποία συντελεί στη καλή λειτουργία της καρδιάς.

Η σημαντικότερη όμως λειτουργία των παραπάνω βιταμινών είναι ότι βοηθούν στον μεταβολισμό των μακροθρεπτικών συστατικών (πρωτεΐνες, λίπη, υδατάνθρακες) και στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Από τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β δεν πρέπει να παραλειφθεί και το 12% σε Β6 (Πυριδοξίνη) η οποία δημιουργεί ερυθρά αιμοσφαίρια και αντισώματα.

Μέταλλα και ιχνοστοιχεία

Επιπρόσθετα, τα μανιτάρια προσφέρουν εξίσου καλά ποσοστά σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία, συγκεκριμένα μια μερίδα δίνει:

  • το 82% σε χαλκό ο οποίος βοηθά στη μείωση συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, στο μεταβολισμό και αποθήκευση σιδήρου,
  • το 24% σε σελήνιο το οποίο έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, προστατεύει την καρδιά και προλαμβάνει πολλές μορφές καρκίνου (καρκίνο του μαστού),
  • το 28% σε κάλιο το οποίο ελέγχει την περιεκτικότητα των κυττάρων σε νερό, είναι ηλεκτρολύτης του σώματος, συμβάλλει στην καλή μυϊκή και νευρική λειτουργία και προστατεύει την καρδιά από αρρυθμίες,
  • το 22% σε φώσφορο ο οποίος συντελεί στη δομή των οστών και των δοντιών,
  • το 14% σε ψευδάργυρο, ο οποίος ενισχύει τις αισθήσεις της γεύσης και της όσφρησης, βοηθά στην αντιμετώπιση των ιών και στη γρήγορη επούλωση των τραυμάτων,
  • το 9% σε σίδηρο, ο οποίος είναι απαραίτητος για τη σύνθεση αιμοσφαιρίνης και ορισμένων ενζύμων υπεύθυνων για τη μεταφορά του οξυγόνου στα διάφορα όργανα και τους μύες,
  • το 9% σε μαγγάνιο το οποίο συμμετέχει στον σχηματισμό συνδετικού, νευρικού ιστού και των οστών και παίρνει μέρος στη πήξη του αίματος και τη δράση της ινσουλίνης.

Αξίζει λοιπόν να εντάξουμε στη διατροφή μας αυτό το δώρο της φύσης, όχι μόνο για τις ξεχωριστές γεύσεις που μπορεί να δώσει στα πιάτα μας αλλά και για την υψηλή διατροφική του αξία.

Σχολιάζοντας τον πίνακα εντοπίζεται η χαμηλή περιεκτικότητα τους σε νάτριο με αποτέλεσμα να είναι κατάλληλη η κατανάλωσή τους ακόμη και από υπερτασικά άτομα.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Υπουργείο γεωργίας των Η.Π.Α. Έκδοση 14, Ιούλιος 2001

  • Αβραάμ Κάζης Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

    Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 13/05/1977. Σπούδασε στο Tμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου και αποφοίτησε στις 07/2001 με βαθμό 8,3. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην κατεύθυνση Κλινικής Διαιτολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου στις 10/2003, με βαθμό 8,8. Η πρακτική του άσκηση έγινε στα εξής νοσοκομεία των Αθηνών: Σισμανόγλειο, Ερυθρός Σταυρός, Γεννηματάς, Λαικό, Παίδων Αγία Σοφία και Παίδων Αγλαία Κυριακού.

×
×